Gå til sidens hovedinnhold

Truer med å droppe Hoelgaard-satsing

Stengte dører får Quick Step-sjef til å se rødt.

Man skal vokte seg vel for hvem man deler sponsorer og utstyrsavtaler med i den internasjonale idrettsverdenen.

Det har Patrick Lefevere og hans Omega Pharma-Quick Step-imperium fått føle på kroppen de siste dagene.

Norske Daniel Hoelgaard og hans arbeidsgiver, Etixx-IHned.cz, har blitt møtt med stengte dører i årets første konkurranse.

- Det ble det ingenting av La Drôme Classic (som endte opp med å bli avlyst) eller Classic Sud Ardèche, fordi Quick Step skulle kjøre der. Vi fikk beskjed om det i starten av februar, men jeg synes det er litt håpløst at dette ikke ble avklart før, sier Hoelgaard til procycling.no.

Tre lag - samme eierselskap
Både arrangører og det internasjonale sykkelforbundet (UCI) frykter for interessekonflikter, noe som er forståelig nok. Problematikken vil fortsette utover sesongen med blant annet ritt som franske GP Lillers og i belgiske Kattekoers.

Amatørlaget EFC, U23-laget Etixx-iHNed.cz og WorldTour-laget Omega Pharma-Quick Step har samme utstyrsleverandør og lever av de samme midlene.

Da hjelper det, ifølge UCI eget regelverk, lite at laget Hoelgaard kjører på består av internasjonale ryttere, kjører på tsjekkisk lisens og har tsjekkisk tittelsponsor.

- Ut ifra vårt ståsted, burde ikke dette være noe problem. Men jeg ser jo at folk kan lure dersom det skulle stille to åttemannslag til start, med relativt like drakter. Da vet jo ikke de andre om det foregår et samarbeid eller ikke, påpeker Hoelgaard.

Truer med å droppe satsingen
Lefevre er ikke like forståelsesfull i sine uttalelser. Han krever at det belgiske sykkelforbundet tar affære snarest.

Hvis ikke truer han med å legge ned hele ungdomssatsingen:

- Jeg har ingenting å gjøre med laget til Michel Pollentier (Quick Steps amatørlag), klargjør Lefevere overfor Het Nieuwsblad.

- Det belgiske forbundet ser ut til å følge regelen blindt. Da er det ganske enkelt for meg: Jeg vurderer å trekke de 1,5 millioner euro jeg investerer i unge ryttere, og det er forresten på anbefaling av UCI: Vi får ingenting tilbake! Fra det belgiske forbundet fikk jeg høre at de skal undersøke saken, men det må skje fort, fordi de unge ryttere vil og må sykle løp, lyder kraftsalven.

Fire lag i 2013
Hoelgaard håper utsagnet til Lefevere er mer for en «tom trussel» å regne fra Quick Step-sjefen.

- Vi har i hvert fall garantier på at denne satsingen skal være treårig. Slik vi har forstått skal de også dukke opp et eget juniorlag neste år, så da blir det fire forskjellige sykkellag hos oss.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Problemstillingen er ikke ukjent innenfor den internasjonale sykkelsporten. Tidligere har Katjusja og RusVelo opplevd den samme problematikken.

RusVelo er farmerlaget til Kristoffs mannskap, og er på samme vis støttet av «det globale russiske sykkelprosjektet» og Igor Makarovs dype lommer.

Rammer også norske lag
Også andre norske lag har indirekte blitt rammet av regelverket.

Plussbank-BMC endret navn til Team Plussbank for å unngå intreressekonflikter med BMC Racing og deres eget utviklingslag, BMC Development Team.

Team Joker Merida kan heller ikke stille i samme ritt som WorldTour-laget Lampre-Merida, selv om det ikke er noe formelt samarbeid mellom de to.

Det har det norske laget fått bekreftet via en forespørsel til UCI. Der henviser forbundet til artikkel 2.2.001 i regelverket og påpeker at de ikke kan «tillate at to lag som bærer Merida-navnet konkurrerer i samme ritt, selv om det ikke er samarbeid mellom selskapene, fordi det kan sette konkurransens integritet i fare.»

- Vi får se om vi finner andre ritt vi kan kjøre uten problemer. Både vi og EFC skulle kjøre U23-utgaven av Paris-Roubaix, så der hadde vi fått det samme problemet. Men det rittet ble jo avlyst. Det er jo synd at vi ikke kan kjøre samme ritt som Quick Step heller, men det er ikke mye vi får gjort med det, avslutter Hoelgaard før han legger ut på dagens treningstur i Benidorm.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken