RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Tim De Waele/Scanpix)

TV 2 kutter massivt i sykkelsendingene

Sist oppdatert:
- Har overhodet ikke noe med Lance Armstrong å gjøre, sier Christian Paasche.

I desember fortalte procycling.no om kutt i TV 2s sykkelsatsing.

- Det stemmer at vi ikke viser giroen, sa sportssjef Bjørn Taalesen og ramset opp argumenter som pris, produksjon og seertall.

Da skrev vi også at Tour de Suisse og Tour de Romandie ville forsvinne ut av TV-kanalens portefølje for 2013.

Les også: Kristoffs lag vrakes fra storritt

Dropper italienske klassikere
Den foreløpige sendeplanen vi har mottatt fra TV 2 viser at enda flere ritt forsvinner i dragsuget.

Allerede i februar er Tour of Qatar og Tour of Oman borte fra skjermene. Alexander Kristoff er blant rytterne som skal sesongdebutere i Midtøsten. Det skal også Gabriel Rasch (Team Sky).

TV 2 har tatt en strategisk avgjørelse om å droppe rittene, men kommer til å vise høydepunkter i etterkant.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RYKER: I år får du ikke se hvordan Lars Petter Nordhaug gjør det i Strade Bianche på TV 2.
RYKER: I år får du ikke se hvordan Lars Petter Nordhaug gjør det i Strade Bianche på TV 2.

Med Giro d’Italias bortfall forsvinner også muligheten til å se Lars Petter Nordhaug kjempe om heder og ære i Strade Bianche i starten av mars.

Også Tirreno Adriatico, Milano-Sanremo og Giro di Lombardia fordufter hos den selvtitulerte sykkelkanalen. Det har sammenheng med at RCS Sport selger rettighetene til rittet som pakker:

- Det er veldig synd. Personlig hadde jeg gjerne sett at vi sender sykkel hver helg, jeg – men slik ble det ikke i 2013. Vi har budsjetter å forholde oss til, og det må vi akseptere, sier TV 2-kommentator Christian Paasche til procycling.no.

Vil savne Sanremo
Den populære Tour de France-kommentatoren forteller at det spesielt er to ritt han vil savne i 2013:

- Jeg skulle gjerne hatt årets Milano-Sanremo. Der er det flere norske som kan hevde seg: Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd og Alexander Krstoff.

- Og så vil jeg savne giroen fordi det er et spektakulært ritt. De er nok de to jeg kommer til å savne mest, medgir han.

- Hva gleder du deg mest til da?

- Jeg gleder meg veldig til Flandern rundt og Paris-Roubaix. Argumentasjonen er litt den samme som i Sanremo. De norske vil være med å prege rittet om de er i form. For oss nordmenn vil det også bli spennende å følge Lars Petter Nordhaug i Ardennene, så jeg synes det er kult at vi har rettigheter til de rittene.

Skyldes det Armstrong?
Den altoverskyggende dopingsaken rundt Lance Armstrong og US Postal-laget har regjert overskriftene i høsten som var – og fortsatte på nyåret med amerikanerens bekjennelser i Oprah Winfreys nærvær.

Sykkelentusiaster over det ganske land kan nok bli fristet til å tro at dette ligger bak sportssjef Bjørn Taalesens prioriteringer.

- Overhodet ikke, kommer det kontant fra Paasche.

- Hvorfor ikke?

- Fordi det argumentet ikke har vært nevnt i det hele tatt. Enten får man kutte ut sykkelsporten, hvis det skal være argumentet: Man er ikke litt gravid. Men om vi sender 40 eller 80 dager med sykling i 2013, har ikke bakgrunn i noe av det som har skjedd rundt Lance Armstrong, sier Paasche.

- Et spørsmål om rettigheter
Prosjektleder for sykkel i TV 2, Jan Solvang, støtter opp under sykkelkommentatorens påstand.

- Det er riktig. Dopingsakene har ingenting å gjøre med hvilke ritt vi sender i år. Det er mer et rettighetsspørsmål, sier Solvang til procycling.no.

- Men du er enig i at tilbudet er dårligere enn i fjor?

- Det er færre ritt, men vi har beholdt kremen. Vi har fortsatt Tour de France, vårklassikerne og sannsynligvis VM. Du må også huske på at rettigheter kan skifte eier fort, plutselig kan vi ha noe mer å by på.

Hvem viser hva? Her finner du oppdaterte TV-guider fra TV 2 og Eurosport i 2013!

TV-kanalen sitter på rettighetene for Vuelta a España til 2016 og Tour de France fram til 2015. I den pakken ligger også Paris-Nice, Critérium International, La Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège og Paris-Tours.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKYLDER IKKE PÅ LANCE: TV 2 har kuttet bort ni ritt fra sykkeldekningen i forhold til i fjor, men kanalen oppgir økonomi og andre prioriteringer som grunn, ikke dopingsaken rundt Lance Armstrong og US Postal.
SKYLDER IKKE PÅ LANCE: TV 2 har kuttet bort ni ritt fra sykkeldekningen i forhold til i fjor, men kanalen oppgir økonomi og andre prioriteringer som grunn, ikke dopingsaken rundt Lance Armstrong og US Postal.

- Hva skjer med sykling på TV 2 etter 2015?

- Vi satser tungt på sykkel og det er svært viktig for oss. Intensjonen er at vi på lang sikt skal være med på å bygge sykkelsporten til en enda større idrett enn det er i Norge i dag.

- Norges Cykleforbund har aldri løst ut så mange lisenser som de gjør i dag. Sporten jobber beinhardt mot doping, og har vel ikke hatt et renere felt enn nå. Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen prestasjoner i Tour de France har ført til økt rekruttering, og nå har vi fått fram en spennende type som Oskar Svendsen som ble juniorverdensmester på tempo også. Sykling kommer til å være en kjempestor idrett i 2015. Vi skal være med også etter den tid, og dele det med det norske folk, lover Solvang.

Satser tyngre på vårklassikerne
Han presiserer at rettigheter er en omsettelig vare på det åpne markedet. Derfor har man ingen garantier på hvilke avtaler som havner hvor i framtiden.

- Det så man jo da C More (tidligere canal +, red.anm.) kjøpte fotballrettighetene, påpeker Solvang – i kanalen som har kjøpt rettighetene til Vinter-OL i 2014.

Og presiserer at tilbudet fremdeles kommer til å være godt for TV-kanalens seere. Et par nyvinninger er det også funnet plass til på den nye sendeplanen:

- Vi satser enda mer rundt vårklassikerne. Både Flandern rundt og Paris-Roubaix vil i sin helhet blir sendt på hovedkanalen. I tillegg vil den siste timen av Amstel Gold Race, Flèche Wallone og Liège-Bastogne-Liège gå på TV 2. Rittene vises selvsagt i sin helhet på TV 2 Sport og TV 2 Sumo.

TV 2 skal også vise nyvinningen Arctic Race i sommer, og skal sende Glava Tour, NM og Oslo Grand Prix.

Eurosport viser mer sykkel
For dem som ønsker seg enda mer sykkel, ser det ut til at Eurosport står fram som sykkelkanalen i 2013.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VISES PÅ EUROSPORT: ENECO Tour og en god del andre ritt vises kun av Eurosport denne sesongen.
VISES PÅ EUROSPORT: ENECO Tour og en god del andre ritt vises kun av Eurosport denne sesongen.

Det er allerede bekreftet at Tour of Qatar vises på Eurosport. Der kan man også se ritt som Katalonia rundt, Firedagers i Dunkerque, Tour of California, ENECO Tour, Vattenfall Cyclassics, Grand Prix Montreal og Grand Prix Quebec - i tillegg til rittene konkurrenten sender og enda noen til.

Eurosport håper også å få tilslaget på Giro d’Italia, Baskerland rundt, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo i løpet av de nærmeste ukene.

Men foreløpig er heller ikke avtalene der i havn.

Oppdatert TV-guide for 2013 finner du her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere