Gå til sidens hovedinnhold

UCI jakter på «Men in black»

To uker før årets Tour de France, kan sykkelsporten stå foran en ny dopingskandale.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) hevder nemlig å være på jakt etter en gruppe bestående av seks eller syv toppryttere. Gruppen, som internt i UCI har fått tilnavnet «Men in black», består av syklister som alle kan hevde seg i toppen i Tour de France.

Ikke-negative tester
- Vi holder spesielt øye med seks-sju ryttere som vi anser for å være i risikosonen. Det er folk som er i stand til å yte topprestasjoner i Tour de France. Noen av dem har allerede vært gjennom tre eller fire uanmeldte dopingkontroller, sier direktør i UCIs antidopingprogram, Anne Gripper, til nyhetsbyrået Belga.

Årsaken til at gruppen er døpt Men in black er at de stort sett trener på øde steder og ikke bruker sine lags sykkeldrakter under trening. Det gjør det vanskeligere for dopingkontrollørene å lokalisere dem. Det skal likevel ha blitt foretatt flere uanmeldte kontroller av rytterne de siste ukene, og ifølge Gripper er flere av prøvene «ikke-negative».

- Vi har det travelt med å analysere prøvene, og ikke alle er ikke-negative. Det kommer til å ta litt tid, for vi skal selvsagt respektere den fastlagte prosedyren og avvente resultatet av b-prøvene før vi sier noe mer, sier Gripper.

Frykter reprise
Hun regner imidlertid med at resultatene foreligger før startskuddet går for årets Tour de France i London 7. juli. Det får mange sykkelfans til å frykte en reprise på dopingskandalen som rystet fjorårets Tour. Da ble som kjent flere av sammenlagtfavorittene utestengt fra rittet etter at det ble kjent at de hadde samarbeidet med den spanske «doping-legen» Eufemiano Fuentes.

Nå går ryktene om at det er ryttere fra Astana som utgjør gruppen Men in black. Det sveits-registrerte laget med opphav i Kasakhstan har profiler som Andrej Kasjetsjkin, Andreas Klöden, Paolo Savoldelli og Alexander Vinokourov i stallen. Fredag så lagledelsen seg nødt til å gå ut og avvise ryktene.

Astana nekter
I en pressemelding sier Astana at flere av lagets ryttere tidvis trener i nøytrale drakter fremfor lagets offisielle utrustning, men at det er helt legitime grunner til dette.

- Astana ønsker å klargjøre følgende: hvis vi i løpet av inneværende sesong har akseptert at enkelte av våre ryttere ved noen anledninger har trent i nøytrale klær, er det fordi de ikke ønsker å å bli forstyrret at sykkelturister - spesielt på Côte 'Azur - og ikke fordi de ønsker å skjule noe.

Lagledelsen understreker også at de er positivt innstilt til uanmeldte dopingtester utenom konkurranse.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin