Gå til sidens hovedinnhold

UCI-oppvasken: Cookson beordret datamaskiner beslaglagt

Sikkerhetsselskap stormet UCIs hovedkvarter bare minutter etter presidentvalget.

Brian Cooksons etterforskning av fortiden til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fortsetter.

Financial Times skriver ifølge Cyclingnews at datamaskiner, backup-filer og annet elektronisk utstyr ble beslaglagt like etter presidentvalget 27. september.

Cookson overtok presidentvervet etter Pat McQuaid, som i likhet med sin forgjenger Hein Verbruggen, er stilt overfor en rekke korrupsjonsanklager. De alvorlige anklagene går ut på at UCI skal ha dekket over positive dopingprøver, mottatt pengegaver og bestukket lagledere.

I valgkampen lovet Cookson å gjenreise UCIs troverdig som sportens øverste styringsorgan.

Derfor sørget han for at et sikkerhetsselskap sikret eventuelle beviser, da det slo til ved UCIs hovedkvarter i Sveits bare minutter etter at presidentvalget ble avklart.

– De måtte sikre datamaskinene. De tok alle backup-filene og utstyret. Det var for å sikre at det som kunne ødelegges ikke ble ødelagt, sier Cookson til FT.

– Jeg liker ikke tanken på at det kan være noe alvorlig der, men dette er nødvendige forholdsregler.

Hemmelig etterforskning
Den 62 år gamle briten hadde engasjert sikkerhetsfirmaet Kroll, som spesialiserer seg på etterforskning av svindel, korrupsjon og økonomisk kriminalitet.

Detaljene i etterforskningen er ikke kjent, men en smertende rapport om McQuaids lederskap ble lekket via Velonews like før presidentvalget. Den samme rapporten ble også lagt frem under UCIs toppmøte i Bergen i juni.

Den gang forsøkte McQuaid å blokkere at rapporten ble lagt frem. Den 63 år gamle iren lyktes ikke i forsøket. Delene av rapporten som ble lekket omfattet blant annet dekkoperasjoner i forbindelse med positive dopingprøver for Lance Armstrong og Alberto Contador.

Til tross for at Cookson tuftet sin valgkamp på mer åpen styring, har heller ikke den nye presidenten kommentert detaljene i rapporten. Cookson mest prominente støttespiller, den russiske milliardæren Igor Makarov, står som initiativtaker bak «den knusende rapporten».

Skifter personell
Cookson har også innledet dialog med Verdens antidopingbyrå (Wada), med sikte på å granske presidentperiodene til sine to forgjengere.

Den tidligere presidenten for det britiske forbundet har også fjernet generaldirektør Christophe Hubschmid og juridisk rådgiver Philippe Verbiest – to av McQuaids sentrale støttespillere.

David Lappartient (Frankrike), Tracey Gaudry (Australia) og Egypt's Mohamed Wagih Azzam (Egypt) går alle inn i rollen som vise-president.

Vil ikke skåne Verbruggen
Under en pressekonferanse i oktober avslørte Cookson å ha vært i kontakt med tidligere president Verbruggen. Da skal den 72 år gamle nederlenderen forsikret Cookson om at han trekker seg tilbake fra idrettens politiske arena. Verbruggen har sittet som ærespresident for UCI siden 2005. I mai trakk han seg som president for SportAccord, en paraplyorganisasjon for nasjonale idrettsforbund på det olympiske programmet.

Cookson har imidlertid slått fast at Verbruggen ikke kan skånes hvis ulovligheter skulle dukke opp i etterforskningen av UCIs fortid. Den nyvalgte presidenten har også oppfordret McQuaid og Lance Armstrong til å bidra i etterforskningen.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken