Tvinges tilbake til «Lekegrinda»

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

NFF nekter Vålerenga å spille Royal League-kamper på Ullevaal. - Overraskende og skuffende, sier klubbdirektøren.

Torsdag formiddag vedtok Norges Fotballforbund å stenge Ullevaal Stadion for Royal League-spill. Dermed tvinges Oslo-laget til Bislett.

- Det er en avgjørelse vi er veldig lite tilfreds med. Vi får Bislett tredd ned over hodet uten å ha vært i dialog med NFF. Vi er skuffet og overrasket, sier konstituert administrerende direktør i Vålerenga, Elin Horn, til Nettavisen.

Gambler ikke med gresset
Ifølge en pressemelding fra NFF er det frykten for at gressmatten på landslagsaren skal bli ødelagt før kvalikkampen i mars som er årsaken til avgjørelsen.

- Fagfolkene har frarådet oss å gamble med banen i høst. Får vi en kamp med regn eller snø i november eller desember innebærer det en slitasje tilsvarende syv kamper på tørt føre i den normale sesongen. Det kan vi ikke ta sjansen på, sier NFFs generalsekretær, Karen Espelund.

- Kjønnsrolledebatt
Horn skjønner imidlertid ikke forbundets argumenter.

- Vi er selvsagt ikke interessert i ødelegge Ullevaal, som tross alt er vår hjemmebane. Men per i dag ser banen bra ut, og jeg mener vi i hvert fall kunne begynt der for så å flytte til Bislett hvis forholdene blir verre, sier Horn, som mistenker Fotballforbundet for å ha andre grunner enn de banetekniske for tvangsflyttingen.

- Vi spør oss jo om ikke Vålerengas kamper ville blitt spilt på Ullevaal hadde det ikke vært for flyttingen av kvinnenes cupfinale, og lurer litt på om vi er offer for en kjønnsrolledebatt. Vi spurte NFF direkte om dette, og fikk til svar at det utelukkende dreier seg om baneforholdene.

- Men jeg tror dette er en kinkig situasjon for NFF, legger hun til.

Kjenner ikke «Nye Bislett»
Det begynner å bli noen år siden 80-tallsutgaven av Vålerenga herjet i det som populært ble kalt «Lekegrinda». Siden den gang er Bislett revet og erstattet av en arena optimalisert for sommerlige friidrettsstevner.

- Vi har gode tradisjoner der, men kjenner ikke Nye Bislett. Vi får beskjed om vedtaket bare ti dager før kampen, og må slippe alt vi har i hendene for å rekke dette, sier VIF-direktøren.

Oslo-klubben skal i et møte med NFF fredag morgen diskutere merkostnader og arrangementtekniske utfordringer knyttet til flyttingen. Forbundet har allerede signalisert at de vil dekke noen av kostandene rundt dette.

- NFF har skissert et forslag til økonomisk og administrativ bistand, sier Horn.

Ingen bot
I torsdagens utgave av Dagbladet truer Vålerenga med å trekke seg fra Royal League dersom klubben blir bøtelagt av turneringsledelsen som en følge av flyttingen. Daglig leder Boye Skistad kan imidlertid berolige årets bronsevinnere.

- Nei, det er ingen fare for bot. I reglene våre står det at banen som defineres som hjemmearena må være Uefa-godkjent og ligge i lagets hjemby. Bislett tilfredsstiller begge disse kravene, sier Skistad til Nettavisen.

Han skynder seg imidlertid å legge til at han helst hadde sett at Vålerenga spilte på Ullevaal - også i Royal League.

- Som turneringsleder og daglig leder i Norsk Toppfotball hadde jeg helst ønsket at kampene ble spilt på Ullevaal. Vi har ikke vært i dialog med NFF rundt dette, men må bare akspetere begrunnelsen om at Bosnia-kampen i mars er grunnen til flyttingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.