*Nettavisen* Sport.

UCI vurderer amnesti for dopere

Foto: (Reuters)

En hardt presset sykkelpresident åpner for sannhets- og forsoningskomité.

26.01.13 21:22

Pat McQuaid, presidenten for det internasjonale sykkelforbundet (UCI), tar sikte på å etablere en sannhets- og forsoningskomité.

McQuaid gir dermed etter for presset fra verdens antidopingbyrå (WADA), samt det amerikanske antidopingbyrået (Usada).

Sannhets- og forsoningenskomteen opprettes i forbindelse med etterforskningen av UCI sin rolle i dopingsaken rundt Lance Armstrong. I en slik prosess vil personer med informasjon om doping kunne vitne uten å risikere straff.

- Vi tror at et slikt program er den beste måten å forstå dopingkulturen i sykkelsporten. Dette er muligheten vi har for å komme oss videre, sier McQuaid etter et møte med den UCI-nedsatte kommisjonen som etterforsker hans og forbundets rolle i Armstrong-saken.

- Jeg håper erfaringene fra denne prosessen kan bidra som lærdom for unge ryttere, samt bidra til en fullstendig eliminering av doping i sykkelsporten, sier McQuaid ifølge franske L’Equipe.

- Vi er ikke skurkene
Sykkelsportens styrende organ har tidligere ikke ønsket en slik prosess velkommen, til tross for vedvarende press fra involverte parter.

- Vi er ikke skurkene i denne saken. Vi har en begrenset sum penger. Vi er ikke som enkelte fotballforbund som har ubegrenset med penger, sier en UCI-representant ifølge engelske Guardian.

I en pressemelding la UCI til at det vil samarbeide med WADA om det juridiske rammeverket for en eventuell sannhets- og forsoningskomité. UCI og WADA tar sikte på å fremlegge et førsteutkast mandag.

Den pågående evalueringen av UCIs forhold til Armstrong og hans omfattende dopingnettverk har møtt motbør den siste tiden. Den uavhengige kommisjonen hevder selv at den ikke har fått et tilstrekkelig mandat til å etterforske saken. Derfor har kommisjonen besluttet å utsette ytterligere høringer til 31. januar. Den hevder også at UCI har holdt tilbake essensiell dokumentasjon, hvilket også har hindret kommisjonens arbeid.

Kommisjonens formann, sir Philip Otton, sier at «en enighet med WADA er langt unna». I mellom tiden skal arbeidet holde frem, først og fremst ved å gjennomgå 16 ringpermer med bevis, som UCI endelig har gått med på å overlevere.

Sammensvergelse?
Kommisjonen ble nedsatt forrige november etter at Usada utestengte Armstrong på livstid.

Rapporten fra det amerikanske antidopingbyrået inneholdt også anklager mot UCI. Flere forklaringer fra ryttere i rapporten pekte på at UCI har dekket over en positiv dopingtest fra Armstrong i Tour de Suisse i 2001. Som takk for arbeidet skal UCI ha mottatt donasjoner fra texaneren i 2002 og 2005.

Presset mot sportens styrende organ har økt den siste tiden. I et intervju med det nederlandske magasinet Vrij bekreftet tidligere UCI-president Hein Verbruggen at Armstrong og mange andre ryttere med suspekte blodverdier mottok advarsler «når de nærmet verdier som kunne resultere i positive dopingprøver».

Evalueringen av UCI sitt antidopingarbeid skal etter planen fremlegges 1. juni 2013.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag