RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Tror på fire nordmenn til VM

Sist oppdatert:
Men UCI klarer ikke å bli enige med seg selv om sitt eget regelverk.

UCIs regelverk er ikke lagd for å være lettest mulig å forstå.

Med en 19. plass i World Touren og en 16. plass i Europa Touren (oppdatert 25. juli) skulle det i utgangspunktet vært vanskelig for Norge å kvalifisere mer enn tre ryttere til VM.

Men et tillegg i regelverket gjør at det er en realistisk mulighet for at Norge får stille med fire mann i VM i september.

Sjekk rankingene her (ekstern lenke)!

Sjekk regelverket her (ekstern lenke)!

UCI motsier seg selv
Det heter nemlig at nasjoner blant de ti beste på World Tour-rankingen uten ni ryttere med World Tour-poeng, får stille med så mange ryttere som har individuelle World Tour-poeng fra det landet, men minimum seks.

Nasjonene Storbritannia, Colombia, Polen, Sveits og Slovakia er alle topp 10 i World Tour-rankingen, men vil lide under denne regelen.

Et annet tillegg sier derimot at det er mulig å vinne tilbake plasser gjennom kontinentalrankingene. Dette er mest trolig tilfelle for Colombia, som topper Amerika-rankingen.

Plassene som blir ledige fra de fire europeiske landene skal fordeles på nasjonene som ligger fra nummer 11 på World Tour-rankingen. Der ligger Norges sjanse. Mye tyder på at Norge per nå ligger han til å få en av disse plassene.

Dette forutsetter dog at Belgia ikke klatrer forbi Slovakia på rankingen.

UCI har satt fristen for rankingene 15. august, tre dager inne i World Tour-rittet Eneco Tour.

procycling.no har vært i kontakt med UCI og fått beskjed om at ingen av etappene i Eneco Tour teller med. Det vil si at World Tour-rankingen etter Polen rundt er den gjeldende. Norges Cykleforbund (NCF) har fått en annen beskjed fra det internasjonale sykkelforbundet.

- De har sagt noe annet til oss, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- På tide med en endring
Kristiansen har nemlig fått beskjed om at de tre første etappene i Eneco Tour teller med. Da er det overhengende fare for at Belgia plukker de syv poengene de trenger for å ta igjen Slovakia (det deles ut 6-4-2-1-1 poeng på hver etappe).

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er ikke imponert over at UCI har gitt to ulike datoer, og vet ikke selv når fristen er.

- Det vet jeg ikke. Det er Hampe (Hans Falk) og Stig som har som oppgave å holde kontroll. Det virker rart at de har sagt forskjellig. Derfor er det på tide med en endring, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

procycling.no har tolket regelverket slik at Norge per 12. august ligger an til å få fire mann til VM, men det kommer mye an på om Eneco Tour telles. Også Kristiansen tror på fire mann i VM, akkurat nå.

- Det er en mulighet for fire mann, men det er basert på en rekke ting som skal slå inn. Før Eneco er det nok fire plasser, men vi tør ikke å håpe før vi får det skriftlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kan klage
Fristen er satt til 15. august, og dagen etter får NCF vite hvor mange mann Norge har kvalifisert til VM. Hvis det blir færre plasser enn det Kristiansen har regnet seg frem til, kan det hende at Norge klager. Det gjorde de med suksess før OL i London.

- Når den 15. august kommer gjør vi regnestykket. Dagen etter får vi beskjed fra UCI. Så får vi se om det harmonerer, ellers får vi ta det via presidenten og til UCI. Om det er uklarheter kommer vi til å spørre hvordan regelverket er blitt tolket.

UCIs regelverk er veldig komplisert og inneholder mange tillegg og vedlegg, som ikke alltid er beskrevet like konket. Det har heller ikke vært lett å få utdypning av reglementet fra det internasjonale sykkelforbundet. procycling.no har purret flere ganger og venter (trolig forgjeves) på svar fra UCI.

Kristiansen er tydelig på at hvor mye av Eneco Tour som teller inn, har mye å si.

- Noe må slå til, og så må UCI bestemme seg for datoen og hvor mye av Eneco som teller. Plutselig sier de at hele Eneco teller. Jeg vet ikke.

Dette er ikke første gang det er usikkerhet over hvor mange ryttere Norge får til VM. Foran OL i London ble Norge i utgangspunktet tildelt tre plasser, men en norske klage førte frem, og Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff, Vegard Stake Laengen og Edvald Boasson Hagen fikk sykle rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Holder ikke mål
Nå mener Kristiansen det er på tide med et nytt regelverk.

- De har lagt en fastlagt dato, som de ikke klarer å tilpasse kalenderen til. Kanskje den burde være flytende på en uke. Det er ikke så stor forskjell om vi får vite det 15. eller 18. Det er flere kommisjoner med ønsker, og de klarer ikke å samkjøre. Det er sikkert ikke lett, det er mange munner å mette, men det hadde vært fint med et tydeligere reglement.

Heller ikke Tiedmann Hansen er videre imponert.

Les også: Wiggins: - Godt for meg å miste touren

- Vi gikk mange runder med UCI da vi ønsket fire mann til OL i London. De skjønner ikke sitt eget regelverk engang. Slik kan man ikke holde på, sier han.

- Det er rart fristen er satt midt i et ritt.

VM-rittet sykles 29. september, forhåpentligvis med fire nordmenn på start.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere