*Nettavisen* Sport.

Ulvang åpner for duskedamer

Foto: (AFP/Scanpix)

Vil gjøre sprinten mer rettferdig.

19.02.10 20:20

WHISTLER (Nettavisen): Ola Vigen Hattestad ble stiv allerede i den første lange motbakken, og Petter Northug var ifølge sprinttrener Ulf Morten Aune kakeferdig etter onsdagens sprintfinale i OL.

Den eneste av de norske finaledeltakerne som var i nærheten av å følge de russiske anførerne, var Øystein Pettersen (til han falt).

De to russerne og Pettersen hadde én ting felles: De gikk i det første semifinaleheatet. Dermed fikk de en lenger pause før finalen, og bedre tid til restitusjon.

Les også: Derfor knuste russerne Northug

Slik må det nødvendigvis være i sprint. Men ventetiden er blitt kortere denne sesongen, som en følge av at B-finalene er fjernet. Dermed er det blitt en større ulempe å gå i den siste semifinalen.

- Hvert minutt teller
- Vi var, og er fortsatt, positive til å fjerne B-finalen. Men vi hadde vel blitt forespeilet at det likevel skulle være bedre tid før finalene. Det vi fikk beskjed om, var at tiden skulle fylles med andre ting. Det må vi kanskje ta en gjennomgang på etter sesongen, sier den norske sportssjefen Åge Skinstad når Nettavisen konfronterer ham med problemstillingen.

Finlands norske landslagssjef Magnar Dalen er enig.

- Nå har ikke jeg målt tiden, men den er blitt kortere. Og i en øvelse som sprint, der man pådrar seg mye melkesyre, teller hvert minutt med tanke restitusjon. Det er ingen tvil om at det er en fordel å gå i første semifinale, sier Dalen.

Tøffere løyper, mindre hvile
Og de to sportssjefene kan få ønsket sitt oppfylt. Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, er nemlig helt enig.

- Det er riktig som de sier. Pausen er blitt kortere – ikke mye, bare et par-tre minutter – men hvert minutt er viktig. Ikke minst fordi vi også har gjort sprintløypene tøffere.

- Derfor må det vurderes å innføre flere underholdningselementer, enten det er duskedamer på stadion, som i en del andre idretter, eller andre ting, sier Ulvang til Nettavisen.

Han er usikker på om det vil være mulig i verdenscupen, der det av TV-hensyn er viktig at ting går raskt unna.

- Men i mesterskap bør det absolutt være mulig, mener han.

Skal lønne seg å vinne
Ulvang understreker samtidig at det alltid vil være en fordel å gå i første semifinaleheat. Samtidig poengterer han at det ikke er tilfeldig hvem som går i hvilke heat.

- Det settes opp basert på prologresultatene. Den som vinner prologen for lengst pauser og antatt svakest motstand i heatene. Det lønner seg å vinne prologen, og det skal det gjøre, sier Vegard Ulvang.

Det siste kan nok Marit Bjørgen skrive under på. Hun vant sprintprologen i OL. Hvordan det gikk til slutt, er olympisk idrettshistorie.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag