*Nettavisen* Sport.

Tysk avis: - Tyskland kjøpte til seg VM i 2006

ANKLAGELSER: Franz Beckenbauer og den tyske søkskomiteen for VM i 2006 anklagelses for å bestukket til seg mesterskapet. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)

Blant andre Franz Beckenbauer skal ha visst om det.

16.10.15 17:24

Det er den tyske avisen Der Spiegel som kommer med beskyldningene som kan riste ved hele det tyske fotballfundamentet. Spiegel melder om at dette kan være den største krisen i tysk fotball siden bestikkelses-skandalen i Bundesligaen på 1970-tallet.

Der Spiegel mener å vite at den tyske søknadskomiteen for VM i 2006 hadde satt opp et hemmelig fond som ble fylt opp med penger av tidligere administrerende direktør i Adidas, Robert-Louis Dreyfus.

Dette fondet skal ha inneholdt 10,3 millioner sveitsiske franc, eller 13 millioner tyske mark. Etter dagens kurs tilsvarer dette rundt 87,5 millioner norske kroner.

Dette skal legende Franz Beckenbauer og Wolfgang Niersbach, nåværende sjef i det tyske fotballforbundet, vært klare over. Beckenbauer og Niersbach var lederne for søknadskomiteen for Tyskland-VM i 2006.

Louis-Dreyfus, som skal ha agert for sin egen del, lånte pengene til den tyske søknadskomiteen før Tyskland ble tildelt VM 6. juli 2000.

Disse pengene skal ikke ha kommet opp på noen budsjetter hverken før eller etter at VM ble tildelt Tyskland.

Tilbakebetaling
Louis-Dreyfus ønsket pengene sine tilbake i 2005.

Lånet på dette tidspunktet var verdt 6,7 millioner euro, melder Der Spiegel. Lederne for komiteen, Beckenbauer og Niersbach, begynte derfor å se etter måter å kunne tilbakebetale Louis-Dreyfus.

Dokumenter som den tyske avisa skal ha fått tilgang til, viser at FIFA hjalp til med å lage et skalkeskjul for komiteen der komiteen investerte 6,7 millioner euro til en FIFA-åpning som ble planlagt på Olympiastadion i Berlin. 6,7 millioner euro tilsvarer i dag rundt 61,5 millioner kroner.

Denne gallaen ble senere kansellert. Pengene som så ble betalt til en FIFA-konto i Genève skal deretter ha blitt overført videre til en Zurich-konto eid av Louis-Dreyfus.

Sikre stemmer
Pengene skal ha gått til å sikre fire stemmer fra Asia i FIFAs eksekutivkomite bestående av 24 personer.

De fire asiatene stemte sammen med de europeiske representantene i juli 2000. Etter at New Zealands Charles Dempsey, helt uventet, avholdt seg fra å stemme så var det klart at Tyskland skulle avholde VM i 2006 etter å ha vunnet 12-11.

Spiegel har ikke fått kontakt med Beckenbauer eller Niersbach, mens det tyske fotballforbundet ikke kunne komme med en uttalelse i en pressemelding før innen 24 timer grunnet «tidsproblemer».

Fredag morgen skal de likevel ha bekreftet at den tyske søknadskomiteen kom med en betaling på 6,7 millioner euro til FIFA i 2005.

Representanter for det tyske fotballforbundet kunne ikke forklare hva pengene ble brukt til, men stadfestet at det ikke hadde noen ting med tildeling av VM å gjøre.

To av de tre asiatiske representantene, som stemte ved valget i 2000, ønsket ikke å svare på Spiegels spørsmål.

Den tredje, Chung Moon Joon fra Sør-Korea, mente spørsmålene ikke fortjente et svar. Robert Louis-Dreyfus gikk bort i 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.