Gå til sidens hovedinnhold

Ukrainas EM-drakt vekker harme i Russland: - En provokasjon

Søndag ble Ukrainas EM-drakter avduket. Det tok ikke lang tid før kritikken fra Russland haglet.

Vladimir Putin sjokkerte en hel verden da Russland i 2014 annekterte Krim-halvøya, etter at den russiskvennlige presidenten i Ukraina Viktor Janukovitsj ble avsatt etter demonstrasjoner og blodig opprør.

Fredag sparkes europamesterskapet i fotball i gang når Italia møter Tyrkia på hjemmebane. Fra da og i en måned fremover vil det gå i ett med fotballkamper nesten hver dag.

Lagene som har kvalifisert seg gjør i disse dager de aller siste forberedelsene før avreise, og i den sammenheng avduket Ukraina også fotballtrøyene de skal spille med under mesterskapet.

Drakten er kledd i Ukrainas flagg-farger med logoen til nasjonens fotballforbund midt på brystet.

Tar med Krim

Rundt logoen er Ukrainas geografiske grenser forsiktig markert. Kartgrensen tar også med Krim-halvøya, som siden 2014 har vært annektert av Russland.

I nakken på drakten står det «Ære til Ukraina», som i 2014 var et slagord som ble flittig brukt av de som var mot russisk innflytelse i landet.

– Vi tror at silhuetten vil gi styrke til spillerne fordi de skal kjempe for hele Ukraina, sa sjef for Ukrainas fotballforbund, Andrij Pavelko i en Facebook-video postet søndag.

Grensene er uthevet på fronten av drakten, inkludert Krim og de pro-russiske separatist-kontrollerte områdene Donetsk og Luhansk.

Les også: Program for EM i fotball 2021

Russland raser

Det har fått russiske myndigheter til å se rødt. Til BBC sier en talsperson for russiske myndigheter at drakten er en «politisk provokasjon».

Også Russlands talspersonen for Russlands utenriksminister, Maria Zakharova gir de nye draktene det glatte lag.

– De prøver å å vise en sammenheng mellom Ukraina og Krim. Det er en umulig illusjon, sier Zakharova.

Les også: Hevder UEFA vurderer å avholde hele fotball-EM i Russland

Stortingsrepresentant Dmitrij Svishchev kalte skjorten «totalt upassende» og oppfordret Uefa til å ta affære.

I 2014 tok Russland kontroll over Krim-halvøya, som siden Sovjetunionens fall har tilhørt Ukraina. Det ble så avholdt et valg der nesten alle stemte for å slutte seg til Russland. Valget ble ikke godkjent internasjonalt.

Ifølge FN ble Russlands handlinger på Krim ansett som klare brudd på folkeretten.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet en gjenforeningsavtale 18. mars 2014, som Føderasjonsrådet (det russiske parlamentets øvre hus) ratifiserte 21. mars 2014. Til tross for de overbevisende resultatene av folkeavstemningen nektet Kiev å anerkjenne Krim som en del av Russland.

Les også: Russland sier de vil ta grep hvis vestlige soldater blir sendt til Ukraina

UEFA gir tommel opp

Den britiske rikskringkasteren har også bedt mesterskapsarrangør UEFA om en kommentar til drakten, og de sier at den er godkjent av dem.

– Landslaget til Ukraina sin fotballdrakt for EM er godkjent av UEFA. Den er i henhold til gjeldende regler for drakter og utstyr, sier UEFA

Den amerikanske ambassaden i Kiev har gitt uttrykk for sin støtte til det nye drakten mandag og postet på Twitter:

- Elsker det nye utseendet. Ære til Ukraina!

EM i fotball for herrer skulle egentlig avholdes sommeren 2020, men ble utsatt et år på grunn av koronasituasjonen.