Gå til sidens hovedinnhold

Tsjekkia slapp med skrekken

Latvia var nær ved å sørge for en skikkelig EM-skrell, men Tsjekkia klarte å dra det hele i land.

TSJEKKIA - LATVIA 2-1: Innbytter Marek Heinz ble matchvinner i tirsdagens kamp mot Latvia. Hans scoring fem minutter før ordinær tid førte til at seieren - som alle forventet på forhånd - endelig var et faktum.

Kampfakta og spillerbørs

Valgte venstrebeinet
Den ellers så gode Alexanders Kolinko i Latvia-buret feilberegnet en lang ball. Milan Baros maktet å få en tå på ballen som i sin tur gikk mot målet. Der maktet Mihails Zemlinskis å klarere, men kula havnet hos Heinz som sparket den i krysset fra 16 meter.

– Jeg holdt på å ta den med høyrebeinet, men bestemte meg for at det var tryggere å bruke venstre, sa Heinz ifølge NTB etter kampen.

Favoritt
Tjekkia var ubeseiret i kvalifiseringen og soleklar favoritt, men latvierne klarte lenge å holde tsjekkerne i sjakk. Pavel Nedved og hans lagkamerater presset og presset, men fikk ikke utteling.

- Latvia forsvarte seg bra og frustrerte oss i perioder, men vi ga aldri opp håpet, sa Tsjekkias trener Karel Brückner til AFP etter kampen

Brückner var selv veldig aktiv fra sin posisjon på benken, og manet sine disipler til innsats:

- Jeg tror aldri jeg har vært så involvert i løpet av en kamp - det var ikke bra for nervene, la han til.

Etter total spillemessig dominans ville det nesten vært rart hvis ikke utlikningen skulle komme. Karel Poborsky gjorde et flott forarbeid på høyrekanten og fikk lagt inn. Alexanders Kolinko bokset ut, og Milan Baros fikk banket ballen i mål fra omlag 11 meter i det 73. minutt

Manglet variasjon
Tjekkias trener, Karel Brückner, fryktet før mesterskapet at spillerne skulle undervurdere det latviske laget. Det gjorde ikke spillerne, men de hadde problemer med å finne veien til nettmaskene.

Tsjekkia skulle sannsynligvis hatt straffe da Latvias Andrejs Rubins i åpningsminuttene falt inne i 16-meterfeltet og fikk ballen på armen. Uansett ble kampen - og førsteomgangen spesielt - preget av unøyaktighet og fantasiløshet i det oppbyggende spillet. Alt for mye av den tsjekkiske fremdriften gikk gjennom midten - kantene ble brukt for lite. Siden store deler av det latviske laget sto på tredve meter, ble det vanskelig for tsjekkerne å komme igjennom. Dette bedret seg imidlertid noe i annen omgang. Tsjekkia klarte da å spille seg frem til flere sjanser.

Lure Latvia
Latvia spilte smart - spesielt i førsteomgangen. Mens Tsjekkia så og si eide ballen, satset det baltiske laget på kontringer. Like før pause kom da også en stor mulighet. Milan Baros rotet bort ballen, Andrejs Prohorenkovs raidet frem og la inn til Maris Verpakovskis som kunne sette ballen i mål fra fem meter.

Denne taktikken viste seg altså å fungere, men den holdt likevel ikke helt inn.

- Det var en nervøs dag for oss, siden det var vår første kamp på et så høyt nivå. Vi var redde for å bli utklasset. Tsjekkerne viste gjennom hele kampen at de var bedre enn oss, men vi kan være stolte. Dagens kamp ga oss massevis av selvtillit, sa Latvias trener Alexander Starkovs til AFP etter kampen.

Latvia skal nå få store problemer med å komme seg videre fra gruppe D - i og med Tyskland og Nederland - som spilte uagjort senere på tirsdagen - er motstandere i de to neste kampene. Mens Latvia skal opp mot Tyskland først, er Nederland gruppeleder Tsjekkias motstander. Kampene spilles 19.juni.Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot