*Nettavisen* Sport.

Tyson tilbake uten comeback

Fredag er Mike Tyson tilbake i ringen, men det er ikke for å ta tilbake boksetronen.

21.10.06 11:39

Tidligere tungvektsmester Mike Tyson går i ringen igjen fredag kveld i den amerkanske byen Youngstown, Ohio. Denne gangen er imidlertid det ikke snakk om et nytt comeback, men startskuddet for en turné bestående av en rekke oppvisningskamper som skal finne sted over hele kloden.

Turneen har fått navnet "Mike Tyson's World Tour", og første stopp vises på betal-TV.

Her kan du lese flere boksesaker.

Har enorm gjeld
Tyson har hele tiden vært ærlig med motivet bak turneen. Han ønsker ikke å gjenoppta sin status som aktiv proffbokser eller føler noe behov for å vise seg frem. Mike Tyson er blakk og trenger penger, enkelt og greit, og inntektene fra oppvisningskampene skal holde kreditorene unna... inntil videre.

Tyson tjente omkring to milliarder kroner i løpet av sin proffkarriere, men sitter i dag med en gjeld som anslås å ligge rundt fem hundre millioner kroner. Formuen sløste han bort på luksusbiler, boliger, festing og bling-bling. På et tidspunkt haddde han et forbruk på fire millioner kroner pr. dag og et sted rundt femti personer som hadde en eller annen form for ansettelesforhold med ham.

Lenge siden glansdager
Mike Tyson hadde en kométkarriere på siste halvdel av 1980-tallet. I løpet av en tjuemånedersperiode vant han VM-tittelen i tungvekt samt alle de tre store forbundstitlene. Han ble kåret til årets bokser av det anerkjente Ring Magazine i 1986 og 1988 og vant en rekke andre priser for sin innsats i boksesporten.

Neduren begynte i 1990 da han tapte VM-tittelen til James "Buster" Douglas i Tokyo. Kampen regnes som tidenes største skrell innen boksesporten, bookmakere i USA hadde Tyson som en 42-1 favoritt.

Siden den gang har nedturene, som involverer to fengelsopphold, utestengelse fra sporten og flere uventede tap, vært hyppigere enn nedturene. Om verdensturneen hans blir en lenge etterlengtet opptur eller nok en nedtur gjenstår å se.

Gammel tradisjon
Oppvisningskamper er ingen ny måte for boksere å tjene penger på mellom kamper eller etter karrieren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spesielt før TV-kamper ble normen var oppvisningsturneer en vanlig måte for boksere å markedsføre seg på. Muhammad Ali la ut på en slik verdensturné på slutten av 1970-tallet. Den gang gjestet han også Norge og gav nordmenn sjansen til å ham i aksjon mot både Harald Skog og sin gamle sparringspartner, Jimmy Ellis.

Den tidligere tungvektsmesteren John L. Sullivan tjente faktisk mer på oppvisningsturneene sine enn i reelle kamper. Han tilbød dog publikum et ekstranummer; mot en avgift på fem dollar kunne en tilskuer selv prøve seg i ringen mot mesteren. Den som fremdeles stod oppreist etter fire fullførte runder ble belønnet med femti dollar i premie. Men Sullivan gjorde god butikk på dette ekstranummeret, det sies at han slo knockout på flere hundre håpefulle unge menn hver gang han turnerte USA på 1880-tallet.

Det er ikke ventet at Tyson vil tilby sine tilskuere noe lignende ekstranummer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.