RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unggutta fører an

Foto: Geir Olsen/Scanpix
Ungdommelig frammarsj er en hovedårsak til forvinterens store oppsving i norsk kombinertsport.

- De unge utøverne pusher de etablerte. Dermed har vi fått flere kort å spille på. En svært gunstig situasjon, sier landslagssjef Kristian Hammer til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Inne i god sirkel
Andre suksessfaktorer han trekker fram er et tettere samarbeid med Granåsen Skiteam i Trondheim, hvor de fleste løperne befinner seg til daglig, og med Olympiatoppen både sentralt og avdeling Midt-Norge. Et utvidet støtteapparat, for eksempel en fast fysioterapeut og et mer omfattende smøreteam, har også betydd mye. Den sportslige oppblomstringen har dessuten ført til økt interesse fra sponsorer. Tre nye kom til i høst.

- For første gang på lenge er vi «utsolgt». Vi er kort sagt inne i en god sirkel, sier Hammer tilfreds.

Han var selv en del av den forrige gullgenerasjonen i den tradisjonsrike grenen. Den har opplevd mange glansdager opp gjennom årene, men sjelden – i hvert fall etter krigen – har bredden i toppen vært like stor som nå.

Seks pallkandidater
Fasiten fra sesonginnledningen taler sitt tydelige språk om det. Fire forskjellige utøvere har entret pallen i verdenscupen, hvorav tre helt på toppen (Magnus Krog, Håvard Klemetsen og Jan Schmid). Og ennå har ikke de to antatt beste, Magnus Moan og Mikko Kokslien, slått til.

- Det er bare et tidsspørsmål når det skjer. De er inspirert av unggutta, og begge har nivået inne. Særlig Kokslien fikk ikke ut det han er god for før jul. Så ble han syk og var ute i fem dager, men har trent bra helt siden julaften, opplyser Hammer, som ikke blir overrasket over om den nevnte duoen kjemper i toppen allerede i helgens renn i Oberstdorf (flyttet fra Schonach).

Nykommer i førersetet
Så langt i sesongen har lagets mangeårige frontfigur en 4. og en 6. plass å vise til, ellers har det vært beskjedent. Mikko Kokslien har på sin side to 6. plasser som best. Eneren så langt har vært den 24 år gamle kometen Magnus Krog. Etter den oppsiktsvekkende seieren i åpningsrennet i Kuusamo har han vist imponerende stabilitet. Telemarkingen har fulgt opp med ytterligere seks topp 10-plasseringer, hvorav enda et pallbesøk, og er nummer fire i verdenscupsammendraget.

Det er han – nykommer på landslaget foran denne sesongen – Kristian Hammer først og fremst sikter til når han fokuserer på den gledelige ungdomsframmarsjen. Men også den 20-årige trønderen Jørgen Graabak, som har hospitert på landslaget. Det har foreløpig ført ham opp på verdenscuppallen én gang. I Seefeld rett før jul ble han tredjemann. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere