Den unge Garmin-rytteren Andrew Talansky tok seieren på dagens etappe av Paris-Nice.

Han tok også over sammenlagtledelsen, og leder kampen om den hvite ungdomstrøyen.

Talansky er Garmin-Sharp sitt sammenlagthåp i rittet, og fjerde eier av den gule trøyen i årets Paris-Nice.

Det var første seier for Garmin-Sharp i år.

- Med 500 meter til mål, begynte jeg å tenke: Hvordan kan jeg vinne dette? Jeg vant Tour de L`Ain i fjor, men Paris-Nice er mye større. Dette er det største jeg har gjort i karrieren. Seieren betyr mye, for hele laget kjører for meg i dette løpet, sier Talansky til Velonews.

På bedringens vei
Alexander Kristoff hadde et ublidt møte med asfalten for noen dager siden, men fortsatte likevel rittet. I dag endte han på en 99. plass 2.58 bak Talansky.

Les også: Svigermor ga beskjed Kristoff-velt

- Det går bedre med kroppen. Det var ufyselig vær i dag, men jeg kom meg greit igjennom etappen. Det er en hard dag i morgen, så jeg håper været er bedre da, sier Kristoff til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik gikk det til
Det var en regntung etappe som ventet rytterne i «løpet mot solen» på dagens etappe. Drøye 17 mil fra Chatel-Guyon til Brioude med en andre-kategori stigning 25 km før mål, sto på menyen. Rytterne fikk bryne seg på den 2,7 kilometer lange bakken, med partier opp mot åtte prosent.

Det var ni grader og regn på etappen, som ble preget av den glatte utforkjøringen mot mål.

Cannondale og Omega Pharma-Quickstep tok ansvar for å kjøre inn TV-bruddet med fire ryttere. Tom Boonen var dedikert hjelperytter på dagens etappe, og gjorde brorparten av jobben inn mot bakken mot slutten.

Elia Viviani syklet med den gule leder-regnjakken, etter at gårsdagens ulykkesfugl, Nacer Bouhanni, veltet ut av ledertrøyene måtte sy åtte sting og to knekte tenner. Den spurtsterke italieneren falt tidlig langt bak i feltet når bakken startet. Og mistet kontakten med feltet med drøye 18 kilometer til mål.

Også Alexander Kristoff fikk det tungt i bakken, og måtte slippe feltet.

Da Team sky tok kontrollen på et lettkjørt og teknisk parti av den avsluttende bakken, sprakk feltet opp. Og ryttere som Ivan Basso havnet i bakleksen.

Det var Jonathan Tiernan-Locke og Kristian Knees i Team Sky, som tok mest ansvar i bakken, og holdt bruddforsøkene fra livet.

Men Grivko fra Astana satset alt og støtet over toppen av siste utforkjøring. Vasil Kiryienka kjørte seg opp til Grivko, men fikk sladd på bakhjulet og veltet stygt ut av seierskampen.

Det slo sprekker på den glatte utforkjøringen, og Richie Porte og Andrew Talansky klarte å støte seg ifra restene av hovedfeltet. Garmin-syklisten Talansky kjørte taktisk og lot Porte ta de tyngtste føringene opp til tetgruppen.

Det var elleve kilometer igjen til mål ved bunnen av bakken. Men lettkjørt og teknisk terreng på slutten

Porte og Talansky utgjorde sammen med fem andre en tetgruppe de siste kilometerne av løpet.

Mot slutten var det Phillipe Gilbert som måtte ta ansvar for kapteinen, Tejay Van Garderen, sammen med sammenlagttoer Sylvain Chavanel.

Men ingen kunne true bruddet. Hvor Talansky spurtet inn til sesongens første seier.

Etapperesultater
1. Talansky (Garmin-Sharp) 4.06.15
2. Malacarne (Europcar) st
3. Izaguirre (Euskatel) st
4. David Lopez Garcia (Team Sky) st
5. Richie Port (Team Sky) st
6. Romain Bardet (AG2R La mondiale) st
7. Andriy Grivko (Astana) st
8. Jonathan Hivert (Saur Sojasun) +07
9. Enrico Gasparotto (Astana) st
10. Maxime Bouet (AG2R La Mondiale) st

99. Alexander Kristoff (Katjusja) +2.58

Sammenlagtplasseringen
1. Talansky (Garmin-Sharp) 14.39.36
2. Grivko (Astana) +03
3. Malacarne (Europcar) st