RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ny TV-teknologi som skal slukke selv amerikanernes umettelige tørst for statistikk ble lansert i tirsdagens baseballkamp mellom Washington Nationals og St. Louis Cardinals.
Ny TV-teknologi som skal slukke selv amerikanernes umettelige tørst for statistikk ble lansert i tirsdagens baseballkamp mellom Washington Nationals og St. Louis Cardinals. Foto: Dan Hamilton (Reuters)

«TV-revolusjon» i amerikansk baseball

Ny TV-teknologi som skal slukke selv amerikanernes umettelige tørst for statistikk ble lansert i tirsdagens baseballkamp mellom Washington Nationals og St. Louis Cardinals.

Statcast er navnet på den nye teknologien som skal gi TV-seerne umiddelbare svar på alt de måtte lure på i den amerikanske nasjonalidretten.

Høyhastighetskameraer og radarteknologi er installert på alle 30 arenaer i Major League for å måle hver bevegelse for ballen og samtlige spillere på banen.

– Dette er en revolusjonerende teknologi som vil endre måten sporten vår blir betraktet av folk over hele verden, sier Brian Kenny i MLBs eget TV-selskap.

Farten på kastene har lenge vært målt, men Statcast går mye lenger. Systemet måler hvor langt kasteren bøyer seg forover fra utgangsposisjonen før han slipper ballen og hvilken effekt det får på slagmannen, en såkalt «opplevd hastighet». Dessuten måles spinn eller skru på kastet.

Forsvarsspillernes bevegelser måles akkurat like nøye. Statcast forteller seerne hvorfor en forsvarsspiller greide eller ikke greide å fange en ball. Først av alt måles reaksjonstiden og retningen for hans første steg, deretter akselerasjonstiden før han når toppfart, hvor høy toppfarten er, og ikke minst hvor effektivt hans valg av rute mot ballen er.

Når ballen først er i hansken hans, måles tiden før han får den over til kastarmen og utgangshastigheten på kastet hans.

Hurtighet er viktig også når spillere løper mellom basene, og både reaksjonstid og topphastighet vil bli målt og rapportert.

– Det forandrer allerede sporten. Lagene bruker dette til å evaluere spillernes prestasjoner og til å bestemme hvilke spillere de skal hente, sier MLB-eksperten Tom Verducci til mlb.com.

Han trekker fram kasteren Collin McHugh som et eksempel. Han ble vraket av Colorado Rockies etter å ha oppnådd elendige resultater i sine kamper, men Houston Astros la etter Statcast-lignende analyser merke til at han hadde stort forbedringspotensial og ga ham kontrakt. Han hadde en sterk sesong i fjor og har startet enda bedre i år.

Tilhengerne av Statcast mener at kampen om titler som årets spiller aldri vil bli som før.

– Om ti år vil vi kunne si ting som at det vi akkurat så var det mest effektive defensive løpet som noen gang har vært notert i baseballhistorien, sier Joe Inzerillo, som er teknologiansvarlig i MLB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere