RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Turbo-Tora tar inn på teten

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Terping på flata gjør at Tora Berger tåler mer bom.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Tall kan brukes til så mangt. Nå har landslagssjef Knut Tore Berland regnet seg frem til at Tora Berger er råere i sporet enn på lenge.

- Vi har gjort våre målinger for internt bruk. Det er godt å ha litt data på utviklingen til løperne våre, forteller landslagssjef Knut Tore Berland til Nettavisen.

Og det han har gjort er å benytte langrennstiden til de fem beste utøverne i hvert verdenscuprenn gjennom hele fjoråret. Når man deler tallet på fem, får man en slags idealtid som igjen kan sammeliknes mot egne utøvere.

Utfordrer topptrio
Berlands utregninger viser at Tora Berger holder høyere fart denne sesongen, enn hun gjorde året i forveien. Med andre ord er Norges største medaljehåp i ferd med å spise seg inn på forspranget blant andre Svetlana Sleptsova, Magdalena Neuner og Anna Carin Olofsson-Zidek har hatt i sporet.

- Tora går litt fortere på ski denne sesongen. Hun er i ferd med å knappe innpå de argeste konkurrentene, sier Berland.

- Da hun vant i Anterselva var hun et sekund raskere enn snittiden fra året før, mens hun var 44 sekunder bak ”Topp 5” i Rupholding. Det viser seg at hun foreløpig har knappet inn forspranget med 13 sekunder og for tiden ligger 22 sekunder bak. Men det er ikke dermed sagt at hun går 30 prosent kjappere, påpeker Berland og tenker på utslagene for eksempel form og skader utgjør.

Nytt av året: Turbo på flatene
VM-løypene i Pyeongchang er tøffe og harde, akkurat slik Berger liker dem.

Men faktisk er det i de flate partiene hun har gjort de største fremskrittene. Teknikken både i enkelt- og dobbeltdans sitter bedre enn tidligere år. Det merker hun selv også.

- Ja, jeg har fått en oppfattelse av det. Jeg kan hevde meg selv med en bom på sprinten. Det er merkbar framgang, sier Berger.

- Og nå herjer Berger på flatpartiene også?

- Ja, jeg har nok blitt en del bedre teknisk Jeg har videreutviklet den fra tidligere år. Nå får jeg mer igjen for det.

Sykdom og nedprioritering
Det har vært en bratt sesong for de norske skiskytterjentene. Flere av dem har fått store deler av 2009 ødelagt på grunn av sykdom. At Berger også har prioritert VM mer enn verdenscupen, har stort sett gjort letingen etter norske topp 10-plasseringer til en sport for spesielt interesserte på nyåret.

- Jeg synes jeg har satset godt mot VM og har stått over en del i verdenscupen for å komme i form. Nå får vi se om det opplegget klaffer, smiler hun.

Mesterskapet har hittil ikke vært noe å juble for, sett med de norske jentenes øyne. Onsdag kommer nok en mulighet til å rette opp inntrykket.

Under ser du hvordan det gikk på jentenes 15 kilometer.

7677

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere