TÓRSHAVN (Nettavisen): 2-0-seieren til tross: Norge imponerte ingen mot Færøyene, og bare tilfeldigheter gjorde at det ikke ble poengtap mot laget som er ranket så lavt som på 102.-plass på FIFA-rankingen.

Igjen slapp Norge til flere store målsjanser, og igjen kom de fleste målsjansene etter tapte dueller og umarkerte motspillere i egen sekstenmeter.

Landslagssjef Lars Lagerbäck har nå fått noe å tenke på før EM-kvaliken fortsetter i september med to være eller ikke være-kamper mot Malta og Sverige.

Lagerbäck: - Har mistet boksspillet litt

På Nettavisens spørsmål om hva landslagssjefen tenker om at Norge igjen slipper til mange sjanser etter innlegg i boksen, svarer han slik:

- Jeg vet ikke om det var så mange, det avhenger av hva du anser at mange er. Uansett har du helt rett i at vi slipper til noen sjanser der, og hele boksspillet har vi mistet litt i år, innrømmer han overfor Nettavisen.

Lagerbäck tror mye av årsaken finnes i at laget ikke er skikkelig organisert, og at det som en konsekvens gjør at man blir sårbare i den siste tredjedelen i forsvar.

- Det er fremfor alt spillerne i boksen som har ansvaret og skal ta den kampen på en så bra måte som mulig, men det er ikke bare deres feil, vi lar dem komme til disse (innleggs)situasjonene også, og det skal vi ikke gjøre, sier han.

- Hvordan synes du samarbeidet mellom Kristoffer Ajer og Håvard Nordtveit fungerer, ikke bare i boksspillet, men også ellers?

- Det handler mer om at man, om man er i den posisjonen, må vinne sin duell når man har det ansvaret forsvarsmessig. Der må vi opp på tå, vi både prater og jobber med at man virkelig går til og vinner sin duell. Det handler ikke så mye om bare deres samarbeid, men at man klarer å håndtere den situasjonen som kommer der man er, svarer han.

Mathisen: - Lars hadde ikke sett for seg dette

TV 2-ekspert Jesper Mathisen var i Tórshavn og så kampen fra tribuneplass. Den tidligere eliteseriestopperen mener imidlertid det er for enkelt å skylde på midtstopperne for at Norge slipper til enkle målsjanser i egen boks.

- Det er snakk om et lag som til tider ikke henger sammen, og da er det vanskelig å forsvare seg på stopperplass. Når det kommer masse løp rundt deg, og det blir pepret innlegg inn i boksen, kommer det til å glippe noen steder. De norske spillerne har selvfølgelig mye å hente i den type dueller, og det har norske spillere generelt sett. Ser vi på de beste nasjonene i Europa, har de stoppere som er enda råere og enda flinkere til å posisjonere seg. De er også enda flinkere til å skaffe den hjelpen de trenger, og det er et punkt Norge har mye å gå på, sier Mathisen til Nettavisen.

Han er enig i at det virker litt skjørt, og at det fort dukker opp målsjanser så fort motstanderen setter litt trykk på Norge.

Det skuffer landslagssjefen veldig, tror Mathisen.

- Og det er dette som er overraskende med det norske laget, spesielt etter 2018 da vi nesten ikke slapp til målsjanser, men da var det mot relativt svak motstand. I tillegg er det Lars Lagerbäck som styrer dette, og er det noe han er kjent for, er det at han har hatt en blokk og et lag som kan forsvare seg. Jeg tror nok han er skuffet, både etter Sverige-kampen, etter Romania-kampen og mot Færøyene, for dette hadde han ikke sett for seg, sier TV 2-eksperten.

Mathisen mener 2-0 er godkjent på papiret borte mot Færøyene i en kvalikkamp, men måten det skjedde på var langt fra betryggende.

- Det er mye å plukke på prestasjonen, og spesielt da Norge skulle forsvare seg, slår Mathisen fast.

- Etter Romania-kampen sist og Færøyene nå, er du styrket eller svekket i troen på EM-plass for Norge?

- Svekket. Vi burde absolutt hatt seks poeng på disse kampene, nå fikk vi kun med oss fire, sier han.

Nordtveit: - Drit i det

Håvard Nordtveit var fornøyd med seieren i Torshavn og oppsummerte det hele slik overfor Nettavisen etter kampen.

- Oppdrag utført.

Midtstopperen opplevde nok en gang, sammen med lagkameratene, at Norge slapp til flere store sjanser etter innlegg i boksen.

Hva som er årsaken til at Norge virker porøse bakover når man settes under press, vil han imidlertid ikke bruke mye tid på å fundere over.

- Drit i det. Tre poeng, tre poeng, sier han helt kort.

Nordtveit mener det kun er de tre poengene som har noe å si.

- Jeg bryr meg ikke om hvordan vi spilte. Vi får de tre poengene, gjentar han.

Det norske laget imponerte ikke nevneverdig, og til pause var stillingen fortsatt 0-0. Men Nordtveit hevder spillerne ikke lot seg stresse.

- Vi visste at det kom til å bli hardt, at de kom til å legge seg lavt. De gjorde det veldig bra i førsteomgangen. Det var kompakte og man kunne ikke finne de rommene man ville. De var gode i duellspill, forteller Nordtveit.

Han er glad for at Norge fikk en tidlig scoring etter pause, men innrømmer at Færøyene gjorde det vanskelig for dem også etter målet til Bjørn Maars Johnsen. Den norske midtstopperen skryter av motstanderen.

- All honnør til Færøyene. Jeg liker mentaliteten de har her. Den har vi noe å lære av, sier Nordtveit.

Nå er det tre måneder til EM-kvaliken fortsetter for de norske herrene. Da venter Malta på hjemmebane 5. september, før det blir tur til Stockholm for å møte Sverige tre dager senere.