*Nettavisen* Sport.

Tysker torpedert i comeback

Foto: (SCANPIX)

Boksehelten Axel Schulz klatre ikke å skru tiden tilbake lørdag kveld. Amerikanske Brian Minto sendte tyskeren i retur til pensjonisttilværelsen med en solid omgang juling.

27.11.06 01:17

Innen boksesporten eksisterer det et begrep som heter "nearlyman" – bokseren som nesten gjorde alt. Bokseren som nesten ble verdensmester. Bokseren som nesten vant sin største kamp. Bokseren som nesten greide å nå alle sine mål. Bokseren som nesten klarte å la være å gjøre et comeback når karrieren var over.

Axel Schulz er "nesten-mannen" innen tysk proffboksing.

Var nesten i gammel form i to runder
Schulz så forbausende god ut til å ha vært borte fra ringen i syv år da kampen mot Minto startet. 38-åringen brukte sin fordel i størrelse og rekkevidde for å holde amerikaneren i sjakk i kampens to første runder. Innen tredje runde hadde derimot amerikaneren lært seg bevegelsesmønsteret til veteranen og tilpasset sin egen taktikk deretter. Med et angrep bestående hovedsakelig av kroppsslag levert fra halvdistanse, tappet han raskt Schulz for krefter og begynte å dominere kampen. Fra fjerde runde var det enveiskjøring for amerikaneren som sendte sin eldre motstander ned for telling i slutten av runden. Kampdommer brøt inn og tilkjente Minto en TKO seier da Schulz ikke lenger maktet å gjøre motstand i sjette runde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mot tyskeren registrerte Minto sin tjuesyvende seier i løpet av tjueåtte kamper. Schulz gikk på tap nummer fem i løpet av sine totalt trettitre proffoppgjør.

Kampen fant sted byen Halle i Tyskland.

Vant nesten EM-tittelen
Axel Schulz gjorde sin proffdebut i 1990 og klartert deretter raskt oppover Europa-rankingen. I løpet av to år var han blitt tysk tungvekstmester og var tipset som et navn som ville gjøre det stort i vektklassen i de kommende årene. I 1992 ble han valgt ut som en av utfordrerne om EM-tittelen som Lennox Lewis hadde sagt fra seg. Hans medutfordrer var britiske Henry Akinwande. Kampen fant sted på tyskerens hjemmebane i Berlin, men etter tolv jevne runder ble kampen erklært uavgjort og tittelen forble ledig.

Ved returmøtet fem måneder senere var det briten som trakk det lengste strået etter tolv jevne runder.

Vant nesten VM-tittelen
I 1994 ble George Foreman tungvektsmester igjen i en alder av 45 år. Til sitt første forsvar ønsket han seg en motstander som ikke var ventet å utgjøre en altfor stor trussel. Valget falt da på den ukjente tyskeren. Hvordan kampen utspilte seg ble årets overraskelse i det amerikanske boksemiljøet. Den ukjente tyskeren viste seg å være en av mesterens tøffeste motstandere i løpet av hans syttisyv kamper lange proffkarriere. Da tolv harde runder var fullført ventet mange at Tyskland hadde fått sin første verdensmester i tungvekt siden Max Schmeling i 1932, men de tre amerikanske poengdommerne tilkjente seieren til sin landsmann med de smaleste av marginer. Avgjørelsen ble møtt med pipekonsert fra publikum, men Schulz måtte vende tomhendt tilbake til Tyskland.

Vant nesten IBF-tittelen – to ganger
I kjølvannet av den upopulære dommeravgjørelsen i Forman-kampen, beordret bokseforbundet IBF (International Boxing Federation) at det skulle kjempes et returoppgjør mellom Foreman og Schulz. Mesteren svarte at han selv ville bestemme hvem han skulle forsvare sin tittel mot og gikk sin egen vei. Dette resulterte i at IBF fratok Foreman deres tittel og erklærte den ledig. Schulz var en naturlig førsteutfordrer, den andre ble sør-afrikanske Frans Botha. Oppgjøret gikk i Berlin, men også denne gangen gikk dommeravgjørelsen til det motsatte ringhjørnet.

Skuffelsen som ikke til å måle ble likevel en lettelse da Botha i etterkant av kampen testet positivt for bruk av steroider. Resultatet av kampen ble annulert og igjen ble IBF-tittelen erklært ledig. Schulz beholdt sin posisjon som førsteutfordrer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da tittelkamp nummer tre gikk av stabelen i Dortmund i 1996 befant Schulz seg i ringen mot den tidligere linære mesteren, Michael Moorer – bokseren som Foreman hadde slått ut da han vant VM-tittelen i 1994. Også denne kampen gikk tiden ut og ble tapt med smale marginer i poengprotokollene. Etter tre forsøk hadde Schulz ikke enda klart å ta tittelen, nå var det andre boksere som stod for tur.

Holdt nesten løfte etter juling
Etter å ha kjempet på høyt Europa-nivå de neste to årene, kvalifiserte Schulz seg til en nytt oppgjør om EM-tittelen. I 1999 hang dog utfordringen høyere enn på lenge. Motstanderen denne gangen var Wladimir Klitchko, en av de første av en ny generasjon gode boksere fra det tidligere Sovjetunionen. Schulz klarte ikke å konkurrere mot den større og sterkere ukraineren og tapte for første gange en tittelkamp innenfor stipulert distanse. Tyskeren annonserte etter kampen at han nå var ferdig med boksekarrieren og lovet å ikke gjøre et comeback. Han holdt løftet... nesten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.