RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsjekkia uslåelige i straffekonk

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Norge har aldri tidligere vært i en straffekonkurranse. Det har Tsjekkia – og der er de uslåelige.

Norge har vært i tre VM- og ett EM-sluttspill, men aldri opplevd en straffekonkurranse på høyeste landslagsnivå. Det kan imidlertid skje onsdag, dersom Norge vinner 1-0 i returkampen i Praha og spiller 1-1 mot Tsjekkia etter to kamper og to ekstraomganger.

- Vi må forberede oss på at det kan skje, mener Morten Gamst Pedersen.

- Jeg tror vi skal sørge for å score et mål først, før vi tenker på straffer, sier Thomas Myhre til TV 2 Nettavisen. Landslagskapteinen har selvfølgelig rett; det blir vanskelig nok å slå Tsjekkia i løpet av 90 minutter.

20 av 20
Og det er kanskje like greit å droppe hele straffekonken uansett? Tsjekkia er nemlig ubeseiret.

Tre ganger har Tsjekkia, eller Tsjekkoslovakia, vært i denne ekstreme situasjonen. Totalt har de tatt 20 straffespark. Det har resultert i 20 mål. De har rett og slett aldri bommet på et straffespark i en straffekonk!

Sist Tsjekkia var involvert i en straffekonk, var i semifinalen mot Frankrike i EM i 1996. Da Petr Kouba reddet den sjette franske straffen, sikret han samtidig finaleplass for Tsjekkia, som i finalen ble slått av Tyskland.

I 1976 vant Tsjekkoslovakia EM-gull etter seier i straffekonken mot Vest-Tyskland i finalen.

Carew og Riise
- Av de totalt 12 landene som har vært med i tre eller flere straffekonker i de store internasjonale turneringene, er Tsjekkia/Tsjekkoslovakia det eneste som har vunnet alle, forteller Geir Jordet, som har tatt doktorgraden i fotball og arbeider som assisterende professor ved universitetet i Groningen i Nederland. Jordet er for tiden aktuell med boken "Sporty Business".

I den norske landslagstroppen har vi imidlertid to mann som har tatt straffespark i en Champions League-finale. John Carew scoret for Valencia mot Bayern München i 2001, mens John Arne Riise bommet for Liverpool i mai i år.

Jordet mener imidlertid at det er noen momenter som taler til Norges fordel.

Norske fordeler
- Ingen av Tsjekkias straffekonker har vært spilt på eget gress, og selv om statistikken er vag når det gjelder straffekonker på hjemme- kontra bortebane, er det noe støtte i forskningen for at slike særskilte stressituasjoner mestres best av bortelaget, sier Jordet til TV 2 Nettavisen.

Hans studier av straffesparkkonkurranser viser at dess viktigere en spiller opplever at sparket er, dess dårligere presterer spilleren.

- Hvis det skulle gå til en straffekonk, er dette sannsynligvis noe Norge vil være mest fornøyd med. Det å være fornøyd, kanskje til og med juble litt, for å ha klart å presse Tsjekkia til en straffekonk, kan bety mye for å skape en lyst til å score framfor en frykt for å misse, tror Jordet.

Thomas Myhre frykter i alle fall ingen straffesparkkonkurranse.

- Du har ikke noe å tape på straffer når du er keeper. Det er vanskelig å slippe inn tabbemål på straffespark, så det er ikke noe vi keepere frykter, smiler Myhre.

Vel vitende om at Norge heller aldri har tapt en straffesparkkonkurranse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere