*Nettavisen* Sport.

UCI-president vil etterforske egen organisasjon

Foto: FABRICE COFFRINI (Afp)

Brian Cookson ønsker WADA-etterforskning av UCIs fortid.

12.10.13 11:12

Brian Cookson, den nyvalgte presidenten i det internasjonale sykkelforbundet (UCI), har opprettet kontakt med det internasjonale antidopingbyrået (WADA) angående en etterforskning av fortiden til UCI – spesielt den turbulente perioden under de to foregående presidenters ledelse, Hein Verbruggen og Pat McQuaid.

En av Cooksons kampsaker før presidentvalget var gjenopprettelsen av offentlighetens tillit til UCI. WADA-etterforskningen er et betydningsfult ledd i denne prosessen.

– Vi har startet arbeidet med å etablere en dialog med WADA for å planlegge hvordan vi skal fortsette den uavhendige etterforskningen av UCIs fortid, sa Cookson på en pressekonferanse under Tour of Beijing ifølge Cyclingnews.

Britens presidentperiode har snart vart i to uker.

– Disse første dagene av min presidentperiode er viktig for UCI og jeg mener vi har hatt en god start, hevdet Cookson.

Mr. Verbruggen
Cookson ønsker å bygge organisasjonen på nytt. Flere ansatte har allerede blitt erstattet, blant dem generaldirektør Christophe Hubschmid og juridisk rådgiver Philippe Verbiest.

– Vi har startet prosessen med å implementere våre forpliktelser slik at vi kan re-etablere UCIs rykte, og gjøre forbundet til det beste og mest respekterte i hele verden, fortsatte Cookson.

En av de mest omstridte skikkelsene i det internasjonale sykkelsirkuset, tidligere president og nåværende ærespresident Hein Verbruggen, virker dog å beholde sin tittel.

– Mr. Verbruggen ble tildelt tittelen ærespresident av UCIs kongress, uttalte Cookson.

– Mr. Verbruggen ble ikke stemt inn som medlem av styringskomiteen og deltar ikke på møter i regi av UCI, fortsatte presidenten.

Hein Verbruggen var president i UCI fra 1991 til 2005 og er nå ærespresident i UCI og æresmedlem av IOC – den internasjonale olympiske komité. Nederlenderen er kontroversiell som følge av sitt forhold til Lance Armstrong og flertallige forhold fra og etter hans presidentperiode.

– En finansiell knivsegg
Cookson uttalte seg også om den finansielle situasjonen i sykkelsporten. Profilerte lag som Vacansoleil-DCM og Euskaltel skal ikke være del av det profesjonelle sykkelsirkuset i 2014, mens Alberto Contadors Saxo Bank ble reddet av sin danske sponsor denne uken.

– For øyeblikket er problemet at for mange lag opererer på en finansiell knivsegg, sa Cookson ifølge Cycling Weekly – bare timer før Bjarne Riis offentligjorde at Saxo Bank gikk inn for å redde danskens lag.

– Vi må gjøre mye mer for å gi lagene langsiktig stabilitet, fortsatte Cookson.

Ettersom Vacansoleil-DCM, Euskaltel, Sojasun og Champion System legger ned sin virksomhet etter denne sesongen står 72 ryttere uten kontrakt neste sesong, skriver Cycling Weekly. Profilerte syklister som Grega Bole (Vacansoleil-DCM) Igor Anton (Euskaltel) står foreløpig uten arbeidsgiver i 2014.

– Strukturen i det profesjonelle sykkelsirkuset har behov for en overhaling, mener Cookson.

Deler av denne overhalingen er gjort rede for i et UCI-dokument som forespeiler et nytt system for sykkelsporten. Dette systemet innebærer flere endringer. Lagene vil fordeles i tre divisjoner, 16 lag første og 8 lag i andre. Et nytt rangerinssystem vil innføres, som en erstatning for World Tour-rangeringen.

Cookson vil også endre sykkelsesongen. Den skal strekke seg fra februar til oktober, med ritt hver helg. Den nye presidenten vil unngå at ritt som nå er såkalte World Tour-ritt faller på samme dato, for å hindre konkurranse mellom rittene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.