RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

UCI-sjefen vil skjerpe dopingstraffene

Sist oppdatert:
Pat McQuaid tror sykkelforbundet blir det første som starter med fireårig utestengelse for dopere.

Mandag forsøkte ASO (Amaury Sport Organisation) å presentere Tour de France-ruten for 2011-sesongen med pomp og prakt.

Det fungerte litt halvveis ettersom vinneren Alberto Contador ikke var til stede fordi han etterforskes for misbruk av doping, og sporten har et relativt frynsete renommé fra før av.

Christian Prudhomme messet at sykkelsporten var en foregangsidrett når det gjelder antidopingarbeid, men det hjelper ikke når flere av sykkelsportens største og mektigste nasjoner, er gjennomsyret av dritten.

Skjerper sanksjonene
Det forstår selvsagt Pat McQuaid like godt som alle andre, selv om sykkelpresident også har et arbeid å gjøre for å snu den negative spiralen i syklingens verden.

Den irske UCI-presidenten ser i hvert fall ut til å være på glid når det gjelder å skjerpe sanksjonene mot juksemakerne.

Inntil nå har det figurert en «son-dine-to-år-og-kom-tilbake-som-en-ny-mann-holdning» i sykkelkretser, men nå kan veien tilbake bli enda lengre.

- Jeg ble spurt om å gi min mening om sanksjonene tidligere i dag, og jeg fortalte at jeg ønsker fireårige utestengelser velkommen, forteller McQuaid til velonation.com.

Kritisert av tyskere
McQuaid ble kritisert i under VM i Geelong ettersom han ved flere anledninger nektet for at det pågikk en etterforskning mot Alberto Contador.

I ettertid viste det seg at den tyske TV-kanalen ARD var nær ved å avsløre historien, men at Contador kom dem i forkjøpet ved å publisere en pressemelding midt på natta.

UCI har selvsagt tapt ansikt etter at sportens «Golden Boy» testet positivt for Clenbuterol. Siden har det versert rykter om at spanjolen kun vil motta en kortere utestengelse ettersom funnet av det forbudte stoffet var mikroskopisk.

Det harmonerer dårlig med budskapet iren la fram i etterkant av Tour de France-presentasjonen.

- Jeg har gitt antidopingmyndighetene beskjed om at når de går igjennom positive dopingprøver og klargjør saksdokumentene for utsendelse til de nasjonale forbundene, så anbefaler UCI det respektive forbundet å gi en fireårig utestengelse.

Hushovd: - For enkelt å komme tilbake
Sammen med Velonation og Cyclingnews, diskuterte procycling.no samme tema med Thor Hushovd i forkant av Giro di Lombardia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordmannen gjorde det da klart at han ikke følte for å være rytternes talsmann i alle saker på tross av verdensmestertittelen sin. Da han ble spurt om han ville endret på noe med tanke på dagens antidopingregelverk, svarte han følgende:

- Kanskje man burde hatt lengre utestengelser i noen tilfeller, slik at man ikke lar utøverne komme seg såpass enkelt tilbake i sporten. Dersom man er 22 år gammel og blir utestengt, er man tilbake som 24-åring. Da har man fortsatt femten år igjen av karrieren, sier Hushovd til procycling.no.

- Det vil styrke vår troverdighet, om straffene blir lengre, legger han til.

Sykkelsporten først ute?
McQuaid mener endringen er banebrytende i idrettsverdenen.

- Jeg ønsker å se at fireårige suspensjoner blir normen for alle saker som indikerer overlagt bruk av dopingmidler. Jeg regner med at sykkelsporten blir det første internasjonale forbundet som benytter seg av så lange sanksjoner, avslutter McQuaid.

PS! McQuaid besøker Norge i neste uke i forbindelse med Norges Cykleforbunds 100-årsjubileum.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere