Gå til sidens hovedinnhold

Tyskland-trener med oppsiktsvekkende utspill om BMI-grense

- Alle våre utøvere er friske og sunne, kontrer Norges langrennssjef Espen Bjervig.

OBERSTDORF (Nettavisen): Det var etter 10-kilometeren i Oberstdorf, der Therese Johaug gikk et av sine beste mesterskapsløp noensinne, at Tysklands landslagstrener Peter Schlickenrieder kom med utspillet.

Les også: Johaug om nervedrama med Bjørndalen og Aukland: - Måtte bli hentet

- Liker ikke det jeg ser

Ifølge RTL fikk tyskeren spørsmål om Johaugs dominans da han begynte å snakke om innføring av en BMI-grense i langrenn.

- Jeg liker ikke det jeg ser. Med en vektgrense er det utøvere som rett og slett ikke hadde blitt sendt til start. Vi har noen veldig, veldig slanke utøvere i denne sporten. Jeg tror jeg kan se en tendens, sa Schlickenrieder.

Uttalelsene har denne uken blitt omtalt av flere tyske medier og vekker nå også oppsikt i Sverige, hvor blant annet Expressen skriver om saken.

Les også: Klar tale fra Norge-trener om svenskens valg: - Hadde ikke tolerert det

De norske utøverne må gjennom grundige helsekontroller før de får grønt lys til å stille på startstreken for Norge, men foreløpig har ikke FIS innført tiltak eller grenser.

Les også: Ulvang: - FIS kan ikke ta ansvaret for utøvernes vekt

Schlickenrieder mener langrenssporten bør hente inspirasjon fra hoppsporten og vurdere tiltak.

- Det finnes en helsegrense både oppover og nedover. Jeg mener de er dårlige forbilder. Jeg liker ikke det jeg ser, sier tyskeren.

Mener løypeprofilene må endres

Når Nettavisen møter Schlickenrieder etter lørdagens tremil i Oberstdorf, er 51-åringen mest opptatt av å snakke om at løypene må endres, slik at ikke lette utøvere får en stor fordel.

- En bedre måte å ta vare på utøverne våre ville vært å ikke ha løyper som den i Oberstdorf. Fjellene er høyere enn det som vanligvis er tillatt, og det bør vi stoppe. Vi må ha flere langrennsløyper som i Norge, hvor det går opp og ned, opp og ned, sier Schlickenrieder til Nettavisen.

Han peker på Marit Bjørgen og mener det i Oberstdorf-løypene i 2005 handlet mer om å være sterk enn å være lett.

- Er det helsefarlig å være langrennsløper på toppnivå?

- Det er en vanskelig diskusjon. Hva er sunt og hva er ikke? Jeg ser bare at løypene endrer seg mye, og jeg er ingen fan av det. Under OL på Lillehammer tenkte vi at det var en skikkelig tøff løype, men den ses på som enkel nå, så jeg sier stopp dette. Den beste langrennsløperen skal vinne, og det er ikke bare fjellklatrerne, sier Schlickenrieder.

- Både Norge og Sverige har egne systemer i sine lag, for å hindre at folk sulter seg. Trenger vi da en BMI-grense?

- Jeg vet ikke hvordan det vil fungere. Det må kanskje være et forslag fra Norge eller Sverige til FIS, dersom de har et system som fungerer. Det viktigste er å ta hånd om løypene - ikke BMI-diskusjonen.

Bjervig: - Våre utøvere er sunne

Langrennssjef Espen Bjervig er helt tydelig på at de norske utøvernes helse kommer i første rekke og synes ikke noe om at en trener setter en enkeltutøver i fokus på en slik måte.

- Jeg har ikke sett hans konkrete uttalelser, men jeg synes det er godt kjent at vi har helseattest på våre utøvere. Der er, om ikke BMI, generell helse og ernæring en del av totalen av helseattesten. Alle våre utøvere er friske og sunne, sier Bjervig til Nettavisen.

Les også: VM-profil: - Hadde vi gjort som i Norge, hadde vi blitt buret inne

- Jeg synes generelt at man skal holde seg for god til å kommentere enkeltutøvere. Folk må gjerne løfte frem saker og helse, men enkeltutøvere synes jeg man må holde seg for god til å kommentere, forteller langrennstreneren.

Schlickenrieder forteller at han opplever enkelte langrennsløpere som dårlige forbilder. Bjervig er derimot klar på at han mener de ikke er å finne i Norges tropp.

- Nei, jeg opplever at vi har sunne og friske utøvere som er med på å konkurrere mot resten av verden. Vi setter helse først. Det har vi gjort med vår helseattestordning som også har gjort at vi ikke har stilt med utøvere til start når ikke helsen er på plass, forteller langrennssjefen.