AX 3 DOMAINES/OSLO (procycling.no): Som tidligere topprytter og bitter motstander av doping, har Paul Kimmage skapt et navn for seg selv ved å skrive kritiske artikler om sykkelsporten.

Både iren og procycling.no var vitne til Sky-duoen Chris Froome og Richie Portes mektige dobbel oppover den første toppfinishen i Tour de France, lørdag ettermiddag.

Ikke bare slo de en teknisk knockout på flere av de andre sammenlagtkandidatene.

Froome noterte også tredjebeste tid opp de siste 7,8 kilometerne av etappen. Kun klatreren Roberto Laiseka og Lance Armstrong syklet bedre. Det gjorde de i 2001.

- Folk forventer rop og skrik
Da procycling.no spurte Kimmage om hvordan han så på Froomes prestasjon opp mot tidene til Armstrong for ti og tolv år tilbake, tok han seg en lang tenkepause.

- Jeg vet ikke hva jeg vil si. Folk forventer at jeg skal rope og skrike. Jeg er nedstemt. Jeg får en følelse av mange her føler det på samme måte etter det de så i dag. Jeg vet ikke helt, sier Kimmage til procycling.no.

- Hva kan være en plausibel forklaring på det? Kan det dreie seg om bedre utstyr, bedre kosthold, bedre trening?

- De sier at de har trent så hardt for dette siden mars, men alle gjør det. Alle har trent hardt siden mars. Forskjellen mellom dem og alle andre lag er vanskelig å svelge akkurat nå. Jeg tror ikke bare det er jeg som tenker det, og at du spør om nettopp dette reflekterer det synet.

Var skuffet over Sky-laget
Da Lance Armstrong gjorde comeback i 2009 skrev den tidligere Sunday Times-journalisten at «nå var kreftsykdommen tilbake i sykkelsporten».

Texas-mannen svarte med å fortelle ham at «han ikke var verdt stolsetet han satt på» da Kimmage forsøkte å stille spørsmål til ham under Tour of California.

Den kritiske journalisten har også hatt et horn i siden til Sky-laget.

I 2010 skulle han egentlig følge Team Sky eksklusivt under Tour de France, men har siden hevdet at opplegget ble stanset dagen i forveien av Bradley Wiggins.

I fjor at han var skuffet over «gjennomsiktigheten» i det britiske laget «ikke var slik de hadde lovet». Han var også meget kritisk til ansettelsen av dopinglegen Gert Leinders fra Rabobank-laget.

- Kanskje urettferdig, men sånn er det
Etter Sky-lagets kraftfulle grep rundt den gule ledetrøyen, og måten det skjedde på, tok det ikke lang tid før det kokte over på Twitter med antydninger om doping i det britiske stjernelaget.

- Er det urettferdig å heve dopingfanen hver gang noe slikt skjer?

- Det kan man kanskje si, men se på det som har skjedd før. Fansen har blitt bedratt så mange ganger. Kanskje er det urettferdig, men det er sånn det er. Du spør hvordan jeg har det, og jeg svarer at jeg er tom og nedfor. Du får lese hva du vil ut av det, svarer Kimmage og legger til:

- Dette burde vært en strålende dag. Vi har sett dette før, og vi kunne ikke tro det. Nå har vi lyst til å tro på det igjen. Men, jeg vet ikke.

Kaggestad: - Ekstremt imponerende
Hjemme i Norge sitter en annen tidligere topprytter med et brennende engasjement for antidoping og gode holdninger.

Mads Kaggestad lot seg begeistre over måten Sky-laget gjennomførte etappen på.

- Dette var ekstremt imponerende av Froome og Porte. Men etter det vi så i fjor på La Plance de Belles Filles, er det kanskje ikke så overraskende?

- Dette var faktisk mer imponerende. De var fullstendig overlegne, sier Kaggestad til procycling.no

Kaggestad synes det blir vanskelig å dra direkte sammenlikninger mellom sluttidene til Froome i år og Armstrong for elleve år siden.

- Å vurdere enkelttider er vanskelig. Da bør man analysere etappene bedre og mer nøyaktig. Derimot er jeg helt sikker på at det vil bli stilt spørsmål ved Froomes prestasjon. Og det mener jeg er helt naturlig.

- Hvilke forklaringer kan du peke mot?

- Som tidligere idrettsutøver tror jeg på at man kan bli god ved hjelp av fysiologi, trening og kosthold. Jeg er ikke blant dem som automatisk kobler slike prestasjoner til doping. Det blir for enkelt.

Kimmage: - Rittet er død
Kanskje – i mangel på andre vinklinger – vil dopingspørsmål bli en het potet for Sky-laget under de resterende to ukene av rittet.

Flere minutters forsprang tilbake til Alberto Contador, Cadel Evans og de andre etter årets første fjellutgave, legger i hvert fall en demper på entusiasmen til Paul Kimmage.

- Det er dødt. Rittet er dødt.

- Men hvis du hadde fjernet Porte og Froome fra resultatlisten, hadde det sett ganske så spennende ut bak der, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Froome taklet de første dopspørsmålene
Allerede lørdag ble Froome spurt om «han kunne fortelle at det vi så i dag var ekte, og ikke noe han ville angre på om 20 år».

- Jeg forstår at disse spørsmålene kommer, men jeg vet at resultatene ikke blir strøket om 10-20 år. Det kommer bare ikke til å skje, fortalte Froome.

Kaggestad er spent på hvordan Froome vil takle presset fra mediene under de resterende etappene av årets ritt.

- Hvordan tror du Froome vil håndtere dopingspørsmålene fremover, sammenliknet med hvordan Wiggins gjorde det i 2012?

- Wiggins var jo dårlig på det i fjor, før han hadde en veldig fin appell ved slutten av rittet. Froome er en annen type enn Wiggins, og jeg tror han og Brailsford er meget godt forberedt på akkurat det. Det som blir avgjørende for Sky fremover er at de møter den type spørsmål med åpenhet og er villig til å svare. Det er det mest naturlige å gjøre med tanke på sportens historie, presiserer TV 2-kommentatoren.

Hva tror du? Kan vi stole på Chris Froome og Team Sky etter dagens oppvisning? Kom med ditt innspill i kommentarfeltet under artikkelen.