Gå til sidens hovedinnhold

Uenige med Scheie

Arne Scheie kaller hoppsportens nye poengsystem kaotisk. I den norske leiren er man helt uenig.

Det var i torsdagens utgave av VG at hoppentusiast og NRK-kommentator Scheie gikk til angrep på hoppsportens siste nyvinning. Det nye poengsystemet har vært testet i fire av sommerens Grand Prix-renn – hvilket har vært mer enn nok sett med Scheies erfarne øyne.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

– Jeg har aldri opplevd noe så villedende. Det er greit at FIS og hopperne synes at den endelige resultatlista blir rettferdig. Men for publikum må dette fortone seg som totalt kaos, sier han.

Gode erfaringer
Det nye systemet innebærer at lengde og stilkarakterer ikke er det eneste som avgjør lenger. Også elementer som bakvind, oppdrift og fart i tilløpet gir nå poeng.

Oppdrift og gode flyforhold gir trekk i poengsummen, baktrekk og vanskeligere forhold gir plusspoeng. I tillegg er det mulig for trenerne å gå ned på farten for sine utøvere – dersom de frykter for lange hopp.

Landslagssjef Mika Kojonkoski deler ikke Arne Scheies syn på saken – og hilser det nye systemet velkommen.

– Erfaringene våre så langt med det nye systemet er veldig bra. Det er en lettelse å stå på trenertribunen, og ikke være så fokusert på vindforholdene. Nå er det opp til utøveren å prestere på hoppkanten, sier Mika Kojonoski.

Stort skritt
Finnen mener at man med det nye systemet vil unngå at konkurransene trekker ut i tid – og i siste innstans blir avlyst – som følge at juryen ikke klarer å gi hopperne like forhold.

Også sportssjef Clas Brede Bråthen er full av lovord.

– Dette er et av de største skrittene i riktig retning for hoppsporten de siste 15 årene. Både blant trenere, ledere og utøvere er det nye systemet mottatt veldig positivt. Det er sikkert ting som kan forbedres, men jeg er ganske sikker på at det er den beste hopperen som vil stå igjen som vinner, sier han.

– I tillegg får vi flere lange hopp, og vi får bort de meningsløse pausene vi har hatt som publikum ikke har forstått meningen med, tilføyer Bråthen.

Det nye systemet skal evalueres av hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) i september. Samtidig blir det besluttet om man skal benytte seg av nyvinningen til vinteren. (ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken