*Nettavisen* Sport.

Truer Jamaica med utestengelse fra OL

Foto: Getty Images / All Over Press

Verdens antidopingbyrå truer med å utestenge flere av de største friidrettsutøverne fra OL.

Jamaica har et program for dopingtesting som er utdatert. Hvis ikke landets antidopingkomité (JADCO) skjerper seg kan det få store konsekvenser.

David Howman, direktør i Verdens antidopingbyrå (WADA), sier rett ut at jamaicanske idrettsutøvere risikerer utestengelse fra OL, dersom myndighetene i landet ikke skjerper dopingjakten.

Nå beskylder også Renee Anne Shirley, tidligere leder i Jamaicas antidopingbyrå, politikerne og regjeringen i landet for ikke å ta dopingproblemet på alvor. Hun sier at den positive dopingtesten sprinteren Asafa Powell avga, og de positive funnene som ble gjort hos fire andre utøvere, er en katastrofe for jamaicansk idrett.

– Politikerne, byråkrater og idrettsledere har ignorert de advarslene som har kommet. De sier de ikke tror at Jamaica har noe problem på dette området, sier Shirley.

Både WADA-direktør Howman og tidligere JADCO-sjef Shirley sier at antidopingarbeidet må skjerpes, hvis ikke kan det få store konsekvenser for superstjerner som både Usain Bolt og Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Alvorlig
Det jamaicanske antidopingbyrået utførte bare en test utenom konkurranser i de siste fem månedene før OL i London i fjor. Dette har både Howman og hans folk i WADA, samt den gamle JADCO-lederen Shirley, bitt seg merke i.

– Dette er alvorlig, og jeg føler meg sikker på at ansvarlige ledere i Jamaica vil forstå det og ta problemet på alvor, når de blir klar over det, sier Howman.

Han legger til at både lederne i antidopingbyrået på øya som har fostret flere av verdens beste sprintere de siste årene, må ta situasjonen på alvor. Jamaicansk idrett har et problem, og det er det bare øyas regjering, politikere og idrettsledere som kan løse. Selvsagt må det skje i tett samarbeid med landets antidopingmyndigheter.

Bekymring
Det er tidligere JADCO-sjef Renee Ann Shirley som har satt denne saken på agendaen gjennom en artikkel i Sports Illustrated. Hun legger ikke skjul på at hun er bekymret, og hun får støtte for dette synet av WADA-sjefene.

Shirley forlot jobben sin i februar i år på grunn av de problemene hun så med hensyn til antidopingarbeidet på øya. Nå sier hun at Powells positive prøver viser at det var rett av henne å forlate jobben som antidopingsjef.

Hun sier også at Powells positive prøve var en varslet dopingsak. Hun var i hvert fall på ingen måte overrasket da den kom.

Etter at Shirley gikk knallhardt ut mot de jamaicanske antidopingmyndighetene har verken JADCO eller sportsminister Natalie Neita-Headley gitt noen kommentarer til saken.

Men WADA-truslene om å utestenge Jamaica fra kommende OL og andre store stevner, dersom landet ikke får orden på antidopingprogrammet sitt, er høyst reelle. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag