RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Tvilsom prøve - beholder OL-gullet

Sist oppdatert:
Tyler Hamilton har testet positivt to ganger, men nå viser det seg at bare den ene B-prøven er positiv, mens den andre er erklært " uavklart" på grunn av for få intakte røde blodlegemer. Dermed beholder amerikaneren OL-gullet sitt.

Tyler Hamilton mister ikke OL-gullet sitt. B-prøven hans er erklært "uavklart" på grunn av for få intakte røde blodlegemer. Den amerikanske sykkelproffens arbeidsgiver Phonak meldte imidlertid torsdag at B-prøven han avga etter seieren på en tempoetappe i Spania rundt 11. september var positiv. Phonak betviler hele testmetoden.

Hamilton, som vant OL-gull i temporitt i Aten, avga mistenkelige dopingprøver etter temporittet i OL 18. august og etter etappeseieren i Spania nesten fire uker senere. Torsdag ble det klart at bare den siste B-prøven er erklært positiv.

Den internasjonale olympiske komité (IOK), som var ansvarlig for testen i OL, meldte torsdag kveld at man ikke vil reise dopingsak mot Hamilton. B-prøven er ikke erklært negativ, men "uavklart" fordi det ikke var tilstrekkelig antall intakte røde blodceller igjen til å gjennomføre analysen.

– Disiplinærprosedyren må dermed stoppes, og Tyler Hamilton er informert om at IOK ikke vil forfølge saken, heter det i en uttalelse. 33-årige Hamilton risikerer fortsatt to års utelukkelse på grunn av testen i Spania, noe som i så fall ganske sikkert betyr karriereslutt.

Vil ha klarhet
Phonak opplyste at de vil sette ned en gruppe eksperter for å granske testmetodene, ettersom det later til å være ulike resultater med prosedyren benyttet av IOK og den benyttet av Den internasjonale sykkelunionen (UCI), som var ansvarlig for testen i Spania rundt.

Hamilton anklages for å ha benyttet klassisk bloddoping, som tidligere ikke kunne påvises i dopingtester. Phonak mener at den nyutviklede testmetoden baserer seg på "sannsynlighetsregning og fortolkning av verdier", og at den gir rom for usikkerhet.

– Fordi verken UCI eller IOK så langt har offentliggjort data, og fordi denne saken kan komme til å versere lenge i rettssystemet uten endelig avklaring, har vi besluttet å opprette et vitenskapelig panel som skal gi oss klarhet i den medisinske metode og pålitelighet av disse testene, heter det i uttalelsen fra Phonak.

–Garantert ren
Hamilton er suspendert av laget så lenge utredningen pågår og dopingsaken ikke er avklart. Dersom han skulle bli dømt for doping, vil han miste jobben. Likevel later teamledelsen til å tro hans erklæring om at han er uskyldig.

– Vårt mål er, og dette sammenfaller med Tyler Hamiltons mål, at vi får denne saken oppklart, står det i lagets pressemelding.

Hamilton selv gjentok sine forsikringer om at han ikke har jukset.

– Jeg garanterer at jeg representerte USA som en ærlig, ren og stolt idrettsmann. Ettersom jeg ikke ble informert om det påståtte bruddet på antidopingforskriftene før en måned etter OL-rittet, var det ikke mulig for meg å forsvare meg før det, sa han torsdag.

–Uansett akter jeg å bevise min uskyld. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere