Gå til sidens hovedinnhold

Tvinges i seng av far og bestefar

- Et godt råd, sier Norges nye VM-gullhåp, Eldar Rønning.

STEINKJER (Nettavisen): Forrige helg gikk Eldar Rønning (28) endelig til topps i verdenscupen igjen, da han vant den klassiske 15-kilometeren i Otepää.

NM på Steinkjer viste at seieren ikke var noe blaff. Rønning gikk tre meget gode renn, som endte med to gull og ett sølv.

Nå seiler han opp som en av de store favorittene på 15 km klassisk under VM i Holmenkollen.

- Jeg ser ikke på meg selv som favoritt. Men jeg er en av kanskje ti løpere som har sjansen til å vinne, sier Rønning til Nettavisen.

Selv om han ikke vil gjøre seg selv til favoritt, innrømmer han at det fungerer veldig bra. Og at det er en lettelse, etter et par sesonger med skuffende resultater.

- Vanvittig fornøyd
- Jeg er vanvittig fornøyd med det jeg har prestert den siste uka. Jeg klarer å konsentrere meg om å gå rolig på ski. Og jeg har krefter igjen på slutten av løpene. Det er det som avgjør skirenn, poengterer Rønning.

- Når var du sist i like god form som nå?

- Kanskje ikke siden VM i Sapporo i 2007. Da var jeg i veldig god form, sier mannen som tok sprintbronse og stafettgull i det nevnte verdensmesterskapet i Japan.

Pappa Jan Rønning følger sønnens karriere tett, og smurte blant annet skiene til hele Skogn-laget som vant søndagens NM-stafett. Han ser tydelig når sønnen er i form. Og det er han nå.

- Ja, det er stor forskjell. Det er mer sprut, fastslår han.

- Hva tror du om mulighetene i VM?

- Går han så bra som nå, har han veldig gode muligheter. Men det er en måned igjen. Ha må holde seg frisk og gjøre de riktige tingene. Han begynner jo å bli rutinert selv, og i tillegg håper jeg han får gode råd av dem han har rundt seg på landslaget, og av Vebjørn Rodal.

Råd: Mer hvile
- Hvilke råd får han fra pappa?

- Jeg og bestefaren hans har snakket sammen, og vi mener han bør legge inn én ekstra time søvn hver dag fram mot VM, sier Jan Rønning til Nettavisen.

Rådet fra pappa Jan og bestefar Arnfinn, synes hovedpersonen er fornuftig. Han har til fulle innsett betydningen av strukturert hvile etter at han og kona Laila ble foreldre til lille Ellinor.

- Det er veldig viktig å hvile nok. Jeg står opp mellom seks og halv sju hver dag, og leverer Ellinor i barnehagen før jeg trener. Så sover jeg to timer rundt klokka tolv. Hver dag. Det må jeg, rett og slett, sier Rønning.

- Så nå blir det tre timer midt på dagen?

- Ja, jeg må kanskje prøve å få til det. Jeg klarer nok ikke å sove i tre timer, men jeg klarer å holde meg i senga så lenge.

Dropper høydesamling
I motsetning til de fleste andre distanseløperne som skal til VM, velger Eldar Rønning å droppe høydesamlingen i Seisser Alm.

Det handler også om hvilken belastning som er best for kroppen.

- Jeg har erfaringsmessig hatt en tendens til å trene litt for hardt i høyden. Jeg er for utålmodig, og klarer ikke gå rolig nok. Jeg har rett og slett ødelagt litt for meg selv.

- Derfor prioriterer jeg nå å være hjemme i Trondheim fram mot VM. Der kan jeg gjennomføre kvalitetstrening, blant annet sammen med Vebjørn Rodal, samtidig som jeg samler overskudd, sier Rønning.

Advarer mot gode råd
Fra OL- og VM-gullvinner Frode Estil, som gjorde et aldri så lite comeback i søndagens NM-stafett, får han følgende råd fram mot VM:

- Eldar må først og fremst stole på seg selv og ikke høre på alle rådene han får, for det er veldig mange som gjerne kommer med velmente tips når det nærmer seg VM, sier Estil.

- Frode har helt rett. Og det blir faktisk veldig viktig, sier Rønning selv.

- Men rådet fra pappa og bestefar, det tror jeg er et godt råd!

Kommentarer til denne saken