- Han er i et veldig godt lag som har seks internasjonale spisser, sier Alfie Haaland til Nettavisen, og får støtte av Johansen som etter alle solemerker skal benytte seg av Haaland i sommerens U20-VM.

- Jeg har besøkt Erling i Salzburg, og treningshverdagen der er meget, meget god. Han fikk 45 minutter nylig, og det kommer kamper forløpende, sier landslagstreneren.

Braut Haaland forlot Molde til fordel for den østerrikske klubben i januar. 18-åringen gikk fra å være Moldes spydspiss til knalltøff konkurranse i et Salzburg-lag som har en stor og bred tropp spekket med profiler.

Den kraftfulle 18-åringen fikk sin debut mot Slavia Praha 27. januar, men siden den gang har det kun blitt totalt 85 minutter fordelt på fire kamper.

Fikk en omgang

Onsdag fikk han etterlengtede minutter på banen da han kom inn til pause i 6-0-seieren mot Grazer i cupspillet. Kamptiden kom godt med for unggutten som har vært ute av troppen i ligaen de tre siste kampene.

Johansen understreker at treningshverdagen til Haaland gjør at han ikke er bekymret for formen til stortalentet når det kun er rundt halvannen måned til U20-VM i Polen sparkes i gang i slutten av mai.

I det mesterskapet trenger Norge Haaland i toppform.

- Han får uansett en konkurransedyktig avslutning på sesongen, og spillerne i og rundt kamptroppene er i veldig god form, forteller «Paco».

I tillegg til at Salzburg er igang med omspill om ligagullet, er de også med den nasjonale cupen. Laget røk ut av Europa League etter å ha tapt 3-4 over to kamper mot Napoli.

Haaland har ikke vist tegn på manglende kamptrening i U20-landskampene nylig. Den tidligere Molde-spilleren ble kampens eneste målscorer da «Pacos» mannskap slo Østerrike 1-0 i slutten av mars, og kun et par dager senere fulgte han opp med ny scoring i 2-0-seieren mot Slovakia.

Han blir en viktig brikke i det norske angrepet i sommerens VM-sluttspill, og Johansen fikk med sine egne øyne se hvor stor konkurransen er i Salzburg-laget da han besøkte den østerrikske klubben i februar.

- Jeg var der i to dager. Først slo laget Club Brugge 4-0, og dagen etter trente de som ikke var i startoppstillingen (inkludert Haaland), sier han og påpeker at nivået var høyt til tross for at startelleveren fikk hvile den dagen.

- De spilte sju mot sju, så de må ha masse folk der.

- Læringsprosess

Også far og rådgiver Alfie Haaland gir uttrykk for at konkurransen i laget er på et høyt nivå. Han påpeker også at det første halve året handler om å bli kjent med klubben og byen.

- Det første året skulle være en læringsprosess, forteller han.

En av spisskonkurrentene til Haaland er landsmann Fredrik Gulbrandsen. Den tidligere LSK- og Molde-spilleren har imponert for den østerrikske klubben, og som spissmakker har han israelske Munas Dabbur, som er i forrykende form med fem mål på halvannen kamp.

Det betyr at kampen om en startplass er tøff, men «Paco» forteller at han liker at hans aktuelle U20-landslagsspillere er i et miljø hvor de må kjempe for plassen.

I løpet av måneden kommer etter alle solemerker uttaket til VM-troppen. Haaland kunne i realiteten også spilt U19-EM i Armenia senere i sommer, men der har NFF satt ned foten.

- Det sier seg selv at to mesterskap kan bli ett mesterskap for mye. Først og fremst er jo spillerne i klubbene, så da kan det bli litt vel mye fravær. Det er krevende nok å være borte i ett mesterskap, sier mannen som skal lede Haaland og resten av de norske U20-gutta i Polen.