Gå til sidens hovedinnhold

TV 2-Bredeli med advarsel etter Ereviks kritikk av det norske EM-publikummet: - Vil ikke at det skal brukes som et våpen

TV3-ekspert Ole Erevik satte sinner i kok da han gikk ut og sa at de norske tilskuerne er alt for snille. TV-kollega Harald Bredeli forstår kritikken, men kommer likevel med en klar advarsel.

TRONDHEIM (Nettavisen): TV3-ekspert Ole Erevik satte virkelig sinner i kok da han omtalte det norske EM-publikummets opptreden i Trondheim for pinlig. Erevik uttalte dette først i TV3-studio og gjentok kritikken i en sak hos VG søndagmorgen.

LES OGSÅ: Sagosen i storform da Norge sendte Frankrike ut av EM

- Det var fint etter norske scoringer. Da kom det musikk på og publikum klappet i 10–15 sekunder. God stemning. Men så falt det helt ned. Du hørte de 40 fra Bosnia bedre enn 8000 nordmenn. Det synes jeg er pinlig, sa han til avisen.

Den tidligere målvakten siktet til den stemningen som var i hallen under åpningskampen mot Bosnia fredag kveld, en kamp Norge vant greit.

Søndag fikk Erevik svar på tiltale fra de frammøtte i hallen da stormakten Frankrike ble sendt ut av EM, samtidig som det norske laget sikret seg avansement.

Det var bra kok i Trondheim Spektrum og det var både piping og jubel.

TV 2-profil: - Det er vår kultur

TV 2s erfarne kommentator Harald Bredeli har fulgt håndballen i en årrekke og vært på mesterskap i både inn- og utland. Han forstår kritikken til Erevik, men påpeker også at det er grenser for hvor langt et norsk publikum bør strekke seg.

Han trekker blant annet fram oppførselen til det danske publikum under VM-finalen i fjor, der danskene konstant buet på Sander Sagosen og det norske laget.

- Vi nordmenn er nordmenn. Det er sånn vi er. Å gjøre oss til noe annet enn det vi er, det tror jeg ikke kler oss. Jeg reagerte litt på det danskene gjorde i fjor, men danskene var jo kjempefornøyd. De pep hele tiden, sier Bredeli til Nettavisen.

- Jeg differensierer piping. Jeg tenker at hvis du piper fordi du er uenig med dommeravgjørelser, hvis du synes en på motstanderlaget har gjort noe galt, at de for holde på litt for lenge, sånn enkeltvis piping, som er situasjonsbestemt som kommer der og da, det som er impulsivt, det synes jeg er bra, forteller TV-profilen.

Han liker imidlertid ikke at pipingen blir brukt bevisst for å ødelegge for et annet lag.

- At du bestemmer deg for å bruke piping som et våpen, der er ikke jeg. Jeg respekterer Ole Erevik, og skjønner hva han mener, og nesten over alt i verden så gjør de sånn, men i Skandinavia har vi hatt en helt annen supporterkultur.

LES OGSÅ: Derfor ønsker EHF å holde dette skjult for publikum under EM: - Merkelig

- Kall det pinlig, kall det flaut, kall det bestemoraktig, kall det hva som helst, men det er vår kultur, det er sånn vi er. Sånn synes jeg vi skal være, sier han videre.

- Likte det dårlig

TV 2-kommentatoren har følgende oppfordring til det norske publikum.

- Det er viktigere å heie på våre egne, enn å rakke ned på andre. Hvis vi heier nok på våre egne, kan det være nok til at de andre blir satt ut, uten at vi trenger å pipe.

- Jeg blir ikke provosert av det danskene gjorde i fjor, men jeg likte det dårlig. Jeg synes ikke det kler oss skandinaver, og det er fordi det var en bevisst piping konstant. De brukte piping som et våpen, ikke fordi at det spontant var misfornøyde.

Danmark gikk som kjent seirende ut av duellen med Norge i den nevnte VM-finalen for et år siden. Danskene vant kampen ganske komfortabelt.

- De pep på Sagosen og de pep på nasjonalsangen, det liker ikke Erevik heller. Hvis de vil gjøre det, ja, de vant jo VM på det. Kanskje var det en medvirkende årsak? Kanskje hadde de vunnet uansett? Men jeg er ikke der, sier TV 2-journalisten.

Gullerud: - Typisk Ole

Også de norske håndballgutta hadde fått med seg utspillet til Erevik. Nettavisen snakket med flere i pressesonen etter kampen mot Frankrike. Keeperhelt Torbjørn Bergerud la ikke skjul på at han fikk energi av søndagens norske publikum.

LES OGSÅ: Abelvik Rød mener Aftenposten feilaktig framstilte ham som mobbeoffer

- Det er et lite stepp opp fra kampen mot Bosnia. Det er litt mer buing, de legger et lite trykk på franskmennene. Det gir oss en ekstra boost. Det gjør ikke noe det. Det var veldig deilig, sier den norske målvakten til Nettavisen etter kampen.

Han forstår kritikken som tidligere lagkompis Ole Erevik kom med.

- Ja, de er støttende, men det som nok er ment med det er at man skal trykke litt mer på motstanderne. Sånn som det blir mot oss når vi spiller på bortebane. Nesten uavhengig av hvor man er. Vi merket det også i Boxen (Danmark) i fjor. Det var også helt ekstremt. Det er ikke noe tvil om at det hjelper hjemmelaget, sier Bergerud.

- Det er ikke sikkert at det er ti prosent, men kanskje den ene prosenten som bikker over og gjør at hjemmelaget vinner. Så er det selvsagt alt med måte. Det er ikke sånn at man bare skal bue for å bue, nødvendigvis, men hvis det for eksempel er en dommeravgjørelse som er lit sånn 50-50 og bikker litt imot oss, så gjør det ikke noe at publikum er litt ekstra med. De støtter oss bra i dag, sier Norges målvakt.

- Vi hauser dem opp og de hauser oss opp. Jeg synes det var veldig bra i dag.

Les også

Abelvik Rød mener Aftenposten feilaktig framstilte ham som mobbeoffer

- Typisk Ole. Han er ikke redd for å si hva han mener, han. Men de var fantastiske i dag. Det var ikke noe å si på et fullsatt Trondheim Spektrum i dag. Et steg opp fra kampen mot Bosnia. De var gode, da, også, men i dag sto det noe ekstra på spill. Det lot seg merke i hallen, sier Gullerud til Nettavisen om stemningen.

Bergerud: - Mer ekstremt i Tyskland

Både Bergerud og Gullerud spiller i den tyske Bundesligaen. Der er de vant til et helt annet trykk fra publikum enn det de opplever på kamp i Norge.

- Det er en litt annen kultur, det skal sies. Vi er nok ikke helt vant med det i Norge. Det er mer klapp, jubel og så være rolig. Vi er veldig ordentlig. Der er nok både tyskerne og andre litt villere. Men jeg synes ikke det manglet noe i dag, sier Gullerud.

Bergerud beskriver stemningen i tysk håndball på følgende måte:

- De er litt mer ekstreme. Der er det buing, skriking og stygge ord gjennom 60 minutter. Så det er litt annerledes, men jeg synes stemningen var bra her i dag.

Både Bergerud og Gullerud var delaktige i at Norge slo ut håndballstormakten Frankrike i søndagens kamp. Sander Sagosen ble toppscorer med ti mål.

Seieren betyr at Norge allerede er klare for mellomrunden, men kampen mot Portugal tirsdag blir likevel viktig. Seier der betyr at det norske laget kan ta med seg to poeng inn i det som blir en beintøff mellomrunde i svenske Malmø.

Les også

Sagosen om EM-skrellen: - Deilig for oss

Kommentarer til denne saken