Gå til sidens hovedinnhold

- Tullsnakk av Sørgård

Trond Einar Elden vant VM-gull som 18-åring og skjønner lite av at Petter Northug (20) skal «spares» fra OL i Torino.

- Det jeg har hørt av argumenter for at Petter ikke skal til OL, er bare tullsnakk, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Lørdag ble 20-åringen Petter Northug vraket fra OL-troppen til Torino til tross for NM-gullet i duathlon. Hovedargumentet er at han skal spares fra belastningen det er å delta i et OL. Vrakingen har skapt kraftige reaksjoner, både blant fagfolk, journalister og folk flest.

Les også OL-bloggen:Helbom å vrake Northug- og si din mening!

Den tidligere kombinert- og langrennsstjernen Trond Einar Elden er blant de mange som har problemer med å forstå avgjørelsen.

- Har den nødvendige ballasten
- Jeg skal innrømme at jeg kanskje er litt farga. Jeg og Petter representerer samme klubb, og jeg kjenner både Petter og foreldrene hans godt. Men nettopp det gjør at jeg trygt kan si at gutten er klar for et OL. Han har med seg den nødvendige ballasten, sier Elden.

Selv fikk han sin internasjonale mesterskapsdebut på seniornivå 18 år gammel, i Lahti i 1989. Det endte med to VM-gull.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk være med som 18-åring. Jeg tok definitivt ingen skade av det, snarere tvert imot.

- Begår en feil
Elden mener dessuten vrakingen har skapt mer oppstyr rundt Northug enn et OL-uttak ville ha gjort.

- Jeg kjenner Krister Sørgård godt. Han er en meget kyndig trener som har gjort veldig mye bra for norsk langrenn. Men her mener jeg han begår en feil, og det må det være lov til å gi uttrykk for. Jeg synes også det er dristig av ham å ikke holde døra åpen for en skiskytter på en av stafettetappene i OL.

- Sørgård argumenterer med at Northug har for få døgn i høyden. Ser du det poenget?

- Ja, det gjør jeg, men det holder ikke, det heller. Hvis Petter hadde blitt med på høydesamlinga som de andre drar på nå, hadde han vært godt nok akklimatisert.

- Ekstremegenskaper
- Hva kunne Northug ha prestert i OL?

- Det er det selvfølgelig vanskelig å si noe om. Akkurat nå er han i knallform, men det kan svinge. Men Petter har ekstremegenskaper som ingen av de andre av de norske har. Jeg tror han kunne vært aktuell for de fleste distansene, men unntak av 15 km klassisk.

Skøytetrener Peter Mueller forstår også lite av argumentet om at Petter Northug er for ung. Han har selv tatt ut 18-åringen Håvard Bøkko i OL troppen

Mueller: - Alder spiller ingen rolle
- Jeg vet ikke mye om langrenn, og det kan være omstendigheter her som ikke jeg kjenner til. Mitt prinsipp er at hvis du er god nok, så er du gammel nok. Alder spiller ingen rolle.

Bøkko selv frykter heller ikke at han skal gå på en smell av å konkurrere i OL.

- Jeg kan ikke skjønne at det kan være skadelig. Jeg får trene med de beste og konkurrere mot de beste. Det blir en kjempeerfaring. Jeg bare gleder meg, sier Bøkko til TV 2 Nettavisen.

Høydeproblematikken er imidlertid irrelevant for skøyteløperne, i og med at OL-konkurransene går i lavlandet, i Torino by.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken