Gå til sidens hovedinnhold

- Troverdighet på halv stang

Sterke reaksjoner mot IOC etter at gamle bilder ble hentet fram i dagens lys.

IOC har møtt sterk kritikk etter at styremedlem Gerhard Heiberg ga Norge en reprimande for å hedre Astrid Uhrenholdts Jacobsens avdøde bror med svarte sørgebånd under åpningsdistansen i OL.

Noen dager senere ble bilder av det olympiske flagget på halv stang under OL i Sydney i 2000 hentet fram i lyset igjen. Dette var IOCs egen markering av dødsfallet til Juan Antonio Samaranchs kone, Maria Teresa Salisachs-Rowe.

- Troverdighet på halv stang
Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og mange mener nå at IOC virkelig tydeliggjør avstanden som er mellom seg selv og resten av befolkningen.

- Nå er det IOCs troverdighet som henger på halv stang, sier Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Han har fått mindre lyst til å bruke 26 milliarder kroner på OL i Oslo, og på den måten legitimere Den internasjonale olympiske komiteen.

- Når OL-lederne bruker organisasjonens flaggstenger til å markere egen privat sorg, men slår ned på de flotte norske langrennsjentenes bruk av sørgebånd, så er de på sin egen planet.

- Norge bør forlange reformer av hele organisasjonen før vi bruker offentlige penger på OL i Norge, mener Stavrum.

- Dobbeltmoral
Kulturredaktør i Nordlys, Lasse Jangås, skrev denne uken et åpent brev til Gerhard Heiberg. Brevet har blitt delt nær 50.000 ganger på Facebook. Han er ikke overrasket over flaggkritikken som nå dukker opp.

- Min melding til IOC er da at dobbeltmoral er ikke dobbelt så bra som moral. Det viser bare at det er ett sett med regler for dem og ett sett med regler for andre folk. De tydeliggjør den avstanden som er mellom dem og andre, sier Jangås til Nettavisen.

Jangås er selv en motstander av Oslo-OL i 2022 og er sikker på at Gerhard Heiberg og IOC nå sørger for at nordmenn flest snur ryggen til ideen om et OL på hjemmebane.

- For oss som er mot et OL i Oslo i regi av IOC, er Heiberg og IOC selv den beste allierte. De gjør på mange måter jobben for de som er motstandere, og Oslo 2022 sin verste fiende er nå IOC selv.

- Siste dråpen i begeret
Jangås mener markeringer som den de norske jentene hadde forrige helg er noe som rører ved folk. Flere sterke markeringer har brent seg fast i minnet til kulturredaktøren.

- IOC viser at de har et menneskesyn som er foreldet og gammeldags. Jeg husker blant annet Dan Jansen, som hadde mistet søsteren sin før OL i 1994. Den markeringen og æresrunden han tok sammen med datteren etter gullet på 1000-meteren i Vikingskipet, rørte mange. Det gjorde også markeringen til de norske jentene.

Responsen på det åpne brevet Jangås skrev denne uken, har vært overveldende. Selv vil han imidlertid ikke ta for mye ære.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at det var genialt skrevet, men det er mange som har hatt problemer med IOC før det. Reaksjonen på sørgemarkeringen var bare siste dråpen i begeret for mange, tror jeg. Når folk lot seg røre av markeringen til de norske jentene, tråkket ikke IOC bare på jentene, men også på alle de som så markeringen.

- Sentimentalt hylekor
Idrettshistoriker Tom A. Schanke er mer moderat i sine uttalelser og mener IOC under president Thomas Bach ikke bør straffes for noe som skjedde under Samaranch for 14 år siden.

- Rent umiddelbart vil jeg si at det ikke er spesielt overraskende, men dette skjedde under den tidligere Franco-generalen, Samaranch. Det er åpenbart i strid med IOC sine retningslinjer, men det er galt å ta IOC for noe som skjedde under fascistgeneralen for 14 år siden.

Schanke er klar på at han synes markeringen til de norske jentene var fin, men tenkte ikke over da at den var ulovlig. Han mener saken er blåst ut av proporsjoner.

- Jeg synes det var en fin markering, men jeg mener kommentarene på lederplass i norske aviser har gått av skaftene. Vidar Løfshus visste at Norge kom til å få en reprimande, men valgte likevel å gjennomføre markeringen. Alt IOC har gjort er å gi en advarsel. Dette har blitt et sentimentalt hylekor, sier Schanke, som understreker at han har stor forståelse for de norske jentenes markering av det tragiske dødsfallet.

Kommentarer til denne saken