Det blir nå bekreftet at det er NENT Group som har vunnet rettighetskampen om Premier League-rettighetene.

De har skaffet rettighetene fra 2022/2023-sesongen og frem til 2028.

NENT skriver i sin egen pressemelding at de har sikret rettighetene for Premier League i hele Norden med oppstart fra 2022.

NENT opplyser videre i sin pressemeldingen at Norden er det første geografiske området til å sikre seg Premier League-rettighetene for perioden som starter med 2022/2023-sesongen.

- Ekstatisk

- Jeg er ekstatisk over denne nye og forlengede avtalen som igjen bekrefter at NENT Groups lederskap på nordiske markedet. Premier League-fotballen er selve hjørnesteinen av det vi tilbyr av sport, og å legge til Norge, sammen med våre rettigheter i Sverige, Danmark og Finland gir oss et godt fundament for å videreutvikle våre fantastiske sportsflater, sier NENT-president Anders Jensen i den offisielle pressemeldingen.

TV 2 har hatt rettighetene til Premier League siden 2010, hvilket betyr at de mister engelsk toppfotball etter et tiår. Det var Canal + som hadde rettighetene til å vise Premier League før TV 2 tok kontrollen.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes er også skuffet. Overfor Medier 24 sier han:

- Dette er selvfølgelig den ene rettighetene vi virkelig skulle forlenget om vi kunne. Vi har hatt Premier League i 10 år og dette har en spesiell posisjon i TV 2. Samtidig har alt en maksgrense - også en rettighet som er såpass verdsatt som Premier League, sier han til Medier24.

Han understreker at kanalen gikk «veldig langt» i sitt bud, men at NENT altså gikk lenger.

SE: Direktesendte treningskamper til lag fra Eliteserien, Obosligaen og Toppserien hos Nettavisen

Den inneværende treårsperioden (2019-2022) med Premier League-fotball kostet TV 2 omtrent 2,3 milliarder kroner, ifølge Kampanje.

I en ny anbudsinvitasjon som ble offentliggjort 2. januar ble det ønsket en budgiver som skulle kjøpe rettighetene for hele seks år - men også anbud på tre år var ønsket, skriver sportsbusiness.com.

Nå ble det altså seks år på NENT.

Premier League-direktøren Richard Masters er glad for å inngå samarbeid med NENT også i Norge.

- Vi har en stolt og langvarig relasjon med nordiske fans, og er er veldig glade for at Nordic Entertainment Group nok en gang har sikret rettighetene for Premier League. Gjennom Nordic Entertainment Groups kvalitetssendinger og enestående teknologi er vi sikre på at de i løpet av seksårsperioden vil produsere fantastisk innhold til våre lidenskapelige seere i Norden, forteller Masters i pressemeldingen.

Fotballinteressert? Les dybdesaker i samarbeid med FourFourTwo her

Hva dette eventuelt vil koste er usikkert. TV 2 selv har aldri offentliggjort prisen på den gjeldende avtalen. Men det er liten grunn til å tro at prisen går ned. Det er dermed trolig snakk om minst 5 milliarder kroner for å sikre seg rettighetene for hele perioden.

- Jo flere aktører som slåss om dette, desto større er sjansen for en økning i forhold til inneværende rettighetsperiode. Reklamemarkedet har slitt i 2019, så det gjelder å jobbe for større brukerinntekter. Strømming blir viktigere, sa Lasse Gimnes, daglig leder og kommunikasjonsrådgiver i GimCom AS, til Nettavisen nylig.

Interessen for engelsk fotball er stadig stigende, og inntektene likeså. Ifølge mediavision.se økte salgsinntektene for Premier League-rettigheter med 35 prosent i treårsperioden fra 2019 til 2021 - til 5,1 milliarder britiske pund, eller rundt 55 milliarder kroner.

- Redd kostnadene skremte bort NRK

Da Nettavisen snakket med Gimnes tidligere pekte han ut tre-fire åpenbare favoritter til den neste norske kontrakten, med den nevnte amerikanske giganten som en opplagt utfordrer:

- Jeg vil tro at dette er et naturlig produkt for TV2, NENT og for Discovery. Jeg er redd kostnadene allerede har skremt bort NRK. Det store spørsmålet er hvilke overraskelser som kan komme i anbudsrunden. Det kan komme internasjonale streamingaktører, og da er Amazon mest aktuell. Og eventuelt en fjerde aktør som Telia/Get. Det er heller ikke usannsynlig at en distributør kan være med på hele eller deler av et slikt kjøp, sa han da.

I nabolandene Sverige, Danmark og Finland er det NENT ( Nordic Entertainment Group) som eier PL-rettene i den inneværende perioden. Det har de gjort siden 2010 i Sverige og Danmark, og siden 2016 i Finland. Den norske avdelingen av NENT er i en fusjonsprosess med Telenor-eide Canal Digital.

- Vi er informert av Premier League at det nå pågår en åpen anbudsrunde om rettighetene etter 2021/2022-sesongen og er i gang med å vurdere materialet. Utover det kommenterer vi ikke pågående eller fremtidige forhandlinger, sa Tobias Gyhlénius, nordisk kommunikasjonsdirektør i NENT, nylig til Nettavisen.

LES OGSÅ: Dette er de 12 beste Premier League-lagene gjennom tidene (+)