Ultimate Fighting Championship blir stadig mer populært i Norge, men hva går det egentlig ut på?

Tro det eller ei, men UFC er faktisk mer enn to menn som går inn i et bur for å denge løs på hverandre.

Mixed Martial Arts er en sport som baserer seg på kallhard trening, teknikk og strategi.

Denne artikkelen er ment for deg som ikke vet så mye, men vil lære mer om idretten «alle» snakker om. Kanskje kan du som har fulgt med en stund lære noe nytt også.

Vi begynner med det mest grunnleggende.

HVA ER FORSKJELLEN PÅ MMA OG UFC?
Mixed Martial Arts er idretten, mens Ultimate Fighting Championship er navnet på det største forbundet. Akkurat som fotball er en idrett og Premier League er den største ligaen.

HVA ER UFC?
UFC står for Ultimate Fighting Championship og er, som nevnt, det største forbundet innen idretten Mixed Martial Arts. Utøverne kommer fra forskjellig bakgrunn innen kampsport og konkurrerer mot hverandre i et oktagon - et åttekantet bur. Eksempler på stilarter er boksing, kickboksing, brasiliansk jiu jitsu, judo, sambo, karate, bryting, muay thai. Kampene kan foregå både stående og på bakken. Alt ettersom hvilken kampplan hver enkelt utøver har lagt og om den lykkes i praksis. Kampene går over tre runder på fem minutter (tittelkampene har fem runder). Nylig ble det vedtatt at hovedkampen i hvert stevne skal ha fem runder - uavhengig av om det er tittelkamp eller ikke. UFC ble stiftet i 1993 og promoterer Mixed Martial Arts som «verdens raskest voksende sport».

FINNES DET REGLER?
Ja, det finnes mange regler. Det er selvsagt ikke lov å bite, skalle, eller slå mot skrittet. Det er heller ikke lov å slå eller sparke mot bakhodet på motstanderen. Man kan slå med albuen, men aldri nedover (12-6). Det er ikke lov å sparke mot hodet til et motstander som ligger nede. Dersom en utøver bryter reglene blir han enten trukket poeng eller diskvalifisert. Hele listen av regler fra «The Unified Rules of Mixed Martial Arts», kan du se her.

HVORDAN AVSLUTTES EN KAMP?
Submission: En utøver klapper tydelig på motstanderen eller på matten - det betyr at man gir seg. Dette skjer ofte som resultat av en arm- eller beinlås eller et kvelertak.

Knockout: En utøver blir slått bevisstløs.

Teknisk knockout (TKO): Dommeren, legen eller utøverens hjørnemenn bryter inn og stopper kampen.

Dommeravgjørelse: Tre dommere deler ut 10 poeng til vinneren av hver runde. Taperen får 9 poeng eller mindre. Poengsummen legges sammen og vinneren kåres av dommerne hvis kampen går tre runder uten en avgjørelse.

HVEM ER STJERNENE?
Det kan diskuteres fram og tilbake hvem som er UFC's største stjerne. Men uansett hvordan man vrir og vender på det, er det vanskelig å komme utenom Anderson Silva (36). Da brasilianeren gjorde sin entré i UFC i 2006, sto han med imponerende 17 seiere og fire tap i MMA. Etter 13 kamper i UFC står han nå med 30 seiere og fire tap. 36-åringen er med andre ord ubeseiret i UFC og har forsvart beltet i mellomvekt åtte ganger.

En annen stjerne som blir spådd en lysende framtid er Jon «Bones» Jones. 23-åringen bærer for tiden beltet i lett tungvekt og står med imponerende 9-1 i sin MMA-karriere. Det eneste tapet kom på grunn av diskvalifisering da han brukte ulovlige albueslag (12-6, se regler red.anm.) mot Matt Hammil. 24. september skal Jones forsvare beltet sitt mot Quinton «Rampage» Jackson i Denver, Colorado.

Mange mener at George St. Pierre (30) er selve definisjonen på perfeksjon innen Mixed Martial Arts. Weltervektmesteren står med 22-2 og har forsvart beltet seks ganger. Sportsnet.ca sine lesere har kåret GSP til årets kanadiske idrettsutøver tre år på rad. Det sier noe om at det kanadiske folket har akseptert MMA som en idrett. Kresne MMA-fans vil kritisere St. Pierre for at han ikke går for knockout eller submission, men i stedet safer for å vinne på poeng. Sannheten er at St. Pierre er så solid at motstanderne har problemer med å vinne en eneste runde.

Per dags dato er Cain Velasquez (28) den eneste tittelholderen i UFC som ikke har tapt en eneste kamp. Siden 2006 har 28-åringen vunnet ni kamper uten å tape, og det er kun kampen mot Cheick Kongo som har gått til dommeravgjørelse. Neste tittelutfordrer er trolig brasilianske Junior Dos Santos. Den kampen vil sannsynligvis finne sted i San José, California 19. november.

Til tross for at han kun har gått sju MMA-kamper må også giganten Brock Lesnar regnes som en av de aller største stjernene. Pay-per-view-kjøpene øker kraftig på de stevnene Lesnar er med. Han var tungvektsmester fra 2008 til 2010, men tapte beltet til til dagens tittelholder, Cain Velasquez.

Tittelholderne: Bantamvekt: Dominick Cruz, Fjærvekt: José Aldo, Lettvekt: Frankie Edgar, Weltervekt: George St. Pierre, Mellomvekt: Anderson Silva, Lett tungvekt: Jon Bones Jones, Tungvekt: Cain Velasquez.

HVEM ER LEGENDENE?
De største legendene kan du lese om i UFCs egen Hall of fame.

Randy «The Natural» Couture regnes av mange som den største av alle. «Captain America» har respekt for alle sine motstandere og alle har respekt for ham. Couture har vært mester i både lett tungvekt og tungvekt. Han har deltatt i 15 tittelkamper, noe som er rekord i UFC. Tidligere i år la han opp etter å ha tapt på knockout mot brasilianske Lyoto Machida.

Sammen med Couture var Chuck Liddell en av de som gikk i bresjen for at MMA skulle bli en akseptert sport i USA. «The Iceman» er tidligere lett tungvektsmester og forsvarte beltet fire ganger. Hans siste seier kom mot brasilianeren Wanderlei Silva i 2007. En kamp som ble kåret til den beste fighten i 2007 under World MMA Awards.

HVOR MANGE NORDMENN HAR DELTATT?
To nordmenn har så langt prøvd seg i Ultimate Fighting Championship. Så langt uten hell.

Dan Evensen fra Arendal debuterte mot franskmannen Cheick Kongo i august 2008. Uheldigvis ble det ingen lang affære, da Kongo vant på TKO i første runde. Evensen fikk en ny mulighet mot Pat Barry i desember samme år, men heller ikke denne gangen gikk det veien. Et spark mot nordmannens bein førte til en skade i kneet og kampen ble stoppet.

Den andre nordmannen som nylig debuterte i UFC er John Olav Einemo fra Lørenskog. 35-åringen er en legende innen Brasiliansk Jiu Jitsu og gikk sin første kamp i UFC mot Dave Herman i mai. Nordmannen slo godt ifra seg, men endte opp med tap på TKO i andre runde. Einemo ble likevel belønnet med nesten 400.000 kroner i bonus for «Fight of the night». Det er ventet at Einemo får ny kamp innen tre måneder.

HVA SLAGS UTSTYR BRUKER UTØVERNE?
De fleste bruker samme type shorts som Einemo og Herman har på bildet over, mens andre sverger til en trangere variant. Det er ikke lenger tillat å ha klær på overkroppen eller langbukse under kamp. På hendene har utøverne tynne hansker med beskyttelse på knokene og åpning til alle fingrene. Disse hanskene minsker skaden ved slag og gjør det mulig å bryte og ta tak i motstanderen.

HVORDAN ER LØNNINGENE?
Få UFC-fightere har en grunnlønn. De betales per kamp, og summen avhenger av hvor stort navn man har. Mirko «Cro Cop» Filipovic er et godt eksempel på det. Kroaten var en stor stjerne da han kom til UFC i 2007. For debutkampen mot Eddie Sanchez fikk «Cro Cop» 350.000 dollar. Siden den gang har det gått nedover med kroatens karriere, og han må nå nøye seg med godt under halvparten per kamp. I tillegg til seiersbonus deles det også ut 75.000 dollar i bonus til «Knockout of the night», «Submission of the night» og «Fight of the night».

HVORDAN BLE UFC POPULÆRT?
På slutten av 90-tallet lå UFC nede for telling. Regler var nærmest fraværende og senator John McCain ville forby sporten - stevnene ble mindre og mindre. Forbundet måtte ta grep for å gjøre idretten mindre brutal og regelendringer ble gjennomført. I 2001 skapte Lorenzo og Frank Fertitta promotionselskapet Zuffa og kjøpte UFC. Det angrer de neppe på i dag. Sammen med businesspartner Dana White (dagens UFC-president) gjorde de en fantastisk jobb med promotering, skaffe sponsoravtaler, få UFC tilbake på kabel-TV og gi ut diverse kommersielle produkter. UFC har i dag en verdi på flere milliarder dollar og fortsetter å vokse i popularitet.

ER MMA EN FARLIG IDRETT?
Ingen har omkommet etter kamper i Ultimate Fighting Championship, men debatten raser stadig om hvilken sport som er farligst av MMA og boksing. Siden det er vanskelig å finne relevante tall, ettersom det arrangeres langt flere boksekamper enn MMA-kamper, tok vi en telefon til Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen.

- Det er gjort lite vitenskapelige undersøkelser på Mixed Martial Arts. Intuitivt ser MMA farlig ut, men det er lite om det i den medisinske litteraturen. Min egen erfaring er at jeg foreløpig ikke har sett de samme alvorlige hodeskadene i MMA som i boksing, sier Engebretsen til Nettavisen.

Olympiatoppen-legen tror imidlertid at en av grunnen til det er at MMA fortsatt er en ung idrett sammenlignet med boksing.

Dermed kan debatten rase videre.

HVOR ARRANGERES STEVNENE?
De aller fleste stevnene arrangeres i USA, men UFC ser stadig mot nye markeder. I 2001 ble det første stevnet arrangert i Europa, da Royal Albert Hall i London var vert for MMA-sirkuset. I 2010 ble UFC 112 avholdt i Abu Dhabi. Afrika er nå det eneste kontinentet som ikke har fått besøk av Dana White og co. I Norge er det forbudt å arrangere MMA-kamper, men White har uttalt at det kan være aktuelt å besøke Sverige i løpet av 2012. Her er en liste over alle UFC-stevnene.

FINNES DET FLERE MMA-FORBUND ENN UFC?
I Sverige har man et eget forbund i Superior Challenge. Her konkurrerer blant andre nordmennene Mohsen Bahari og Joachim Hansen. Sistnevnte er tidligere lettvektsmester i japanske DREAM. Tidligere var Pride det største forbundet, men den japanske organisasjonen ble kjøpt opp av Zuffa som tok alle utøverne til UFC i 2007. Strikeforce led nylig samme skjebne, men lever fremdeles som organisasjon. Her finner du noen av verdens beste tungvektsutøvere som for eksempel Antonio Silva, Allistair Overeem og Fedor Emelianenko. Sistnevnte var nærmest regnet som uslåelig inntil han tapte to kamper på rad i 2011. Russeren er tidligere tungvektsmester i Pride. Bellator er også blant de større organisasjonene.

HVOR KAN JEG BEST FØLGE UFC?
Canal + sender stort sett alle UFC-stevner - både direkte og i reprise. Du kan også kjøpe pay-per-view på UFC sine offisielle nettsider.

På de offisielle nettsidene kan du også finne mye godt lesestoff, videoer og nyheter om utøverne. Sherdog er en annen side det er verdt å ta en titt på. Her finner man, så å si, en komplett liste over alle fighterne i verden. MMAmania.com er en side med hyppige oppdateringer og aktuelle nyheter. Det samme gjelder bleacherreport, som blant annet har noen artige kåringer og underholdende topp 10-lister.

Et godt norsk alternativet er MMA-norway.com. Her kan du blant annet lese intervjuer med de norske utøverne.

I tillegg kan det være verdt å følge med på Nettavisen i framtida - det vil komme mer MMA-stoff på våre sider.

Lurer du fortsatt på noe? Mener du noe mangler i denne oversikten? Send en e-post til artikkelforfatteren eller legg inn det inn i kommentarfeltet.

HTML EMBED