RUSSLAND - TSJEKKIA 1-2:

Før søndagens finale i ishockey-VM i Tyskland, hadde Tsjekkia vunnet VM-gullet hele fem ganger siden landets første deltakelse i 1993.

Årene etter sølvet i 2006 har imidlertid vært magre for stornasjonen, med sjuende-, femte- og sjetteplass i de tre siste mesterskapene.

Lenge så det stygt ut også i årets VM, blant annet etter tapet for Norge tidligere i mesterskapet.

Les også: - Det største jeg har vært med på

Dermed var gleden ekstra stor etter seieren over Russland finalen i Köln søndag kveld.

Russisk kalddusj
For selv om russerne møtte til finalen som regjerende mestere og storfavoritter etter å ha gått til topps i de to seneste verdensmesterskapene, var det et respektløst tsjekkisk lag som stilte til start - og som fikk uttelling umiddelbart.

Etter bare 20 sekunder av første periode sendte nemlig Jakub Klepis pucken i nettet etter pasning fra Jaromir Jagr, og favorittene fra Russland hadde fått den kalddusjen de fryktet aller mest.

I omgangens siste sekund trodde de fleste at Russland fikk sin utligning, da Pavel Datsyuk løftet pucken i buret.

Men målet ble annullert fordi tiden var ute før pucken var over mållinjen, og tsjekkerne kunne gå til første pause med en overraskende 1-0-ledelse.

Og det skulle komme flere omdiskuterte situasjoner i finalen.

Intens avslutning
Mindre enn to minutter før fullendt annen periode satte Tsjekkia i gang en kontring, og Tomas Rolinek var sist på pucken før den gikk i nettet. Igjen måtte det videodømming til for å avgjøre, ettersom det så ut til at Rolinek sparket pucken inn.

Dommerne godkjente imidlertid målet, en antakeligvis helt riktig avgjørelse, og dermed var det duket for russisk press i den siste perioden.

Men tsjekkerne forsvarte seg klokt, og mot slutten av kampen virket det som om de russiske stjernene mer eller mindre ga opp håpet om landets tredje strake VM-gull.

Så pådro Tsjekkia seg to utvisninger i sluttminuttene, og Russland kunne spille med seks mot tre spillere de siste to minuttene. På tross av at stjernen Evgeny Malkin skaffet seg en håpløs utvisning, klarte Russland å redusere ved Pavel Datsyuk, og plutselig var spenningen igjen tilbake - 36 sekunder før slutt.

Flere scoringer ble det likevel ikke, og dermed kan tsjekkerne juble over deres sjette VM-gull gjennom tidene - deres første siden 2005.

Sjekk siste sportsnytt her!