Gå til sidens hovedinnhold

Tysse Plätzer fant brukte sprøyter i søpla

Kjersti Tysse Plätzer håper hun skal få anerkjennelse som olympisk mester etter at russiske Olga Kaniskina er avslørt som en av kappgangens juksere.

Den russiske jenta er utestengt og kommer til å miste mesterskapsmedaljer, men det er foreløpig ikke avklart hvor langt tilbake Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) vil gå.

Det russiske antidopingbyrået har utestengt henne i tre år og to måneder fra oktober 2012, men har også strøket hennes resultater fra juli til september 2009 og juli til november 2011. Dermed mister hun to VM-gull.

- Jeg er ikke overrasket over de avsløringene som er kommet, for dette er noe alle har visst om lenge, sier Kjersti Tysse Plätzer til NTB. Hun har et berettiget håp om å bli oppgradert til olympisk mester fra Beijing i 2008, da hun tok sølvet bak Kaniskina, og hun har også fjerdeplasser fra EM i 2006 og VM i 2007 som kan bli bronsemedaljer dersom den russiske kappgjengeren blir fjernet fra resultatlistene.

Doping i miljøet har hun kjent til lenge.

Ikke bare rykter

- Det har lenge gått rykter om de russiske utøverne som er tatt nå. De tilhører det samme miljøet, og de bor i det samme huset i Saransk. Derfor er det ikke noe nytt det som er kommet ut, sier Tysse Plätzer.

Hun forteller at doping i miljøet ikke bare er snakk om rykter.

- Jeg har ikke fortalt det til noen tidligere, men kan fortelle en historie fra 2009, da vi skulle gå verdenscupfinalen i Russland. Mange av oss som skulle delta, sto i dokø for å tisse før start. Vi la merke til en utøver som brukte veldig lang tid inne på doen. Hun kom ut, og tyske Sabine Zimmer gikk inn. Hun kom plutselig ut igjen oppløst i tårer, for i søppelbøtta på doen lå det flere brukte sprøyter, sier Tysse Plätzer.


- Jeg ba de andre jentene passe på, og tok så kontakt med de ansvarlige. Men ingenting skjedde. Det er helt tydelig at noen holdt en vernende vinge rundt et helt system.

Hun får støtte av Trond Nymark, som sier han har hørt rykter om dopingmisbruk i alle årene han var aktiv.

Tilfeldig

– Antidopingarbeidet må bort fra idretten og inn i det sivile apparatet. Slik det fungerer nå er det altfor tilfeldig, sier Tysse Plätzer til NTB.

Hun er overrasket over at det ikke er gjort noe på et tidligere tidspunkt.

- Dette har de visst om lenge, men nå er det kommet ut så mye at noe måtte gjøres, sier 43-åringen med klar adresse til IAAF.

Hun har også merket seg at IAAF sier de ikke kan gå lenger tilbake enn til 2009.

- De sier det var først da de begynte med blodprøver og biologiske pass. Jeg reagerer på det, for det ble tatt blodprøver til det formålet allerede i 2005 og 2006. Når IAAF setter en grense ved 2009, synes jeg det er veldig defensivt, så jeg håper virkelig det skal skje noe mer, sier hun til NTB.

- Mange nasjoner er involvert i dette, så jeg håper de slår seg sammen med systemet og rydder opp. Verdens antidopingbyrå sier de vil ta bakmennene. Nå har de sjansen, sier Kjersti Tysse Plätzer.

Enda en kappgjenger kan få en overraskelse

Trond Nymark var sannsynligvis best i VM i Berlin – i 2009, skriver Bergensavisen.

Nå viser det seg nemlig at det russiske antidopingbyrået selv utestenger tre av deres egne utøvere, alle tre OL- og VM-gullvinnere. Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP vil utestengelsene på tre år bli fulgt opp med at utøverne kan miste sine VM-medaljer, mens de sannsynligvis får beholde OL-medaljene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Slik jeg har forstått det, skjer dette på bakgrunn av avvikende om mistenkelige blodverdier i en årrekke, som nå blir offentliggjort, sier Trond Nymark til BA.

Hadde en mistanke

Det var NRK som først meldte om saken i Norge og snakket med Nymark onsdag. Til BA sier han at han egentlig ikke overrasket.

– Omtrent samtlige av russerne som er tatt i kappgang, og det er noen stykker, er tilknyttet samme trener og samme treningsgruppe. At nå den aller beste av disse, han som altså vant VM både i 2005 og 2005 pluss OL i 2012, blir tatt, er jo på en måte logisk, påpeker Nymark.

Mannen han snakker om er Sergei Kirdyapkin.

– Jeg har jo innerst inne mistenkt dette lenge, sier han.

Nymark kan dermed altså ende med å få en VM-gullmedalje i posten, hvis det internasjonale friidrettsforbundet tar saken videre. Og det er det logisk at de gjør.

– Jævlig surt

– Det er selvsagt jævlig surt at det viser seg at det er slik mange har trodd. Selv har jeg som sagt mistenkt dette lenge, sier han.

– Hva betyr det om du skulle bli kåret til VM-vinner seks år etter?

– Tja, hva skal jeg svare på det? Jeg har selv visst at jeg trente best i verden, og kunne være best hvis alt stemte. Nå kan jeg også si til utad at «jeg var best i verden i 2009», sier Nymark.

– Jeg trente mye på samme sted som kappgjengere fra fra andre nasjoner opp gjennom årene, spesielt på høydesamlingene om sommeren. De pleide å kalle meg gal, for jeg kom først til trening, og dro sist. Alltid.

– Men som aktiv kunne jeg overhodet ikke tenke på det jeg nå vet. Da måtte jeg helt konsekvent forholde meg til at de som sto på startstreken og ikke var tatt, de var rene. Å tenke noe annet ville være veldig ødeleggende for min egen tro på at jeg kunne bli best i verden som ren utøver. Slik kunne det gått utover min egen motivasjon, sier han.

– Hvis en utøver begir seg inn i tankerekken om at «alle doper seg», havner en der mange syklister havnet, at det kan bli en slags unnskyldning for selv å gjøre det. Eller for å gi opp hele karrieren, forklarer Nymark.

Kappgangeren la opp etter OL i 2012. Da hadde – som han sa – «kroppen fått nok». Mesterskapet ble altså vunnet av nå utestengte Kirdyapkin...

Fattigdom og korrupsjon

– Det viser seg jo gang på gang hvor doping foregår. Kommer du fra en skitten landsby ved Volgas bredd, eller sultefattige kår i Afrika, har du en helt annen motivasjon for å vinne i idrett – på den måten kan du forsørge familien din. Ut fra det perspektivet er det forståelig, men det kan selvsagt ikke på noen måte forsvares.

– Det andre en ser, er at i samfunn der korrupsjon er utbredt og akseptert, er det flere som vil jukse. Så dessverre er ikke dopingen i kappgang heller noe sær-russisk problem, selv om mange russere har blitt tatt, sier Nymark.

– Men når doping er så gjennomført i ett miljø, rundt en trener – slik vi har sett her – er det ikke da noen oppe i systemet som har sett gjennom fingrene med dette?

– Jo, og derfor håper jeg det vil bli en grundig opprenskning nå, sier Nymark til BA.

Les flere saker i Bergensavisen

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året