*Nettavisen* Sport.

UFC-topp vil arrangere stevne i Norge

 

MÅ KONKURRERE UTENLANDS: UFC-fighter Emil Meek har kun konkurrert utenlands i sin MMA-karriere. Foto: Peter Power (Pa Photos)

- Vi kan tilby verktøyene og informasjonen politikerne trenger for å ta en kvalifisert avgjørelse, sier UFC-direktør Dave Shaw om mulig legalisering av profesjonell MMA i Norge.

08.10.19 21:56

KØBENHAVN/OSLO (Nettavisen): Forrige helg arrangerte verdens største Mixed Martial arts-organisasjon The Ultimate Fighting Championship for første gang et stevne på dansk jord.

Royal Arena var fylt til randen av i underkant av 13.000 tilskuere, som fikk se sine skandinaviske MMA-helter i aksjon.

På pressekonferansen etter stevnet i København sa Dave Shaw, som har ansvar for UFC-stevner utenfor USA, at de gjerne vil arrangere et stevne i Norge når strukturen er på plass.

- Kan ta tid

Etter at MMA og thaiboksing ble tatt opp som nye idretter under kampsportforbundet i Norge tidligere i år, mener Shaw at man er et skritt nærmere et UFC-stevne på norsk jord.

- Vi vil fortsette å komme til Skandinavia så ofte vi kan. Jeg tror at fremgangen som har vært på amatørsiden i Norge baner vei for et potensielt stevne lenger fram i tid. Når strukturen er på plass er vi klare for å komme dit, sier Shaw.

- Hva kan UFC gjøre for MMA i Norge?

- Det første vi gjør er å gjenkjenne fremgangen som gjøres. Jeg tror det var to måneder siden det kom ut at amatør-MMA ville bli regulert der. Det kan ta tid før profesjonell MMA blir det, men dette er et steg i riktig retning, sier Shaw.

Klikk på bildet for å forstørre.  

VIL TIL NORGE: Dave Shaw uttalte etter forrige helgs UFC-stevne i København at UFC gjerne vil til Norge når strukturen er på plass. Foto: YouTube

Tilbyr hjelp til norske politikere

Norge er nå et av få land i Europa som ikke tillater profesjonell MMA, og Shaw sier at erfaringsmessig handler det om manglende kunnskap hos politikerne.

- Mye av arbeidet UFC gjør er uavhengig av det som skjer politisk, men når det gjelder det vi prøver å oppnå, handler mye av det om utdanning. Det kan være idrettspolitikere som ikke helt forstår sporten, de har kanskje ikke blitt eksponert for den.

- Vi kan tilby verktøyene og informasjonen de trenger for å gjøre en kvalifisert avgjørelse. Og det kan hjelpe til med å strukturere sporten skikkelig i den regionen.

I sommer uttalte Frankrikes idrettsminister Roxana Maracineanu at landet tar sikte på å legalisere MMA i januar 2020. Shaw følger utviklingen spent.

- Det er ikke mange steder i verden hvor MMA nå ikke er legalisert, og vi har gjort store framskritt i Frankrike. Vi er snart i mål der, og har forhåpentligvis noe å rapportere tidlig neste år.

Endring i knockoutforskriften trengs

Stortingsrepresentant for Venstre, Grunde Almeland, som tidligere har tatt til orde for å legalisere MMA i Norge, var til stede på UFC-stevnet i København nylig.

Han er optimistisk med tanke på muligheten for å arrangere MMA-stevner på norsk jord i framtiden.

- Jeg håper vi kan få dette til om ikke altfor lenge. Likevel vil det nok ta litt tid før vi får et stevne som UFC til Norge. Mest fordi det vil ta litt tid å bygge opp en struktur lik den de eksempelvis har i Sverige, sier Almeland til Nettavisen.

- Hva må til?

- Rent praktisk må vi få til en endring i knockoutforskriften. Profesjonell MMA er ikke ulovlig i Norge, men det må gjøres tilpasninger i forskriften når det kommer til blant annet rundetider og vektklasser for å gjøre det mulig å konkurrere på norsk jord.

Klikk på bildet for å forstørre.  

POSITIV: Stortingsrepresentant Grunde Almeland var til stede på forrige helgs UFC-stevne i København. Han er positiv til proffstevner på norsk jord. Foto: Anna Dåsnes (Venstre)

- Manglende forståelse

Almeland er enig med UFC-direktør Dave Shaw om at norske politikere først og fremst trenger informasjon om hva sporten handler om.

- En større jobb er nok å komme med kunnskap så vi får en del moralistiske politikere til å endre holdning om idretter som MMA. Mange ser bare to stykker som slåss og liker det ikke, men vi kan ikke basere idrettspolitikk på hva noen politikere selv synes er greit å se på, på grunn av manglende forståelse, mener Almeland.

Sverige og Stockholm har seks ganger tidligere arrangert UFC-stevner, og det svenske MMA-forbundet regulerer også lokale proffstevner som for eksempel Superior Challenge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.