*Nettavisen* Sport.

Tror Ruud kan skape sensasjon mot Federer

STOR STUND: Superstjernen Roger Federer (til venstre) har vært et av Casper Ruuds store forbilder gjennom oppveksten. Fredag møtes de i nordmannens desidert største kamp i karrieren til nå. Foto: Montasje (AFP / NTB scanpix)

Mener det norske tennisesset har en unik mulighet til å slå en av verdens største idrettsstjerner.

31.05.19 13:05

Fredag er en enorm dag i norsk tennishistorie. Casper Ruud (20) spiller i 3. runde av en Grand Slam-turnering for første gang i karrieren, på favorittunderlaget grus, og på de legendariske Roland-Garros-banene i Paris.

Og motstanderen er altså ingen ringere enn Roger Federer (37), sveitseren som har vunnet flest ATP-turneringer av alle giganter i tennishistorien med 101 triumfer. Mannen som har 20 Grand Slam-titler, flere enn noen annen spiller.

Kampen settes i gang på French Open-arenaens nest største arena, Suzanne Lenglen-banen, så snart dagens første kamp der er ferdigspilt.

- Har Casper Ruud, som trives best på grus, en vinnersjanse mot en Federer som aldri har vært på sitt aller beste på det underlaget?

- Det er skummelt å svare på, flirer Sverre Krogh Sundbø i samtale med Nettavisen.

Han jobber som kommentator og reporter for Eurosport under Roland-Garros-turneringen.

Karrierens store sjanse

- Jeg har ikke så lyst å være han sportskommentatoren som spådde at Ruud kunne klare det, men så skjedde det ikke. Men jeg tror helt oppriktig at en 20 år gammel Casper Ruud kan klare dette, sier Sundbø.

Eksperten tror neppe muligheten hadde vært til stede for Snarøya-spilleren dersom han nå skulle møte en av de andre toppspillerne i den absolutte verdenseliten.

- Hadde han møtt Rafael Nadal, Novak Djokovic eller Dominic Thiem i denne kampen, så tror jeg ikke han hadde hatt en mulighet. Roger Federer er ikke helt der oppe på det nivået på grus.

- Dette er den store sjansen han får hvis han noen gang skal slå Federer. Jeg tror at akkurat denne turneringen, på dette tidspunktet og dette året, er den rikitige anledningen, tilføyer Eurosport-kommentatoren.

Umulig eller ikke?

På papiret skal det knapt være mulig for den norske 20-åringen å hamle opp med en superstjerne som Federer. Casper Ruud har aldri tidligere møtt en høyere rangert spiller i kamp.

Da Ruud i mai spilte mot nummer ni i verden, Juan Martín del Potro fra Argentina, endte det med tap 4-6, 4-6.

Men når det spilles på grus trives den norske unggutten ekstra godt. Samtidig har tennislegenden Federer alltid hatt nettopp det som sitt svakeste underlag.

Resultatene denne våren har tatt Ruud opp til nummer 63 på verdensrankingen, hans høyeste ranking i karrieren. Og de aller fleste av seirene hans i 2019 har kommet på grus.

Klikk på bildet for å forstørre.

TENNISEKSPERT: Sverre Krogh Sundbø kommenterer tennis for Eurosport. Foto: Privat

- Det er absolutt det beste underlaget å spille på for Ruud, mens det Federer er det absolutt dårligste, poengterer Sverre Krogh Sundbø.

Eurosport-kommentatoren påpeker dessuten at værmeldingen i Paris fredag tyder på noe kaldere vær enn hva vanlig på denne tida av året, akkurat når kampen spilles. Dette tror han også kan være en fordel for det norske håpet.

Kampanje: Få 10 uker med Nettavisen Pluss for 10 kr

Nettavisen Pluss: Nettavisens Premier league-quiz

Historisk stjernemøte

Forrige gang en nordmann møtte en like profilert spiller i en stor tennisturnering var trolig i 1992.

Da spilte Christian Ruud, Casper Ruuds far, mot Tysklands Boris Becker i 1. runde av OL-turneringen i Barcelona. Pappa Ruud åpnet den kampen sterkt, men måtte til slutt gi tapt i fem sett etter en fem timer lang kraftprøve.

Becker var rangert som verdens femte beste spiller den gangen. Tyskeren hadde fem Grand Slam-titler på merittlista, men var nok likevel et lite hakk under Federers stjernestatus.

- Jeg tror det er bra oppsummert. Denne kampen blir enda litt større. Det er 3. runde i en Grand Slam, og med Federer som motstander blir det fulle tribuner og desto mer press og oppmerksomhet rundt kampen, poengterer Sverre Krogh Sundbø.

Roger Federer er nummer tre på ATP-rankingen ved inngangen til årets Roland-Garros-turnering. Sveitseren har vært en spiller i verdensklasse i snart 20 år, og ble tennisproff allerede i 1998. Casper Ruud ble født 22 . desember samme år.

I februar 2004 tok Federer steget opp som verdensener for første gang. Siden den gang har 37-åringen spilt inn over en milliard kroner i prispenger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag