Forrige sesongs Europa League-finale er trolig et tilbakelagt kapittel for Manchester United og klubbens supportere. Den engelske klubben tapte finalen på straffesparkkonkurranse mot spanske Villarreal.

I en rapport utarbeidet av Det europeiske fotballforbundet (Uefa) kommer det imidlertid nå fram hvordan såkalte observatører opplevde finalekampen i Gdansk.

Folk som Crystal Palace-manager Patrick Vieira og England-sjef Gareth Southgate var på tribunen for å bidra til en offisiell rapport fra kampen. Disse brukes blant annet til å evaluere trender, taktikk og managerens bidrag i slike kamper.

LES OGSÅ: Schmeichel slår tilbake mot de som vil ha Solskjær sparket

Ifølge The Mirror kommer Villarreals Unai Emery langt bedre ut i denne rapporten enn Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær.

- Solskjærs taktiske disposisjoner kommer nok en gang under lupen - denne gangen i en Uefa-rapport. Noen av de mest hardtslående kommentarene går på at Solskjær ble overlistet av sin spanske kollega Unai Emery, skriver avisen.

Gjorde få bytter

Nordmannen blir blant annet kritisert for at han gjorde få bytter i kampen, mens spanjolene benyttet seg av alle sine fem bytter. Observatørene har konkludert med at dette i stor grad var med på å endre kampbildet i finalen.

LES OGSÅ: Conte mener Haaland er én av få i verden som kan matche superspissen

Solskjær gjorde ikke et eneste bytte i løpet av ordinær tid i kampen, selv om han hadde flere alternativer på benken som kunne vært viktige bidragsytere.

- Hvis du ser på måten Unai ledet Villarreal i denne kampen, ser du at det å bruke fem bytter endrer kampen. Det gir laget enormt mange nye muligheter, påpeker Frans Hoek i rapporten. Han var såkalt «teknisk observatør» i finalen.

- Finalen var et fantastisk eksempel på hvordan innbyttere kan påvirke kamper. Selv om kampen til slutt ble avgjort på straffer, så sørget Emerys valg om å bruke fem innbyttere i ordinær tid - og en sjette i ekstraomgangene - for at hans lag gjorde et langt bedre inntrykk gjennom ekstraomgangene, står det i rapporten.

Mistet kontrollen

Det var først i ekstraomgangene at Solskjær gjorde sine bytter. Han dyttet inn Alex Telles, Axel Tuanzebe, Fred, Daniel James og Juan Mata. Flere av disse ble satt inn sent i forlengningen, mest med tanke på straffesparkkonkurransen.

LES OGSÅ: Avslører tekstmelding fra Ronaldo etter dramaet

- Statistikken for ballbesittelse bekrefter endringen i kampbildet. De første 90 minuttene så hadde United ballen mest (rundt 60 prosent og opp mot 70 prosent de siste 15 minuttene), men Villarreal hadde ballen mye mer i ekstraomgangene. I andre ekstraomgang hadde de den opp mot 60 prosent, står det i rapporten.

Kampen som ble spilt i polske Gdansk endte med 1-1 etter ordinær tid og ekstraomganger. Gerardo Moreno og Edinson Cavani scoret målene.

Straffesparkkonkurransen ble av det svært spennende slaget. Begge lag scoret på sine ti første straffer, før David De Gea bommet for Manchester United. Dermed kunne Villarreal-keeper Geronimo Rulli avgjøre kampen med sitt straffespark.

Tøff periode

Så sent som onsdag denne uken fikk Solskjær en ny sjanse mot Emery og Villarreal og det endte med en knepen seier hjemme mot spanjolene.

Det var imidlertid ingen overbevisende seier fra det engelske lagets side og United har slitt med å få ting til å sitte som det skal de siste kampene.

LES OGSÅ: Manchester United-profilens reaksjon mot Solskjær vekker oppsikt

Før møtet med Villarreal hadde klubben tapt tre av de de fire siste kampene og etter tapet for Aston Villa kom også Solskjærs taktiske disposisjoner i fokus.

Manchester Evening News-journalisten Samuel Luckhurst skrev blant annet en spalte der han mente at nordmannen gjorde flere taktiske feilvurderinger i forbindelse med den kampen.

Allerede lørdag venter nye utfordringer for nordmannen og hans klubb. Da kommer Rafael Benitez og Everton på besøk til Old Trafford.