Før helgens UFC-stevne i Jacksonville, Florida, måtte samtlige involverte signere en kontrakt, som nå vekker oppsikt langt utenfor kampsportverdenen.

MMA-organisasjonen krevde nemlig at ingen involverte rundt stevnet skulle uttale seg negativt om idrettsarrangementet, som var et av de aller første som ble arrangert i USA etter koronautbruddet.

Les også: UFC arrangerte stevne igjen. Da dukket plutselig Donald Trump opp på skjermen

I kontrakten står det at UFC forbeholder seg retten til å holde tilbake utøvernes lønn dersom de bryter betingelsene.

- Kontrakten er ekstrem, sier Erik Magraken til Nettavisen.

Magraken er advokat, ekspert på regulering av kampsport og bosatt i UFCs hjemby, Las Vegas.

- Stygt

Han forstår lite av hvordan idrettskommisjonen i Florida kan akseptere vilkårene.

- Hvordan kan det være greit for de med en klausul som sier at promotoren kan holde tilbake fighternes lønn hvis de sier ifra om helse- eller sikkerhetsbekymringer? Dette er stygt, sier Magraken.

Les også: Mann blottet seg for Maria (27). Det burde han aldri ha gjort

Las Vegas-advokaten påpeker også at utøverne ikke får noe tilbake for å gi opp retten til å si meningen sin.

- De ble bedt om å gi opp så mye og fikk ingenting tilbake, bortsett fra en fight som promotoren allerede gjennom kontrakt var bundet til å gi dem. De sa fra seg retten til å saksøke, påtok seg risikoen, ble bundet av konfidensialitet og ga opp juridiske rettigheter. Det de fikk tilbake eide de allerede fra før, sier Magraken.

UFC-presidenten til kraftig motangrep

Allerede på pressekonferansen rett etter stevnet var over, ble UFC-president Dana White konfrontert med kontrakten. Spørsmålet kom opp etter at Showtime-direktør Stephen Espinoza tvitret om det natt til søndag.

Det fikk White til å gå til peronangrep på Espinoza.

- Det der er i alle våre kontrakter. Er ikke den ekle jævelen advokat? Det står der for eksempler som hvis noen sier «UFC testet meg aldri for koronaviruset». Men hvis du hadde sagt noe om testingen som var sant, ville ikke det vært å si noe nedsettende, sa White.

Kontrakten, som også fratar fighterne muligheten til å saksøke UFC dersom de pådrar seg varige mén eller smitter slektninger, sier imidlertid noe annet.

UFC har i forkant av helgens stevne utført flere koronatester av alle som har vært involvert rundt stevnet. Utøvere, trenere, media og organisasjonens egne ansatte ble alle testet i Jacksonville.

UFC-fighter Tony Ferguson filmet seg selv mens han ble testet for COVID-19.

Journalister signerte kontrakten: - Skammelig

Alle disse har også signert kontrakten, som nekter dem å kritisere UFCs planer under pandemien. At journalistene som var til stede signerte, skaper også sterke reaksjoner.

- At media skrev under på det er skammelig, sier Magraken til Nettavisen.

Han får støtte av blant andre Karim Zidan, en journalist som har skrevet om kampsport i forbindelse med politikk for blant andre The Guardian.

- Du skulle tro at journalister som dekker det første store sportsarrangementet under en pandemi, ville rapportere kritisk om UFCs tydelig bekymringsfulle protokoller og sikkerhetstiltak. I stedet signerte de vekk sjelene sine for å være heiagjeng for arrangementet. Fullstendig galskap, skriver Zidan på Twitter.

Hyllet av Trump

Under lørdagens sending fant UFC også plass til en hilsen fra USAs president Donald Trump, som gratulerte sin venn Dana White.

- Vi elsker det, og vi synes det er viktig. Få sportsligaene tilbake - la oss spille! Oppretthold sosial distansering, og hva enn dere må gjøre, men vi trenger sport. Vi vil ha sporten vår tilbake. Gratulerer til Dana White og UFC, sa Trump.

Se Donald Trumps hilsen til Dana White:

Helgens stevne i Jacksonville var det første av tre stevnet UFC planlegger i samme arene i løpet av en uke. Allerede natt til torsdag er det duket for nye kamper.

UFC-helgen i Florida avsluttes med tungvektsmøtet mellom Alistair Overeem og Walt Harris natt til 17. mai.