Jack Hermansson er blant verdens fremste MMA-utøvere, men får ikke konkurrere her til lands. 34-åringen er stjerne i UFC-sirkuset, men veien dit har vært lang.

Da han flyttet fra Sverige til Norge i 2008, fikk han seg en deltidsjobb og brukte all tid han hadde til overs på MMA. På deltidsjobben tjente han akkurat nok til å finansiere idrettssatsingen.

– Jeg hadde ingen støtte og kom fra Sverige uten noe som helst. Det var veldig mange tøffe år, men kjærligheten til sporten var såpass stor at jeg bare måtte kjøre på. Det var mange år med dårlig økonomi, sier Hermansson til Nettavisen.

Nå kjemper han hardt for å legalisere MMA i Norge. Det for å sørge for at unge talenter ikke får den samme veien som han har hatt.

– Nå klarer jeg meg greit, men det er veien opp som er tøff. Man får ingen hjelp, man får ikke gått kamper på hjemmebane og man må spare penger i lang tid for å ha råd til å reise og konkurrere.

Norge og Nord-Korea er i dag de eneste landene som forbyr MMA-kamper.

Les også: Fans ropte «Putin» for å terge motstanderen: – Utrolig trist

Tror det går mot legalisering

Hermansson selv har gjort det godt innenfor sporten i flere år. Utenlands er han en stjerne, og går kamper foran tusenvis av mennesker. Senest forrige helg slo han amerikaneren Chris Curtis i sin kamp nummer 15 i UFC-sirkuset.

Nå håper han at det allerede neste år blir mulig å konkurrere i MMA i Norge, slik at han får vist seg fram på det som har blitt hans hjemmebane.

– Jeg tror det nærmer seg. Det er en del politikere som er på for å få det legalisert og det skal opp til høring på Stortinget i september. Det kreves bare noen små endringer i loven for å få det til.

Til høsten har både Venstre og Frp signalisert at de vil fremme et forslag om å oppheve forbudet i Familie- og kulturkomiteen.

Stortingsrepresentant og leder for Oslo Venstre, Grunde Almeland, har uttalt følgende om en potensiell MMA-legalisering i Norge ifølge Avisa Oslo:

– Det er tullete at vi har et særforbund mot MMA når vi tillater proffdelen av andre kampsporter. MMA på amatørnivå er i dag tillatt, men når du kommer på det ypperste nivået, noe som du har kjempet for i mange år, er det ulovlig å konkurrere i Norge.

– Det å ha tydelige profiler som Jack, med gode og sunne holdninger, viser kampsporten fra sin beste side. Proffboksing ble tillatt i Norge mye på grunn av at Cecilia Brækhus viste hva sporten var, fortsetter Almeland, som er tilhenger av legalisering av sporten.

Les også: Stjernens Russland-hjelp slaktes: – Skammelig

Har flere år igjen

Hermansson tror altså at MMA kan bli lovlig i Norge allerede neste år. Drømmen er å få et UFC-event til Oslo. Selv tror svensken at han kan holde på med idretten frem til han er 40. Det er nemlig noe helt spesielt som står igjen på lista over mål.

– Et tittelbelte i mellomvektsklassen er det som gjenstår på merittlista, forklarer han.