Tsjekkias frelser

Tsjekkias Milan Baros har scoret i alle fire EM-kampene. Søndag ble Danmark sendt hjem med 3-0 i kofferten, etter to mål fra Baros.

28.06.04 08:05

Se sammendrag fra kampen på web-tv her (gratis)

TSJEKKIA - DANMARK 3-0: Etter 63 minutter slo storscoreren til. Da slo Karel Poborsky en fantastisk stikkball til Baros.

Alene med keeper Thomas Sørensen vippet han ballen elegant i målet: 2-0 til Tsjekkia. Men Baros ga seg ikke med det. To minutter senere var han frempå igjen. Pavel Nedved spilte Baros fri. Sistnevnte løp fra det danske forsvaret og skjøt ballen i mål fra 14 meter.

Foto: Scanpix

Der og da var kampen i realiteten avgjort. Baros senket Danmark og gikk samtidig opp som toppscorer i turneringen med fem fulltreffere.

I tillegg til dette er han én kamp unna å tangere Michel Platinis rekord fra 1984. I EM på hjemmebane scoret franskmannen i fem kamper på rad - Baros har foreløpig spilt og scoret i fire.

Kampfakta og spillerbørs

Overrasket
- Dette var et stort øyeblikk for oss tsjekkere. Hvis noen hadde sagt til meg før mesterskapet at jeg skulle score fem mål, ville jeg ikke trodd dem, sa Baros ifølge AFP etter kampen.

Å spille på Baros som toppscorer før mesterskapet ville gitt over 50 i odds. Nå er ikke EM over ennå, men Liverpool-spilleren ligger godt an. Nærmest er Ruud van Nistelrooy - med én nettkjenning mindre.

Selv om Tsjekkia har vunnet alle sine kamper, vil ikke Baros gå med på at laget er favoritter mot Hellas i semifinalen.

- Jeg synes ikke vi er favotitter. De slo Frankrike 1-0 og spilte veldig bra. Laget er bra i forsvar, og det vil bli en helt annen kamp.

Kjedelig
Første omgang var veldig kjedelig. Tsjekkia kom best i gang og viste antydninger til scoringsvilje. Etter tre minutter la Thomas Helveg Milan Baros i bakken utenfor 16-meteren, men Thomas Sørensen reddet Pavel Nedveds frispark enkelt. Ni minutter senere prøvde Jan Koller seg på en nikk på et innlegg fra Karel Poborsky, men kula endte høyt over målet.

Sistemann av tsjekkerne som prøvde seg innledningsvis var Tomas Galasek. Hans fikk ballen tilrettelagt fra 20 meter av Pavel Nedved, men det luktet ikke akkurat svidd av denne avslutningen heller. Disse forsøkene kunne derfor ikke regnes som store ordentlige sjanser.

Mye spill – lite sjanser
Danmark kom mer med i kampen etter et kvarter. Christan Poulsen kom til en skuddmulighet i den tsjekkiske boksen, men ballen ble stoppet av Tomas Ujfalusi. Den samme Poulsen nikket tre minutter senere én meter til side for mål - etter innlegg fra Claus Jensen. Med amdre ord svingte det ikke så mye av disse sjansene heller.

Danmark hadde ballen mest, men trillingen endte som regel i ingenting. Kula ble spilt frem og tilbake, men da de kom i nærheten av avsluttende situasjoner, sviktet det. Tsjekkia lå langt tilbake og fanget enkelt opp det danske spillet.

Tsjekkia manglet imidlertid den intensiteten og viljen som har kjennetegnet Karel Brückners disipler i gruppespillet. Første omgang viste rett og slett et tsjekkisk lag uten initiativ.

Uttelling umiddelbart

Foto: Scanpix

I annen omgang virket det som om Tsjekkia kom med et nytt lag på gressmatten. Brückner må ha sagt dem noen pauli ord, for nå var tsjekkerne mer aggressive og sto høyere på banen. Laget fikk da også uttelling umiddelbart. Tre minutter ut i omgangen slo Karel Poborsky en flott corner. Jan Koller – EMs høyeste mann med 2.02 på strømpelesten – gikk relativt upresset til værs og nikket ballen i det nærmeste hjørne. Dette var for øvrig Kollers 28. mål på 54 landskamper.

Danmarks trener Morten Olsen var naturlig nok ikke fornøyd med det danske defensive spillet:

- Vi skulle ikke latt dem få 1-0-goalen. De hadde fire sjanser i hele matchen. I det hele tatt scoret de for lett på de mulighetene de fikk, sa han ifølge BBC.

Som før
Danmark fortsatte med sitt omfattende pasningspill i andre omgang, men etter Baros’ to scoringer hadde ikke Morten Olsen noen ess i ermet. Danmark var imidlertid frempå ved noen anledninger. Jesper Grønkjær kom inn på høyresiden av fem-meteren etter om lag 70 minutter, men avslutningen gikk over.

Foto: Scanpix

Innbytter Peter Madsen fikk prøve skuddfoten fra 20 meter i det 73. minutt, men Peter Cech reddet. Samme mann fikk også en sjanse fem minutter før slutt. Dennis Rommedahl la inn, men Madsens heading gikk til side for mål.

I motsetning til tsjekkerne var ikke danskene giftige nok foran kassa, og dermed blir det ingen reprise på EM-gullet fra 1992. Tsjekkerne kan derimot håpe på en reprise på seieren fra 1976 - den gang under navnet Tsjekkoslovakia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.