TOKYO/OSLO (Nettavisen): Sjefen for Bislett Games trodde en ny verdensrekord måtte til for at Warholm skulle ta OL-gull på 400 meter hekk, men hadde aldri sett for seg en vinnertid på 45,94.

- Jeg er helt sjokkert, sier Hoen til Nettavisen.

Bislett-sjefen er rask med å sammenligne Warholms prestasjon med Usain Bolts verdensrekord på 100 meter fra VM i Berlin i 2009.

- Det han har gjort nå er som Usain Bolts 9,58. Dette får så mye oppmerksomhet. Han er den desidert største stjernen i internasjonal friidrett og dette er den største prestasjonen i hele OL i Tokyo. Det er helt sykt, sier Hoen om Warholms rekordløp.

Les også: Påstand om Warholms gulløp vekker oppsikt. Nå slår Benjamin kraftig tilbake

- Rekorden kan stå i 50 år

Den tidligere europamesteren i høydehopp mener alt klaffet for Warholm tirsdag morgen norsk tid.

- Jeg tror den rekorden her var toppen. Nå tror jeg, og det tror jeg at Karsten føler også, at han fikk ut maks. Jeg tror den rekorden kan stå i 50 år. Det er en sånn ting som skjer én gang. Alt lå til rette for det. Det var et perfekt løp, en perfekt konkurranse med den spenningen og alt klaffet, forteller Hoen.

Nå tror han Warholm kan komme til å ville prøve seg på andre distanser i fremtiden.

- Det spørs litt hva han tenker. Hvis han bare var ute etter å tjene penger så kunne han bare løpt rundt og sopet inn overalt, men hvis han er opptatt av utvikling, som han hele tiden har sagt, så er det ikke noe mer utvikling på 400 meter hekk. Dette var maks. Du har hundre faktorer og alle spilte inn riktig vei, forklarer Hoen.

Bislett-sjefen er tydelig på at Warholm allerede nå er i stand til å kjempe i toppen på 400 meter flatt.

- Det mest nærliggende er 400 meter. Der er han garantert beste europeer nå. Han setter europeisk rekord på 400 meter lett, men verdensrekorden tar han ikke helt uten videre. Men med det han gjorde nå så er dette godt ned på 43-tallet, sier Hoen som også tror Warholm kan være i stand til å også hevde seg på 800 meter på lenger sikt.

- Dette var spektakulært og det skjønner folk. Tiden er jævlig god selv uten hekker. Det var norsk rekord for noen år siden uten hekker før Karsten begynte å løpe. Det er helt vilt, sier Hoen.

Selv sier Warholm dette om mulighetene for å løpe 400 meter flatt:

- Det er stor sannsynlighet for at jeg prøver meg litt på det, i hvert fall får meg et løp for å se hva jeg får til, sier OL-gullvinneren tirsdag kveld lokal tid i Tokyo.

- Jeg har skrytt av framgang, men etter å ha sprunget 45.94, tror jeg at jeg skal slite med å forbedre meg særlig ofte. Vi kan ikke vende oss til slike tider. Så jeg må se litt hva jeg ønsker. Samlingen er komplett og jeg har nådd et nytt nivå på 400 meter hekk som er helt sjukt. Det må tenkes litt, samtidig føler jeg at jeg er langt fra ferdig. Jeg må bare vite hva jeg har lyst til å gjøre, sier Warholm etter medaljeseremonien.

25-åringen medgir imidlertid at det ikke blir lett å gi slipp på 400 meter hekk og at han fortsatt ser utfordringer på den svært konkurransedyktige distansen. Folk som Rai Benjamin og Alison Dos Santos har tatt store steg den siste tiden.

- Hvor viktig er de to konkurrentene, som pusher deg såpass hardt, når det kommer til videre motivasjon på 400 meter hekk?

- Jeg visste at det kom til å kreves gode tider for å vinne her. Samtidig vet jeg at de har lyst på min posisjon, og det er ikke en posisjon jeg har lyst til å gi fra meg så alt for lett. Derfor tror jeg at jeg vil finne det okay å gå tilbake og se framover, sier Warholm til Nettavisen om valget han skal gjøre i etterkant av OL.

Treneren antyder distanser

Også Warholms trener Leif Olav Alnes mener det blir vanskelig å overgå Warholms prestasjon i Tokyo.

I intervju med TV Norge etter OL-finalen tirsdag antyder Alnes at det kan bli aktuelt med andre distanser for Warholm.

- Det er ikke sånn at man stikker ned på Bislett en tirsdagskveld og slår den tiden her. Han er en mann for de store anledningene. Det er noe trist i det også fordi man må springe og alltid bli vurdert opp mot ditt beste. Da må man kanskje kompensere litt med å springe andre distanser, sier Alnes.

Treneren var ekstremt imponert over sin elev.

- Det å levere når det er press er krevende. Nå gikk han inn som favoritt. Vi visste at en normal tid ikke kom til å holde, det var vi ganske sikre på. Da var det å dra til å se hva som skjedde. Vi liker utfallet, forteller Alnes.

Da han møtte pressen litt senere på kvelden i Tokyo etter medaljeseremonien, fikk Alnes spørsmål om når vi får se Warholm løpe 400 meter flatt.

Ganske snart, skal vi tro treneren.

- Det er ikke sikkert du må vente så lenge. Vi kan ikke utelukke at det skjer i løpet av sensommeren. Vi og lurer jo litt på det, så det kommer nok til å skje.

- Hvor bra er han på det, mener du?

- Jeg vet hva han er god for. Han er bra på det, svarer Alnes.

- Bare å bygge ut stadion

Bislett-sjef Hoen tror det var mange som likte utfallet i Tokyo både i Norge og i utlandet.

Han gleder seg til fremtidige stevner på Bislett.

- Det blir ikke vanskelig å selge ut Bislett Games fremover. Vi får bare håpe at pandemien gir seg og så er det bare å bygge ut stadion. Folk må bare få sett ham løpe. Det er bare et «must do in your life» før han legger opp, sier Hoen.

- Det gjelder ikke bare her, men også i utlandet. Dette får oppmerksomhet. Han kan selge ut stadioner også i utlandet han nå sånn som Bolt gjorde.