– Han hadde et virkelig mareritt. En vits av en dommer.

Det var Gary Nevilles brutale dom etter at Frankrike slo England ut av VM. Nå får den tidligere Manchester United-spilleren støtte fra den svenske Uefa-dommeren Jonas Eriksson.

Eriksson er en del av Uefas team av elitedommere, og har blant annet dømt VM i 2014 og Europa League-finalen mellom Liverpool og Sevilla i 2016. Han deler Nevilles syn på at det er for mye usikkerhet rundt VAR-situasjoner, og kommer samtidig med en forklaring.

– Uefa er veldig forsiktige på at det må være en tydelig feil for at de skal be dommeren om å gå til skjermen. Fifa, derimot, ønsker å gi dommeren en ekstra mulighet til å se på situasjonen og se hva han syntes, uttaler Eriksson til svenske Expressen.

På Fifas hjemmeside refereres det, i likhet med Uefa, til at at VAR-rommet skal se etter «clear and obvious» feil fra dommeren.

Nettavisen har kontaktet Fifa for å få oppklart Erikssons påstand, men henvendelsen har foreløpig ikke blitt besvart.

Les også: Portugal-stjerner refset dommeren etter VM-exit

– Komplett katastrofe for tilliten

De fleste ihuga fotballsupportere har nå blitt vant med at konseptet «clear and obvious» brukes når VAR-rommet skal avgjøre om en dommeravgjørelse skal omgjøres eller ikke. Eriksson mener det er svært uheldig at Fifa og Uefa ikke legger seg på den samme linjen.

– Det er en komplett katastrofe for tilliten til systemet at de bruker det så forskjellig fra hverandre, fordi ingen klarer å ha kontroll på hvilke regler som gjelder.

Eriksson forteller videre at det føles ut som om dommerne i VM er tvunget til å endre beslutningen sin når de blir beordret ut til VAR-skjermen.

– Jeg er ingen sterk forkjemper for VAR. Slik som det anvendes i dag er det vanskelig å argumentere for at det fungerer.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er uenig i Erikssons kritikk.

– VAR har fungert bedre enn noensinne i dette mesterskapet. Flere grove feil har blitt rettet opp, og det har tatt langt mindre tid enn det vi har sett i en del andre lignende situasjoner fra andre ligaer og turneringer, forteller Mathisen til Nettavisen.

Mathisen stiller seg kritisk til hoveddommernes prestasjoner dette mesterskapet, og mener at VAR har reddet opp mye av inntrykket. Han er tydelig på at VAR fortsatt er et konsept som er under forbedring, men meddeler samtidig at han er syns det er blitt veldig bra allerede.

– Fungerer VAR som det har gjort i VM tror jeg kritikerne kommer til å bli færre og færre, og det er som ventet at dette systemet vil fungere bedre og bedre for hvert år som går.

Les også: Slik forklarer Fifa tilskuertall-forvirringen

– Ikke noe nytt

TV 2-eksperten mener at det ikke er noen oppsiktsvekkende påstand Eriksson kommer med. Han mener vi lenge har sett at Fifa og Uefa ikke ser øye til øye.

– At FIFA og UEFA har forskjellig syn på ting er ikke nytt, men jeg håper og tror at praksisen blir tilnærmet lik i fremtiden når det kommer til hva man skal bruke VAR til og når man skal bruke det, sier Mathisen.

Han avslører videre at han selv foretrekker at VAR kun brukes når det er klare og tydelige feil, før han presiserer at det allikevel har fungert svært godt dette mesterskapet.

Eriksson frykter at det er en stor overgang for dommerne som må omstille seg fra å dømme i sine hjemlige europeiske ligaen, og mener at den forvirrelsen kan føre til at tilliten til Fifa tæres. Den oppfatningen deler ikke Mathisen.

– Det vil alltid være slik i et VM at det kommer dommere fra hele verden, og de har alle vaner med seg fra der de normalt sett dømmer. Det går på hva de blåser for, hvordan de opptrer og hvordan de bruker VAR.

Les også: Fenomenet herjer. For to år siden trodde fansen knapt det de så: – Mange reagerte