RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ulvang vil ha sprintdebatt

(FOTO: REUTERS/SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Norsk dominans er en trussel, mener Vegard Ulvang.

Tysk TV har droppet å sende sprinten fra Drammen. Det bekymrer Vegard Ulvang, som er leder i den internasjonale langrennskomiteen. Han frykter at helnorske seierspaller, med en svenske eller to på gjestevisitt, skal ødelegge sporten.

Nå vil den tidligere storløperen ha debatt langrennssprintens framtid. Derfor luftet han sine tanker for komitémedlemmene under vårmøtet i Cape Town nylig.

- Jeg innledet en diskusjon som ikke førte fram til noen beslutning, og det var heller ikke målet. Men vi må tenke igjennom hvordan vi mener sprinten skal utvikle seg de neste fem-ti årene, sier Ulvang til Nettavisen.

- En trussel
Han legger ikke skjul på at han er bekymret over utviklingen – som går i retning av at den norske dominansen gjør sprint mindre attraktivt markedsmessig.

- Det er en realitet at 70 prosent av dem som ser langrenn på TV er tyskere. Når tysk TV dropper å sende sprint, står vi foran en utfordring. Da er den norske dominansen blitt en trussel for det kommersielle grunnlaget, fastslår Ulvang.

(Les videre under bildet)

Han viser til statistikken som viser at Norge og Sverige har lagt beslag på de fem første plassene i sprintverdenscupen de fem siste sesongene. I klassisk sprint har den norske dominansen vært tilnærmet total. Under sprinten i Drammen sist vinter, tok norske løpere 16 av 30 plasser i kvartfinalene for herrer.

- Det er åpenbart ikke heldig at så få nasjoner dominerer over så mange år. Derfor må vi se på hvilken form sprinten skal ha i framtida, poengterer Ulvang, som selv ikke har gjort seg opp noen klar mening.

- Løft blikket
- Det er flere muligheter. Et alternativ er å skille sprint fullstendig fra tradisjonelt langrenn, slik at sprint ikke inngår i den totale verdenscupen – og har egne mesterskap. Det har vært foreslått før, men den rådende politiske oppfatning har vært at skifamilien bør holdes samlet. Et annet alternativ er å legge opp sprint slik at utholdenhetsdelen blir viktigere. Det kan man gjøre ved å lage lengre og tøffere løyper. Jeg kommer overhodet ikke med svarene nå. Jeg stiller bare spørsmålene, i håp om å få alle til å løfte blikket, sier mannen som vant tre OL-gull i Albertville i 1992.

Hermod Bjørkestøl, som er leder for langrennskomiteen i Norges skiforbund, ønsker debatten Ulvang etterlyser velkommen.

- Debatten må komme. Å nå fram til de store markedene er viktig for sporten, sier Bjørkestøl til Nettavisen.

Tøffere løyper
Han tror imidlertid endringene som ble vedtatt under vårmøtet i Cape Town vil gjøre sprint mer attraktivt. Til vinteren økes nemlig makslengden på en sprintløype for herrer fra 1,4 til 1,8 kilometer.

Også den norske sportssjefen, Åge Skinstad, har tro på at vedtaket vil ha en effekt. Men minst like opptatt er han av at Det internasjonale skiforbundet (FIS) må bli flinkere til å følge opp kravene til løypene.

- Det gjelder både lengde, høydeforskjeller og ikke minst løypebredde. Retningslinjene er egentlig gode, men dessverre er det ikke alle arrangører som er flinke nok til å følge opp, poengterer Skinstad.

Det problemet erkjenner også Vegard Ulvang.

Ikke flinke nok
- Det er riktig at ikke alle arrangører har vært flinke nok til å ivareta sportslige hensyn. Derfor vurderer vi nå å innføre semiprofesjonelle assisterende TD-er, forteller Ulvang.

Fram til nå har bare renndirektør Jürg Capol vært til stede på alle verdenscuprenn, mens både TD og assisterende TD har vært oppnevnt lokalt. Tanken er nå at de assisterende TD-ene skal være deltidsansatt i FIS – og snarere bli assistenter for renndirektøren enn for den teknisk delegerte.

- Da får vi gjennomført en bedre kvalitetssikring av løypene enn i dag, fastslår Vegard Ulvang.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere