*Nettavisen* Sport.

Tvinges til å skifte trener

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Sammenlagtkanonen får merke at Liquigas gjør som Team Sky.

18.11.12 18:47

Med to Giro d’Italia-triumfer har Ivan Basso vært en av de store sammenlagtrytterne de siste årene.

Når sterke ryttere som Vicenzo Nibali, Eros Capecchi og Sylwester Smyd forlater Liquigas-laget foran neste sesong, vil resultatansvaret bli enda tyngre for den elegante klatreren.

Men den rutinerte rytteren må se frem til en ny sesong med et trenerbytte.

Ivan Basso returnerte til sykkelsporten i slutten av 2008 etter å ha sonet en dopingstraff for sin rolle i Operasjon Puerto, og siden den gang har han trent på det berømte Mapei-senteret.

Han startet å trene med legenden Aldo Sassi, og etter at treneren døde i slutten av 2010 har sammenlagtkanonen fortsatt samarbeidet med Sassis kolleger.

Bruker «Sky-metoden»
Foran neste sesong forsvinner hovedsponsor Liquigas ut fra laget og sykkelsponsor Cannondale overtar hovedansvaret for lagets finansiering. Med det blir laget mer amerikansk, noe som igjen fører til en liten kursendring, til samme retning som blant annet Team Sky har.

- Dette handler ikke om en mangel på tillitt eller resultater, men vi ender vårt samarbeid med Mapei-senteret. Istedenfor skal alle rytterne bli trent av lagets egne trenere neste sesong, forteller lagsjef Roberto Amadio til Gazzetta dello Sport ifølge cyclingnews.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Flere stjerner har brukt Mapei-senteret og deres treningskompetanse, blant annet Daminao Cunego, Alessandro Petacchi og Cadel Evans.

Når Liquigas nå kutter båndet til Mapei-senteret og alle andre trenere utenfor laget, er det Paolo Slongo som overtar treneransvaret for Basso.

Trenger forandring?
Kanskje kan det være godt med litt forandring for den tidligere CSC-kapteinen, for de siste par årene har han slitt med å kjempe om de største triumfene.

Etter at han vant giroen i 2010 har han en 7. og 25. plass fra Tour de France og en 5. plass i årets Giro d’Italia å se tilbake på. Men med seier i Japan Cup, årets siste ritt, har ikke laget mistet troen på sin veteran.

- Etter at Nibali forlot laget er vi ikke like slagkraftig i Grand Tours, men vi har fortsatt en Basso som kan komme på pallen, mener Amadio.

Han forklarer at sponsorbyttet også kommer til å føre til at laget vektlegger amerikanske ritt enda mer. Allerede i år ble de kritisert for å tvinge Vicenzo Nibali til Tour of California som en del av oppkjøringen til Tour de France.

Satser på mer Sagan-show i Frankrike
I år blir det Peter Sagans jobb å sørge for at laget hevder seg i den konkurransen, mens resten av A-laget skal måle krefter i Giro d’Italia. Dermed bekrefter Amadio at lagets «wonderboy» igjen prioriterer Tour de France.

- Sagan vil kjøre touren igjen, og derfor vil ikke han stille i giroen.

Laget presenteres i Los Angeles 12. januar. Noen måneder senere får vi svaret på om Bassos nye trener har fått full fart på italienerens maskineri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.