UFC-analyse: Mestermøte mellom UFCs minste menn

TITTELHOLDER: Henry Cejudo (t.v.) tok tittelen fra Demetrious Johnson i august. Denne helgen forsvarer Cejudo fluevektbeltet mot tittelholderen, TJ Dillashaw. Vinner Dillashaw, kan det være slutten for UFCs fluevektklasse.

TITTELHOLDER: Henry Cejudo (t.v.) tok tittelen fra Demetrious Johnson i august. Denne helgen forsvarer Cejudo fluevektbeltet mot tittelholderen, TJ Dillashaw. Vinner Dillashaw, kan det være slutten for UFCs fluevektklasse. Foto: Joe Scarnici (AFP)

Henry Cejudo vant fluevektsbeltet ved å slå en av de beste MMA- utøverne noen sinne. Natt til søndag kan han enten gjøre seg selv gjeldende i «verdens beste»-diskusjonen, eller se vektklassen sin forsvinne fra UFC.

19.01.19 13:25

Analysen er skrevet av MMA-Revyens kommentator Torstein Sandaa-Johansen

Hvordan dreper man en vektklasse i verdens største MMA-organisasjon?

Slippe flere av divisjonens mest spennende talenter til konkurrerende organisasjoner?

La mannen som har forsvart tittelbeltet elleve ganger gå til den asiatiske stororganisasjonen ONE FC når han omsider taper en kamp?

Eller matche opp den nykronede mesteren mot tittelholder fra divisjonen over?

Med fluevektsdivisjonen har UFC gått for alle tre.

Enden på en æra?

Det er ikke alltid like lett å forstå planene til UFC-ledelsen.

Kun dager etter at Henry Cejudo tok fluevektsbeltet fra legenden Demetrious Johnson, og alle tenkte «endelig åpner det seg litt opp i den divisjonen», ble det kunngjort at Johnson gikk til ONE FC i en byttehandel mot Ben Askren, mannen mange kalte den beste utøveren utenfor UFC.

Fakta

Tittelholdere i UFC

De påfølgende ukene kom det flere rapporter om at utøvere i fluevekt ikke fikk fornyet kontraktene sine, eller ble frigitt fra organisasjonen.

Så fikk vi høre at tittelholder i bantamvekt TJ Dillashaw skulle bli Henry Cejudos første motstander som mester.

Ifølge Dillashaw selv får han betalt for å «droppe ned og drepe divisjonen». Er dette det siste hurra for UFCs minste gutter?

Fluevekt er den letteste vektklassen på herresiden i UFC.

Norsk MMA-podcast: Hør episode 193 av MMA-revyen

Divisjonen har siden starten slitt med lave seertall, på tross av at dette er divisjonen med det desidert høyeste tekniske nivået.

Mens tyngre utøvere kan maskere svak teknikk bak slagkraft er fluevekterne avhengig av plettfri utførelse, noe som ble manifestert gjennom tolv ganger tittelkampvinner Demetrious Johnson.

MESTER MOT MESTER: Henry Cejudo og TJ Dillashaw møtes i kamp om Cejudos tittel. Foto: Sarah Stier (AFP)

Johnson-kamper har vært en stilstudie i perfekt teknikk og komplette MMA-evner, og syv av tolv tittelseiere ble avsluttet via submission eller knockout.

MMA-eksperter verden over har i årevis hyllet Johnson som den beste utøveren i verden, uavhengig av vektklasse. Henry Cejudo er altså mannen som slo den beste i verden.

Cejudo har OL-gull (!) i bryting fra Beijing i 2008, og ble fra dag én stemplet som mannen som kunne vippe Johnson av tronen.

Han trengte riktignok to forsøk, men i august i fjor tok Cejudo tittelen i en knepen seier over Johnson.

Lyset var så vidt slukket over Octagonet da Cejudo kunngjorde at den eneste kampen han var interessert i nå var en kamp mot tittelholderen i divisjonen over.

Han fikk det slik han ville, men ikke på de premissene han ønsket.

I FORM: Henry Cejudo er i knallform, men regnes som underdog i møtet med TJ Dillashaw. Foto: Sarah Stier (AFP)

Trippeltitteltull

Motstanderen er TJ Dillashaw. Dillashaw har vært nærmest perfekt siden Ludwig-revolusjonen, som startet 2014 da Dillashaw begynte å trene under tidligere UFC-fighter Duane Ludwig.

Det finnes få samarbeid mellom trener og utøver i MMA som har gitt så markante og umiddelbare resultater som samarbeidet mellom Ludwig og Dillashaw, da man fra første kamp så en nærmest fullstendig stilendring i Dillashaw. Uortodokse bevegelser, avanserte kombinasjoner og sterk bryting; han har alt.

Dillashaw kommer fra to overbevisende tittelseiere mot Cody Garbrandt, men har blitt den siste til å la seg smitte av champ-champ-syken – en sykdom Conor McGregor startet da han ble tittelholder i lettvektsdivisjonen samtidig som han var tittelholder i fjærvekt.

Det er liksom ikke godt nok lenger å holde tittelen i bare én divisjon. Såpass selvsikker er Dillashaw at han allerede nå snakker om å utfordre Max Holloway for fjærvektsbeltet.

UTFORDRER: TJ Dillashaw går ned en vektklasse for å utfordre Henry Cejudo. Foto: Chris Carlson (AP)

For Dillashaw stopper det ikke på to belter: Han planlegger allerede hvordan han skal få sitt tredje tittelbelte.

Jeg er verken religiøs eller overtroisk, men jeg blir skeptisk når utøvere «ser forbi» kampen de skal til å gå.

Ny TV-partner

Med i betraktningen skal man også ta at dette er første gang UFC sendes på ESPN, etter at UFC signerte TV-avtale med dem i fjor.

Om det er én ting vi har lært av UFC-stevner som sendes på kanalen til TV-partneren deres, er det at kampene velges basert på underholdningsfaktor.

Det er her UFC henter nye fans – fans som senere kan betale for en Pay-Per-View. Med andre ord: UFC har klokkertro på at dette skal bli en underholdende kamp.

Helgens tittelkamp handler om mer enn bare en tittel, og om mer enn hvem som er best av to mestere i nærliggende vektklasser.

Det handler om en divisjons eksistens, og om levebrødet til utøverne der.

For skulle Dillashaw vinne i helgen er sjansen stor for at dette er historiens siste UFC-kamp i herrenes fluevektdivisjon, og vil bli første gang noensinne at UFC legger ned en vektklasse.

Samtidig gjør det Dillashaw til en enda mer imponerende utøver, og hvem vet, kanskje kan han bli den første til å holde tre UFC-titler samtidig?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag