RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvinger Giske i kne

Sist oppdatert:
SV og Sp vil trolig tvinge Giske til la kommunene selv få bestemme om de skal ha spilleautomater. 204 ordførere sier nå nei til automatene. Sjekk din kommune her!

Kulturminister Trond Giske (Ap) står fast på at stortingsvedtaket fra 2003 om Norsk Tipping skal ha monopol på spilleautomatene i landet. Men nå har opprøret mot automatene i kommunene også spredt seg til Stortinget. Mye tyder på at SV og Sp vil støtte forslaget fra KrF om å la kommunene bestemme selv om de skal ha spilleautomater eller ikke.

SV-styre vil ha forbud
Stortingsgruppene i SV og Sp skal behandle den betente saken på sine gruppemøter førstkommende uke eller neste onsdag. Ingen vil foreløpig si klart hva den endelige beslutningen vil bli, men gruppestyret i SV har allerede anbefalt at Norge bør kvitte seg med automatene.

Dersom dette ikke går, vil SV gå inn for at kommunene selv kan reservere seg mot automatene innenfor egne grenser - uten å bli straffet økonomisk ved at tippemidler til idrettsanlegg og aktiviteter forsvinner, heter det i anbefalingen.

- Norge har en historisk mulighet til å bli kvitt automatene, og vi anbefaler at kommunene ikke kan bli pålagt å ha automater. Men dette er bare anbefalinger, saken skal behandles av gruppa, sier storingsrepresentant May Hansen (SV) til Nettavisen.

Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, ønsker å være mer forbeholden.

- Vi har ikke bestemt noe ennå, og ønsker mer informasjon om de nye spilleautomatene, sier han.

- Selvråderett er viktig
Andre nestleder i familie- og kulturkomiteen, Erling Sande (Sp), sier at Sp synes tre momenter er viktige i spilleautomatsaken.

- Det første er at kommunene bør ha selvråderett over spilleautomatene, det andre er det faktum at veldig mange lider på grunn av spilleautomatene, og det tredje er inntektsmulighetene til frivillig sektor, sier Sande til Nettavisen.

Foreløpig har 204 ordførere fra hele landet skrevet under på et opprop i regi av automatfri.no om at de ønsker å bestemme om de skal ha automater i sin kommune selv.

Sjekk din kommune her

- Sp må lytte til grasrota
Sp-ordfører Tom Christophersen i Nittedal kommune i Akershus er klar i sin tale til sitt parti.

- Jeg regner absolutt med at Sp sentralt vil høre på oss, sier Christophersen til Nettavisen.

Sp-ordførerne vil diskutere saken i forkant av ordførerkonferansen i Kommunenes Sentralforbund (KS) som starter onsdag.

KrF har lagt inn et dokument 8-forslag i Stortinget om at kommunene skal gis hjemmel til å bestemme selv om de skal ha spilleautomater eller ikke. Saken skal behandles av Stortinget før sommerferien.

Søndag vedtok landsmøtet i Høyre at kommunene skal få selvråderett over automatene. Landsmøtet i Ap har på sin side bestemt at Trond Giske skal få gjennomføre monopolet, men at det skal vurderes etter hvert hvordan ordningen fungerer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere