RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tuftes tunge morgenstund

Foto: Bengt Magnus Dyrkorn (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
ATEN (TV 2 Nettavisen): Med AC/DC dundrende i øreproppene forsvinner Olaf Tufte inn i sin egen verden én time før start.

- Jeg hører på AC/DC. Er det ikke «Ballbreaker» låten heter? Jeg liker å høre på tung musikk før start, forteller en offensiv Olaf Tufte.

- Tufte på første. Så alle de andre, gliser gullhåpet når han blir bedt om å rangere favorittene i singelsculler.

Vil slippe oppsamling
Lørdag morgen ror han innledende heat. Alle venter at nordmannen skal vinne heatet og gå direkte til semifinalen.

- Det er ingen krise om jeg må ro oppsamlingsheat - jeg gjorde jo det da jeg vant VM. Men planen min er å ro tre gode heat i OL, sier Tufte til TV 2 Nettavisen.

Terper rutiner
Før han starter gulljakten skal «Bonden» sammen med trener Tore Øvrebø gjennom et tett og nøye uttenkt program. Her skal detaljer terpes og rutiner gjennomgås.

- Vi tenker aldri på hva klokken er, eller til hvilket tidspunkt vi må gjøre de forskjellige tingene. Vi tar utgangspunkt i starttidspunktet, og regner oss bakover. Olaf står opp fire timer før konkurransen, og går deretter gjennom en rekke rutiner frem mot start, forteller Tore Øvrebø.

Grytidlig opp
Det vil si at vekkerklokken ringer i halv seks-tiden lørdag morgen. Klokken 09.40 går nemlig startskuddet for heat 4 i de innledende rundene i singelsculler. De fire timene bruker Tufte til å gå gjennom et fast program han kan utenatt.

- Olaf begynner med en morgentur i båten. Så sjekkes alt utstyret, og detaljer på båten finjusteres. Han har full kontroll på væskeinntak og mat, og fokuserer 100 prosent på de innøvde detaljene, forteller Øvrebø. Halvannen time før start er Tufte tilbake på banen.

Tuftes verden
- Jeg sykler og tøyer i 15-20 minutter i et telt på arenaen. Så er det tid for siste peptalk med Tore. Båten settes på vannet 40-45 minutter før start. Først ror jeg rolig og fokuserer på teknikken og at alt stemmer teknisk. Deretter kjører jeg fartsintervaller, først korte og så litt lengre, for å kjenne på melkesyren, forteller Norges store gullhåp.

Den siste timen før start er Olaf Tufte i sin egen verden. Med full fokus og total konsentrasjon er det bare trener Øvrebø som når inn i Tuftes verden. Og knapt nok ham.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere