Det går mot varmere tider og mange er ute og nyter solen som står høyere og høyere på himmelen.

Vi er imidlertid ikke alene om å sette pris på vårsolen. Hoggormen har begynt å dukke opp i mange deler av landet de siste ukene etter flere måneder i vinterdvale.

Det fikk tidligere langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen (34) nylig erfare da hun gikk tur med hunden sin «Dovre».

Det som skulle være en hyggelig skogstur for Jacobsen og Dovre endte i stedet med noen dramatiske døgn da hunden ble bitt av en hoggorm i veikanten.

- Jeg gikk tur med den i bånd på en skogsbilvei. Han snuste bare i grøftekanten og kom plutselig hoppende opp på veien og ristet på hodet. Det var veldig åpenbart at han enten hadde blitt bitt eller stukket av noe, forteller Jacobsen til Nettavisen.

34-åringen fikk raskt bekreftet hva som hadde skjedd da hun fikk øye på en hoggorm på vei opp fra grøften. Da skjønte hun at hun måtte reagere raskt.

Les også: Vrakes fra langrennslandslaget etter sju sesonger

Kraftig hevelse

Jacobsen forklarer at hun fikk roet ned hunden, før hun løftet den opp og bar den tilbake til bilen. Derfra gikk turen direkte til dyrlegen.

- Jeg var heldigvis ikke alene på tur, så jeg fikk hjelp til å finne nærmeste veterinær og ringe dem mens jeg gikk og bar ham.

Hos dyrlegen ble det klart at hunden hadde reagert kraftig på giften og det ble noen dramatiske døgn for Dovre og eier Uhrenholdt Jacobsen.

Den tidligere langrennsløperen har sendt Nettavisen bilder som viser en voldsom hevelse på halsen til hunden. En hevelse som bare økte før behandlingen begynte å hjelpe.

Les også: Denne skal avsløre juksemakerne. Kan også komme på norske treningssentre

Heldigvis ser hunden nå ut til å ha sluppet med skrekken.

Den tidligere langrennsløperen forklarer at hunden fortsatt er sliten og trenger mye ro og hvile, men hun tror det var avgjørende at hun fikk den raskt til dyrlegen.

- Han måtte to runder til veterinær og ble tiltagende dårlig de første 24 timene. Men han berget akkurat med god hjelp fra fagfolk. Nå har han sluttet å kaste opp og hevelsen og blødningen har gått tilbake. Han ser normal ut, forteller en lettet Jacobsen.

Les også: Frykter United har gjort en tabbe: - Kan bli et nytt mareritt

Eksperten kommer med klar oppfordring

Skal vi tro veterinær og president i Den norske veterinærforeningen, Torill Moseng, gjorde Jacobsen det eneste riktige da hun merket at Dovre hadde blitt bitt av hoggorm.

På generelt grunnlag forklarer Moseng at listen skal være lav for å dra til dyrlegen i forbindelse med mulige hoggormbitt, noe som kan være dødelig for hunder.

- Det vi ser er at huggormbitt kan være svært mye mer alvorlig for hunder enn det sies å være for mange mennesker, sier Moseng til Nettavisen.

Hun er tydelig på at man må dra til dyrlegen så fort som mulig bare ved mistanke om hoggormbitt.

- Jeg har jobbet i praksis i flere tiår. Det som ofte skjer er at man tror hunden kan ha blitt bitt, men så tror man at det likevel har gått bra og man avventer derfor situasjonen. Det er det verste man kan gjøre. Uavhengig av hva man gjør etterpå da så får giften spredd seg, forklarer Moseng.

- Men hvis man klarer å komme seg til veterinær raskt, og i hvert fall innen det første døgnet, så er det stor sjanse for at hunden overlever. Hvis man avventer så er det dessverre mange hunder som dør, sier hun.

Les også: Uhrenholdt Jacobsen med sjokk-exit i «71 grader nord»

Stort problem

Veterinæren legger ikke skjul på at det er mange hundeiere som ender opp i samme situasjon som Uhrenholdt Jacobsen i disse dager.

- Svaret på det er helt klart ja. Det er dessverre veldig vanlig. I klinisk praksis er det masse henvendelser angående hoggorm nå, sier Moseng.

Hun forklarer at hoggormgiften kan skade hundens innvoller og at hunder kan få hjerteforstyrrelser i etterkant av et bitt.

- Så det er kjempeviktig å få undersøkt hunden, sier dyrlegen.

Moseng oppfordrer hundeeiere om å være på vakt hvis de går tur med hunden i områder der hoggormen liker seg.

- Det er ingen tvil om at nå titter huggormen frem. Nå begynner det å bli vår og solen kommer. Da begynner de sin aktivitet. Så er man i skog eller utmark som har gode forhold for hoggormen, så vet man at det kan være hoggorm mange steder.

- Det viktigste å tenke på er at man må prøve å se hva slags område man er i og kanskje unngå de verste stedene der man tror det kan være hoggorm, forteller Moseng.