Gå til sidens hovedinnhold

Trosset familien, valgte fotballen

Didier Ya Konan (23) gjorde et upopulært valg da han valgte å satse på fotballen. Så kom tilgivelsen.

LERKENDAL (Nettavisen): Som seksåring begynte tomålsscoreren mot Start å spille fotball med kameratene på gata i Abidjan. Men det var ikke med lett hjerte at Didier Ya Konan bestemte seg for at det var fotballspiller han skulle bli.

- Det var et veldig vanskelig valg. Du vet at foreldrene dine kommer til å protestere mot valget ditt, men de vil deg bare det beste, forklarer han Nettavisen over pasta- og kylling i lunsjen på Brakka.

I Elfenbenskysten vokste han opp under ganske normale kår. Med to måltider om dagen bestående av ris og potetliknende «yams» (fra det afrikanske ordet djambi som betyr «å spise»).

Livets lodd
Om lag ni av ti fotballspillere som lykkes i regionen, stammer fra de nedre sjiktene i samfunnslaget. De spiller fotball for et bedre liv, og har ikke mange andre alternativ enn å lykkes.

- Det er omtrent som å satse stort i lotteriet. Hvis du får suksess, er du kjempeheldig. Hvis du taper, er du ferdig, forteller han.

I sterk kontrast til det norske samfunnet eksisterer det nemlig ingen valgfrihet når yrkeskarrieren skal snekres sammen. Det er ikke mye hjelp i å komme slukøret hjem heller, dersom en valgte bort utdanning mot en idrettsdrøm som aldri lot seg oppfylle.

Tilgitt igjen
Men ting begynte for alvor å skje i den sterke, spenstige og uredde afrikanske kroppen da han nærmet seg 20-årene. Han ble tatt under vingene i talentfabrikken ASEC Mimosa, og ettersom hans prestasjoner stabiliserte seg på høyt nivå – vokste også håpet hos foreldrene at han skulle makte å ta steget videre, vekk fra kontinentet.

- Mine foreldre ville ikke at jeg skulle satse på fotballen, men etter et par år i ASEC, syntes de at jeg hadde gjort en OK valg, sier Konan og smiler.

Etter å ha storspilt i Afrikas Champions League under 2006-høsten. Var talentspeider Stig Torbjørnsen både heldig og dyktig, da han snappet opp spilleren rett før Premier League-klubbene dro sjekkheftet ut av frakkforet.

I forkant av denne sesongen ble han RBKs andre afrikaner, ettersom Youssef Kone (25) allerede var hentet inn fra marokkanske Safi. Også Abdoulrazak Traoré (18) ble hentet inn fra Raja Casablanca.

Forsørger familien
Samholdet mellom de tre, har blitt en gledesspredende faktor på RBK-Brakka. Nå er imidlertid bokollektivet mellom Konan og Traoré i ferd med å oppløses, ettersom de heller vil bo hver for seg – og på sikt få damene sine på plass i Norge.

Hver måned sender alle tre en betydelig sum av sjekkene de hever i RBK for at foreldrene, søsknene og vennene skal ha penger til mat, medisiner og klær. At de lyktes i fotballotteriet, gjorde at familienes hverdag har gått fra vanskelig – til enklere.

- Det er en selvfølge at jeg hjelper familien min. Hjemme i Abidjan har jeg fem brødre, men ingen av dem spiller fotball lengre.

- Kunne noen av dem blitt like gode som deg?

- Ja, to av dem var omtrent på mitt nivå, men de valgte heller å satse på utdannelse, svarer han.

Landets helter
PSV Eindhovens Arouna Koné og arsenalduoen Kolo Touré og Emmanuel Eboué er skinnende eksempler fra nasjonens historie om at det er flere veier til målet. Mens både Touré og Eboué, som RBKs Konan, er et produkt fra ASEC-systemet – droppet Koné skolen som 16-åring, og spilte i stedet for den lokale klubben Rio Sport d’Anyama.

Koné spilte seg stadig oppover i systemet via belgiske Lierse og hollandske Roda, før han slo til i PSV. Mens midtstopper Touré ble hentet direkte til Arsenal i 2002, måtte Eboué spille tre sesonger i den belgiske farmerklubben Beveren, før han ble hentet til London i 2005.

For Didier Konan er det en drøm å følge veien hans tidligere klubbkamerater har tråkket opp.

- Det gir meg masse inspirasjon. Jeg ønsker også å spille for en europeisk storklubb og etablere med i europatoppen en dag, men først skal jeg spille Champions League for Rosenborg, sier han.

Politisk uro
Fra 2002 til 2007 var hjemlandet hans herjet av krig, ødeleggelse og hensynsløs maktkamp om videre politisk styring av nasjonen. Muslimske opprørere og regjeringsstyrkene barket stadig sammen i det vestafrikanske landet som tidligere nøt tilnavn som «Afrikas mirakel».

- Det var en veldig vanskelig tid. Landet vårt er i stor grad bygget opp av utlendinger, og da krigen brøt ut stengte de butikkene sine og forlot landet. Da ble det vanskelig og svært dyrt å finne seg noe å spise.

Nå har imidlertid hverdagen normalisert seg i den økonomiske hovedstaden Abidjan, der snaut fire millioner mennesker bor. Landet er svært rikt utstyrt fra naturens side, og kakao og kaffe har lenge vært blant de viktigste eksportvarene. I tillegg råder fortsatt løver og elefanter grunnen i de mer uberørte skogområdene.

Jernvilje
Det viktigste for Konan er at familien nå har det trygt. Men når de får se ham i aksjon på Lerkendal, er han foreløpig usikker på.

- Det er ikke sikkert det blir i år, men kanskje neste sesong, forteller han.

Å bryte opp med dem var blant det verste med å forlate Elfenbenskysten. Men 23-åringen er styrt av en vilje som mange andre kan misunne ham. RBKs kantspiller har satt seg høye mål, og han gir ikke opp før de er nådd.

- Når du kommer fra trange kår i Afrika, må du ha en helt egen kraft inni deg. Du må virkelig være sterk mentalt, og følge hjertet ditt. Vi har ikke så mange valg som folk på vår alder har i for eksempel Norge. Så valget er ganske enkelt: Du lykkes eller mislykkes, men du må tro på deg selv – både i hjertet og i hodet.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus